Instagram-tarinoissa alkanut suunsoitto on nyt sovittu.
Klangi uutisoi toissapäivänä, 18. syyskuuta, Pihlderberg-levy-yhtiön johtohahmo ja artisti Rekamin kommentoinnista Yavista kohtaan. Artisti muun muassa vertasi Yavisteja (Yaviksen kannattajia) rasisteihin omalla Instagram-käyttäjällään.
Useat asiaa Instagramissa kommentoineet epäilivät Rekamin ärsyyntyneen Suomirap tänään -listan kansikuvasta, jossa Yavis oli yhdessä Brädin ja Tuomas Kauhasen kanssa. Yaviksen Anthemit -albumi julkaistiin samana päivänä kuin Pihlderbergin artisti Sigfridin albumi.
Jo saman päivän aikana Rekami kuitenkin postasi seuraavanlaisen julkisen anteeksipyynnön.
– Aallonpohja on saavutettu. Se että voin itse huonosti ei ole Yaviksen, Brädin, Tuomas Kauhasen tai Spotify-kuraattorien vika. Kanavoin omaa ahdistusta läheisiin ja tuntemattomiin ihmisiin, jotka eivät liity mitenkään siihen ja se ei oo hyväksyttävää. Tää ei oo eka kerta, mutta toivottavasti viimeinen kerta. Mun pitäs liidaa nuorempia artisteja esimerkillä ja tää ei ole sitä mistä toivon kenenkään ottavan mallia. Pahoittelut kaikille, joita oon loukannut ja myös mun kanssa läheisesti juttuja tekeville tästä häpeällisestä toiminnasta. En halua avata omaa psyykekorttitaloa enempää, mutta se on selvää, että tarviin sen korjaamiseen apua. Palataan kun remontti on valmis.
Lue myös: Rekami vertasi Instagramissa rasisteja artisti Yaviksen tukijoihin
Artistien välinen puhelu
Klangi tavoitti myös Yaviksen kommentoimaan asiaa ja hän kertoo, että artistit sopivat tilanteet myös kahden kesken.
– Olin keskiviikkona vieraana Julma Henri ja ystävät –livelähetyksessä ja olimme sopineet jo aiemmin päivällä Rekamin kanssa, että jutellaan sen jälkeen. Tällä välin hän oli ehtinyt postata omiin stooreihinsa julkiset pahoittelut, Yavis kertoo.
– Puhelussa Rekami pahoitteli, että oli toiminut tällä tavalla ja kertoi, että ei allekirjoita asioita mitä hän oli laittanut yöllä stooreihinsa ja että arvostaa minua pioneeritekijänä. Hän kertoi päättäneensä, että halusi nyt rohkeasti nostaa todellisen syyn miksi oli toiminut näin eikä piiloutua tekosyiden taakse. Hän sanoi, että jos jotain positiivista niin termi ”Yavistit” voi jatkossa tarkoittaa henkilöitä jotka ovat tasa-arvon ja hyvän puolella, Yavis jatkaa.
– Juttelimme pitkään ja toivon kaikkea hyvää Rekamille omien asioiden läpikäyntiin, olen iloinen hänen puolestaan, että hän on tunnistanut tarpeen tehdä muutos! Sovimme että kun aika on sopiva treffataan ja mennään kahville.
Paremman räp-skenen puolesta
Yavis on avannut aiemminkin epämiellyttäviä kokemuksiaan musiikkialalta. Artistin voi muistaa viime vuodelta hashtagilla ”paremmanräpskenenpuolesta” hänen avattua misogynistisia kokemuksiaan vuosien takaa.
– Itse olen toivonut jo viime vuoden lopulla some-kamppiksen tiimoilta skeneen sensitiivisyyden kulttuuria, jossa muiden kokemusta pyrittäisiin ymmärtämään, omaa käytöstä pystyttäisiin reflektoimaan ja omista teoista kannetaan vastuu. Arvostan todella paljon, että Rekami toimi tässä näin ja oli valmis keskustelemaan asiasta heti suoraan. Toivon, että tämä tapaus on hyvä esimerkki kaikille ja etenkin nuoremmille tekijöille siitä miten ristiriitatilanteet voi hoitaa nopeasti ja asiallisesti ilman että tulee vuosisadan biiffiä.
Pohjimmiltaan Yavis kertoo kuitenkin toivovansa vastakkainasettelun loppumista, jonka sijaan tekijät voisivat nostaa toisiaan yhdessä ylöspäin. Myös keskustelu itsenäisten ja pienlevy-yhtiöiden artistien tukemiseksi on Yaviksen mielestä tärkeä.
– Laajempana keskustelun aiheena varmasti on että miten nykyään eri algoritmiin perustuvilla alustoilla ja musiikkimedioissa pääsee esiin jos ei ole major label -artisti. Toivon Pihlderbergin artisteille kaikkea menestystä ja käykää kuuntelemassa myös Sigfridin debyyttialbumi joka joutui tässä tahattomasti tulilinjalle!