Yläkerta-yhtyeestä tuttu Tavas on aktivoitunut soolourallaan – mikä on Bart Simpson Kesä?

Tavas kesäpäivänä näyttämässä rauhanmerkkejä
Tavasin musiikissa kuuluvat vaikutteet musiikin alakulttuureista.

Rap-yhtye Yläkerran jäsenet tekevät musiikkia myös soolona. Viime aikoina paljon musiikkia julkaissut Tavas kertoi Klangille tavastaan tehdä musiikkia ja paljasti, mitä yhtyeelle kuuluu. 

2019 debytoinut rap-yhtye Yläkerta ei ole yli vuoteen julkaissut musiikkia. Yhtyeen jäsenet ovat kuitenkin olleet musiikin saralla aktiivisia. Tuottaja Samuli Sulku tunnetaan muun muassa keikkakitaristina, mutta myös soolojulkaisuja on yhtyeen jäseniltä kuultu.

Etenkin Tavas on viime aikoina pitänyt aktiivista julkaisutahtia. Kaikkiaan artisti on julkaissut tänä vuonna kahdeksan singleä, joista viimeisimpänä Bart Simpson Kesä (feat. Clicherik). Bart hahmona edustaa jonkin sortin kapinallisuutta, Tavas kertoo.

– Bart hahmona edustaa montaa kulttuuria jotka kiinnostaa (skede, hullunkurisuus, painttaus yms). Joten ehkä Bart-kesä on tietynlaista kapinallisuutta kaikkee tosi vakavaa ja suunniteltua ja esteettistä vastaan, ehkä se on tietynlaista hullunkurisuutta ja hauskanpitoa ja uskallusta vaan mennä ja tehdä.

Samaa suunnitelmallisuuden vastaisuutta on havaittavissa koko Tavasin tuotannossa ja tavassa tehdä musiikkia. Vaikutteet tulevat eri alakulttuureista ja useimmiten biisit syntyvät melko freestyle-pohjalta.

– Jos teen yksin musaa, niin ainakaan tänä vuonna en erityisemmin oo kirjottanu biisejä ylös. Etsin, saan, tai teen tuottajan kanssa yhdessä biitin, mistä fiilaan ja sit alan vaa nauhottaa mikkiin laineja sisää. Eli aika ”freestyle”-tyylisesti ollaa nyt menty muistiossa olevien yksittäisten läppien tai sanojen pohjalta, mistä lähtee sit mikin edessä kasautumaan kokonaisuudet.

Mitä kuuluu Yläkerralle?

Samalla soolomusiikin tekeminen on toiminut ikään kuin vastavoimana yhtyeen toiminnalle. Laskelmallisuuden sijaan musiikin julkaisu on ollut huolettomampaa ja aktiivisempaa.

– Oon tehny about saman aikaa soolojuttuja kun bändiäkin, ja nyt kun Yläkerralla on ollu pieni ”hiatus” päällä niin oon kapinoinu kaikkea sitä aikaisemmin koettua levy-yhtiön toimintaa vastaan ja pistäny vaan soolona about kaiken pihalle mitä oon tänä vuonna tehny.

Yläkerta ei kuitenkaan ole lopettanut toimintaansa, vaan Tavas kuvailee yhtyeen olevan ”kotelovaiheessa”.

– Omasta mielestä Yläkerta tekee uudelleensyntymistä ja odotellaan et milloin ollaan valmiit kuoriutuu studiosta. Ei olla lopetettu, se on vaa pitkä maraton ja tällä hetkellä se etsii julkaisijaa uudelle sairaan hyvälle musiikille mitä on tossa tullut tehtyä.

Samalla Tavas on myös työstänyt omaa EP:ta, joka tulee kantamaan nimeä 100%fun. Yksikään tuoreista singleistä ei kuitenkaan ole projektilla, vaan kyseessä on täysin uusi kokonaisuus.

Alta voit kuunnella tuoreen julkaisun.