Yeboyah teki paluun uudella My Type -biisillä – kannanotto polttavaan aiheeseen

Yeboyah nojaa keittiötasoa kohti valkoiset vaatteet ja pyyhe päässä.
Uusi My Type -biisi on paluu vuoden mittaiselta julkaisutauolta.

Yeboyah piti vuoden tauon musiikin julkaisemisesta ja palasi singlellä My Type. Artisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi ajatuksiaan muun muassa stereotypioista ja seksuaalisuudesta.  

Yeboyah julkaisi perjantaina uuden biisin, joka kantaa nimeä My Type. Aiemmin artistin musiikki on julkaistu yhteistyössä Sony Musicin kanssa, mutta tällä kertaa julkaisijana on Abenayo Creative Houseeli artistin itse perustama levy-yhtiö.

Uusi biisi on paluu vuoden mittaiselta julkaisutauolta. Välissä artistin on voinut nähdä muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, mikä olikin yksi pääsyistä taukoon. Yeboyah kuitenkin kertoo palanneensa musiikin pariin innolla ja uusin biisi välittääkin tärkeää viestiä.

Naisartistit ja seksuaalisuus

Ennen kaikkea My Type avaa keskustelua naisoletetun artistin oikeudesta ilmaista omaa seksuaalisuuttaan ja puhua siitä avoimesti. Etenkin suomalaisen valtavirtaisen räpin kentällä aihe on vielä melko marginaalissa – toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yeboyah vetoaakin jenkkiartisteihin.

– Suomessa ei olla vielä totuttu välttämättä siihen, että naisoletettu ihminen puhuu tällaisista asioista tähän sävyyn, että me kaikki pystytään laulaa wet ass pussy ja niin edespäin, niin kun Cardi B, Megan Thee Stallion ja Sexyy Red tekee. Me ollaan totuttu kuulee sitä vähän härskimpää räppii, mut sit kun me kuullaan se suomenkielisenä, niin me ollaan kaikki silleen: ”herranjumala, mitä tää on”?

Samalla keskusteluun nousee myös muita rakenteellisia epätasa-arvon ilmentymiä. Yeboyah nostaa esiin oman asemansa peräti kokonaisen ihmisryhmän edustajana.

– Tää on nyt vähän pidempi asia, mut koska ruskeita ihmisiä hyperseksualisoidaan herkästi, niin oon ajatellut, että mä en voi tehdä tosi seksuaalista musaa, etten mä stereotypisoi meidän näkösiä ihmisiä. Oon sitä kautta pienentänyt itteeni, mut sit mä oon tajunnut, että mä olen seksuaalinen olento, ja mulla pitää olla lupa ja tilaa myös puhua niistä asioista.

– Ja se on ollut sellanen tärkeä oivallus, että mä en voi aina miettiä muiden kautta, et miten muut kelaa, mitä muille tapahtuu, ja näin, vaan mulla pitää olla lupa vaan tehdä musaa, ja heijastella tätä maailmaa, hän kertoo.

Oma levy-yhtiö luomassa parempaa

Yeboyah tunnetaan jo aiemmin kannanotoistaan ja ulostuloistaan esimerkiksi queer-keskustelussa. Hän haluaa, että myös musiikkialalla pyritään tekemään muutosta kohti parempaa ja ennen kaikkea kohdataan ihmisiä yksilöinä.

Tähän tarjoaakin ratkaisua mainittu artistin oma levy-yhtiö, joka toimii myös laajemmassa skaalalla ”luovana talona”. Ennen kaikkea Yeboyah korostaa itse musiikin tekemisen ulkopuolista työtä, jossa tulisi huomioida ihmisten erilaiset lähtökohdat ja taustat.

– Saattaa olla, että joku on tukeutunut vaikka rikollisuuteen tai mitä ikinä. Ja sit tällanen ihminen sainataan levy-yhtiölle ja siellä ei välttämättä tajuta sitä, että tää ihminen tarvitsee paljon muuta tukea kuin sen, että hänen biisi menee listoille. Se biisi on jo hyvä, hän osaa jo sen puolen. Siinä on joku syy, miksi hänet on sainattu.

– Mutta miten me saadaan hänet ymmärtämään oma arvonsa, että ei tarvii lähteä sinne kaduille. Miten me voidaan tukea sen terveyttä ja mielenterveyttä? Miten me pystytään antaa sille työkaluja siihen, että okei näin sä voit luoda itsellesi hyvää elämää ja tällaisilla asioilla sä voit vaikka kerätä pesämunaa, että sä et kuluta kaikkia sun rahoja johonkin chaineihin ja grilsseihin.

Vaikka Abenayo on alustana vielä pieni, haluaa Yeboyah omalla kokemuksellaan toimia malliesimerkkinä isoille toimijoille.

– Jos mä pystyn tekee, niin uskon että nää isotkin yritykset pystyy tekee. Jos mulla on resursseja tehdä, niin mä haluun toimia esimerkkinä.

– Silloin kun mä ite aloitin musiikin, mä olin tosi yksin sen kanssa, ja se vaati multa tosi paljon töitä, et mä ees pääsin sinne studiolle. Ja nyt mä oon tavannut artisteja, nuoria tyyppejä, niin mä haluun olla sellanen ihminen, joka voi olla ihmisten tukena, kun ne lähtee tavoittelee niitten unelmia. Koen, että sen ei tarvitse olla pelkästään minä, et meitä voi olla monia.

Alta pääset kuuntelemaan tuoreen julkaisun.