Wu-Tang Clanista klassiseen musiikkiin? RZA laajentaa taiteellisia rajojaan baletilla

RZA soittaa pianoa. Wu-Tang Clanista klassiseen musiikkiin? RZA laajentaa taiteellisia rajojaan baletilla
"Tämä toivottavasti inspiroi ihmisiä ottamaan riskin klassisen musiikin parissa, kokeilemaan soittimia ja uskaltamaan ajatella laatikon ulkopuolella." - RZA
Danny Hastings

Wu-Tang Clanin perustajajäsen ja hiphop-legenda RZA on yllättänyt maailmaa siirtymällä klassisen musiikin pariin. Hänen ensimmäinen balettisävellyksensä, A Ballet Through Mud, yhdistää nuoruuden kokemukset ja itämaisen filosofian sykähdyttäväksi musiikkielämykseksi, joka rikkoo taiteen rajoja ja inspiroi tulevia sukupolvia.

Wu-Tang Clanin perustajajäsen ja yksi hiphopin vaikutusvaltaisimmista nimistä, RZA, on astunut uudenlaiseen taiteelliseen maailmaan. Hän on julkaissut ensimmäisen klassisen albuminsa, A Ballet Through Mud, joka syntyi yllättävien löydösten ja pandemia-ajan luovan prosessin seurauksena. Klassinen teos poikkeaa merkittävästi siitä musiikista, josta RZA on tunnettu, mutta se on myös luonnollinen jatkumo hänen monipuoliselle uralleen.

Teoksen synty

A Ballet Through Mud -albumin juuret ulottuvat RZA:n nuoruuteen Staten Islandilla, New Yorkissa. Pandemian aikana RZA löysi vanhan Tommy Hilfiger -kassin, joka sisälsi nuoruuden aikaisia vihkoja täynnä sanoituksia, joita hän oli kirjoittanut 14-19-vuotiaana.

– Löysin sieltä vanhoja tunteita ja muistoja, ja ajattelin, että minun täytyy säveltää musiikkia näille sanoituksille, RZA kertoi NPR:lle .

RZA:n inspiraatio lähti kehittymään pianon ääressä, ja tuloksena syntyi teos, joka yhdistää hänen nuoruutensa kokemukset ja klassisen musiikin sävyt. Albumi esitettiin ensimmäisen kerran Boettcher Concert Hallissa Denverissä, Coloradon sinfoniaorkesterin ja Alvin Ailey -tanssikoulun tanssijoiden kanssa, ja se sai yleisöltä seisovat aplodit. Nyt tämä baletti on julkaistu albumina, joka on RZA:n ensimmäinen askel klassisen musiikin parissa. RZA kuvaili teosta ”luonnolliseksi luovaksi evoluutioksi” ja kertoi, että hän on aina ollut ”kiehtonut klassisesta musiikista ja säveltäjistä” kuten Beethoven ja Quincy Jones.

Matka mudasta lootukseen

Teoksen nimi, A Ballet Through Mud, on symbolinen RZA:n omalle elämälle. Hän kasvoi Staten Islandin asuinprojekteissa, alueella, jossa Wu-Tang Clan tunnetaan nimellä ”Shaolin”. ”Muta” edustaa likaisuutta ja kurjuutta, mutta kuten lootuskukka, joka nousee mudasta puhtaana ja kauniina, myös RZA näkee itsensä ja teoksensa nousevana vaikeuksien keskeltä kohti jotain suurempaa ja kauniimpaa.

– Mudasta kasvaa lootus, ja lootuskukka on valaistumisen symboli buddhalaisuudessa. Joskus meidän täytyy käydä mudan läpi päästäksemme ulos puhdistuneina, RZA totesi Colorado Symphonyn haastattelussa.

Baletti kertoo kuuden nuoren tarinan, joka käsittelee nuoruuden etsintää, rakkautta ja ystävyyden siteitä. RZA yhdistää teoksessa itämaisia filosofioita ja länsimaisia sävellystekniikoita, ja hän on antanut hahmoille nimiä, jotka viittaavat diatonisiin asteikoihin. Tämä korostaa musiikin ja tarinan syvällistä yhteyttä, jossa jokainen hahmo käy läpi oman matkansa kohti korkeampaa itseään .

Klassinen musiikki uudessa valossa

RZA ei ole ainoa hiphop-artisti, joka on laajentanut taiteellista ilmaisuaan klassisen musiikin suuntaan. Hänen esimerkkiään ovat seuranneet muutkin, kuten Cypress Hill ja Metallica, jotka ovat yhdistäneet voimansa sinfoniaorkesterien kanssa. Kuitenkin RZA:n tapa yhdistää oma elämänsä ja nuoruuden kokemukset baletin ja klassisen musiikin kautta on ainutlaatuinen.

– Olen aina työntänyt rajojani ja yrittänyt yllättää ihmisiä, RZA kertoi Sky Newsille.

– Mutta tämä projekti ei ole niin outo kuin miltä se saattaa kuulostaa. Se on juuri minun alaani.

RZA toivoo, että hänen teoksensa inspiroi nuoria tarttumaan soittimiin ja löytämään musiikin ilon uudella tavalla. Hänen mukaansa klassisen musiikin opettelu voi tarjota syvempää ilmaisua ja ymmärrystä kuin pelkkä tietokoneella luotu musiikki. A Ballet Through Mud on vasta alkua, ja RZA lupaa, että lisää klassista musiikkia on tulossa tulevaisuudessa.

– Luovuus on elämä, ja elämä on luovuutta, RZA kertoi People-lehdelle.

– En usko, että koskaan lopetan luomista.