Tanssikulttuuriin kuuluva yhteisöllisyys voi olla tanssijalle elintärkeää

Kaupallinen yhteistyö: Red Bull Finland
Akim "Alpha Extreme" Bakhtaoui on yksi tämän vuoden Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun finalisteista.
Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun finalisteille tanssiminen on parhaimmillaan henkinen kokemus ja intiimi tapa tutustua muihin ihmisiin.

Toista kertaa järjestettävä Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailu valtaa Lasipalatsin aukion 31. elokuuta, kun 16 kilpailijaa kohtaavat toisensa 1vs1-battleissa. Finalistit Wera Malmivaara, Akim ”Alpha Extreme” Bakhtaoui ja Iria Arenas kertovat, miksi tanssimiseen liittyvä yhteisöllisyys on niin tärkeää, ja millaista voimaa muut ihmiset parhaimmillaan antavat.

Berliinin Die Etage -teatterikoulusta nykytanssijaksi ja näyttämötanssijaksi valmistuneelle Wera Malmivaaralle tanssikulttuurin jakaminen muiden ihmisten kanssa on yhtä kuin elämä.

– Kun muutin nuorena Berliiniin, minulla ei ollut siellä perhettä mukana. Silloin tanssin luoma yhteisöllisyys oli perheeni, Malmivaara sanoo.

Tanssin kautta tutuiksi tulleet ihmiset saivat hänet ymmärtämään, kuinka tärkeää tanssi voi olla ihmisille, jotka tuntevat yksinäisyyttä itselleen vieraissa paikoissa. Tanssin kautta voi löytää nopeasti samankaltaisia ihmisiä.

– Jos menet battleihin tai klubeille tanssimaan, niin joku voi bongata sinut sieltä, Malmivaara sanoo. – Kannattaa yrittää olla oma itsensä ja tuoda itseään muiden eteen, jotta ihmiset huomaisivat sinut. Älä jää seinäruusuksi, vaan tuo oma persoonasi ja tanssisi muiden nähtäväksi. Silloin löydät ystäviä eri maista riippumatta siitä, mihin maahan menet, Malmivaara neuvoo.

Wera Malmivaara kannustaa rohkeaan itseilmaisuun.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Nykyisin Malmivaaran päätanssilaji on house, ja on ollut jo monta vuotta. Lajissa häntä kiehtoo se, että kyseessä on fuusiolaji, jossa yhdistyy vaikutteita lukuisista muista tanssityyleistä. Lisäksi Malmivaara pitää siitä, että housea tanssitaan klubeilla yhdessä muiden kanssa isojen sound systemien äärellä.

– House on parhaimmillaan spirituaalinen kokemus. House-musiikkihan ei koskaan oikeastaan lopu, joten tanssimisen kautta pääsee omaan tilaan, joka vain jatkuu ja kasvaa. House-tanssi on tarinankerrontaa, jossa otetaan tila haltuun ja ilmaistaan omia tunteita tanssin kautta.

Berliinissä asuessaan Malmivaara oli vielä hyvin nuori, ja se oli tärkeää aikaa hänen kasvun kaaressaan. Hän pääsi battlejen kautta mukaan elämänsä ensimmäiseen crewiin, johon kuului ihmisiä eri puolilta maailmaa. Mukana oli ihmisiä muun muassa afrikkalaisista ja arabialaisista kulttuureista.

– He opettivat minulle paljon, Malmivaara muistelee.

Dominikaanisessa tasavallassa Mamivaara taas tanssi joka ilta latinotansseja yhdessä muiden ihmisten kanssa.

– Mitä enemmän tanssit ihmisten kanssa, sitä nopeammin myös tutustut heihin. Ei kannata pidätellä itseään, Malmivaara sanoo.

Madridista kotoisin oleva Iria Arenas muutti viime vuonna Suomeen.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Myös Helsinkiin viime vuonna muuttanut Iria Arenas korostaa sitä, että tanssiminen on paras tapa tutustua uuteen kulttuuriin ja saada uusia ystäviä.

– On ihmisiä, joiden kanssa tanssin joka viikko, vaikka en edes tiedä, mitä he tekevät elääkseen. Me vain tanssimme yhdessä. Emme puhu kovin paljon, mutta tiedämme toistemme tavan liikkua. Se on todella henkilökohtainen ja intiimi tapa tutustua toiseen ihmiseen, Arenas sanoo.

