The Notorious B.I.G.:n Ready to Die täyttää 30 vuotta – ikoninen debyyttialbumi on yhä ajankohtainen

The Notorious B.I.G.:n ikoninen debyyttialbumi täyttää 30 vuotta
30 vuotta julkaisunsa jälkeen Ready to Die on yhä yksi hiphopin merkittävimmistä teoksista, kiitos Biggien ajattoman tarinankerronnan ja elämän kovia realiteetteja kuvaavien lyriikoiden.

The Notorious B.I.G.:n Ready to Die julkaistiin syyskuussa 1994, ja se nosti brooklyniläisen räppärin hiphopin suurimmaksi nimeksi. 30 vuotta myöhemmin albumin kova tarinankerronta ja ajattomat kappaleet pitävät sen edelleen relevanttina sekä uusille että vanhoille kuuntelijoille.

13. syyskuuta 1994 maailmalle esiteltiin New Yorkin Brooklynista kotoisin olevan Christopher ”The Notorious B.I.G.” Wallacen ensimmäinen pitkäsoitto, Ready to Die. Tämä albumi ei ollut vain Biggien debyytti, vaan se on myöhemmin vakiinnuttanut paikkansa yhtenä hiphopin tärkeimmistä levyistä. Albumin tuottajina toimivat muun muassa Easy Mo Bee, DJ Premier ja Puff Daddy, joka oli tuolloin vielä tunnettu nimellä Puffy. Yksinään lukuun ottamatta Method Manin vierailua kappaleessa The What?, Biggie näytti sanataitonsa ja teki lähtemättömän vaikutuksen East Coast -rapin maisemaan.

Albumilta nousivat esiin useat ajattomat klassikot, kuten DJ Premierin tuottama Unbelievable, tarinankerrontaan keskittyvä Warning, ja radiokanavien suosikit Juicy ja Big Poppa. Näistä kappaleista tuli osa uutta rapin kulta-aikaa, ja monet pitävät levyä hetkenä, jolloin New Yorkin hiphop siirtyi uuteen aikakauteen.

Vaikutus hiphopin tulevaisuuteen

Vaikka Biggie ehti julkaista vain kaksi albumia ennen traagista kuolemaansa vuonna 1997, Ready to Die on jättänyt lähtemättömän jäljen hiphopin historiaan. Albumi on enemmän kuin vain kokoelma kappaleita – se kuvasi karulla tavalla 1990-luvun New Yorkin elämää, rikollisuuden ja köyhyyden keskellä kasvaneen nuoren miehen näkökulmasta.

Kriitikko Justin Tinsley kuvailee albumia esseessään ”vastaukseksi amerikkalaiselle kapitalismille ja siihen, kuinka tappavaa rahan tavoittelu voi olla erityisesti mustille nuorille”. Tinsley mainitsee albumin käsittelevän Ronald Reaganin ajan politiikan ja huumeiden vastaisten toimien vaikutuksia mustiin yhteisöihin. Samalla levy heijastaa laajempia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten väkivaltaa ja toivottomuutta, joihin monet nuoret joutuivat vastoin tahtoaan.

Lue myös: Ready to Die vai Life After Death? Kysyimme kahdelta ikoniselta suomalaiselta hiphop-DJ:ltä

Ikoninen uudelleenjulkaisu ja sen perintö

30 vuoden jälkeen Ready to Die on edelleen ajankohtainen, ja se on otettu mukaan muun muassa Yhdysvaltain kansalliseen äänitteiden rekisteriin. Juhlavuoden kunniaksi albumista julkaistiin uudelleen rajoitettu 2-LP-painos For The Money, jonka kansitaidetta on päivitetty ja joka heijastaa New Yorkin katukulttuuria entistä vahvemmin. Uudelleenjulkaisu osoittaa, että Biggien perintö ei ole kadonnut, vaan se jatkuu myös uusien sukupolvien keskuudessa, jotka striimaavat kappaleita kuten Juicy ja Gimme The Loot yhä miljoonia kertoja.

Räppäri Mickey Factz kuvaa Biggien merkitystä itselleen seuraavasti:

– Biggie oli ääneni, kun olin 12-vuotias. Hänen tarinansa ja raakavoimainen esityksensä innoittivat minut alun perin ryhtymään artistiksi.

Monet muutkin hiphopin vaikuttajat, kuten Bad Boy Recordsin tuottajatiimin jäsen Ron ”Amen-Ra” Lawrence, ovat todenneet, että Ready to Die oli enemmän kuin albumi – se oli liike, joka muutti pelin säännöt ja asetti uuden standardin koko rap-genrelle.

30 vuotta julkaisunsa jälkeen Ready to Die pysyy hiphopin yhtenä merkittävimmistä saavutuksista. Biggien ainutlaatuinen tarinankerronta, lyriikoiden syvyys ja hänen kykynsä kuvata elämän kovia realiteetteja tekevät albumista ajattoman ja se on yhtä relevantti nyt kuin se oli 30 vuotta sitten.

Lue myös: ”Biggie Smalls is the illest” – New Yorkin kuninkaan perintö elää edelleen