Arenas on kotoisin pienestä kylästä Madridissa, jossa hän aloitti hip hopin tanssimisen 16-vuotiaana. Opiskeluaikoinaan hän tanssi balettia ja nykytanssia, ja muutti sen jälkeen Lontooseen. Siellä hän tanssi ensimmäistä kertaa housea, jota hän opettaa nykyisin Saiffalla hip hopin lisäksi.

Ennen tätä hän asui kuusi vuotta Saksassa ja keskittyi siellä nykytanssiin, jonka jälkeen hän löysi tiensä Suomeen. Helsingissä hänen ympärilleen on muodostunut pieni perhe juuri tanssin ansiosta.

– Ihmiset, joiden kanssa tanssin, opettavat minulle paljon uutta. Arvostan jokaista heistä, koska kaikilla on oma juttunsa.

Arenas kertoo pitävänsä suomalaisessa tanssiopetuksessa erityisesti siitä, että tunneilla opetetaan tanssimisen lisäksi historiaa ja perusteita. Muissa maissa tanssitunneilla saatetaan keskittyä pelkästään koreografiaan, mutta Suomessa opettaja usein myös avaa oppilaille lajin taustoja.

– Tulevien sukupolvien kannalta on tärkeää, että tietoa jaetaan oikein, koska kyseessä ei alun perin ole meidän kulttuurimme. Helsingissä pidetään onneksi hyvin huolta siitä, että lajien juuret tulevat tanssijoille tutuiksi, Arenas sanoo.

Akim Bakhtaoui voitti viime vuoden Red Bull Dance Your Style -kilpailun.

Petri Lyytikäinen / Red Bull Content Pool

Akim Bakhtaoui voitti Red Bull Dance Your Style -kilpailun viime vuonna, ja edusti Suomea loppuvuodesta järjestetyssä Saksan MM-finaalissa. Jo nuoruudessaan funk-tyyleihin tykästynyt tanssija sanoo tiedostavansa, ettei yhteisöllisyys ole välttämättä kaikille niin tärkeää, mutta hänelle se pitää koko tanssimisen elossa.

– Vaikka meillä on meneillään tällainen sosiaalisen median kausi, niin itse tanssi ja eläminen tapahtuvat livenä silloin, kun näemme toisiamme, keskustelemme ja tanssimme ja jaamme energiaa, Bakhtaoui sanoo.

Hän kertoo pitävänsä battlaamistakin enemmän energianvaihtona kuin taisteluna. Vaikka kisoissa ollaan vastakkain, se on myös yhteinen hetki, joka kilpakumppanin kanssa jaetaan.

Tanssin kautta muodostuneet ihmissuhteet ovat kehittäneet Bakhtaouin itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja.

– Minusta on tullut parempi ihminen yhteisön kautta. Olen ollut onnekas ja saanut tavata paljon ihania ihmisiä, jotka ovat opettaneet minulle hyviä arvoja.

Eräs tällaisista tahoista on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä katutanssiryhmistä Will Funk For Food, johon Bakhtaoui kuuluu.

– Monet crewin jäsenistä ovat minua kymmenen vuotta vanhempia, ja varsinkin nuoruudessani he olivat minulle isoja esikuvia. He opettivat, miten olla herrasmies.

Katutanssin maailma on auttanut Bakhtaouia sisäistämään, ettei ihmisen tarvitse olla sidottu omaan ikäryhmäänsä, sillä tanssikulttuuri on olemassa kaikille ja kaikenikäisille.

Bakhtaouin tanssipolku aukesi nuorena, kun hän voitti koulun diskon tanssikilpailun. Palkinnoksi hän sai limupullon.

– Siitä minulle tuli yllättävän aikuismainen ajatus, että tässähän voisi tulla ihan hyväksikin, jos vähän harjoittelisi lisää, Bakhtaoui kertoo.

Pian Bakhtaoui rakastui lockingiin ja hip hopiin, alkoi käydä battleissa ja saada ystäviä harrastuksensa kautta.

– Innostuin täyttä häkää, menin nopeasti syvään päätyyn ja treenasin tanssituntien lisäksi paljon itsenäisesti.

Yleensä lasten vanhemmat valitsevat heidän harrastuksensa, mutta tanssi oli Bakhtaouin oma juttu, jonka hän itse koki aidosti kiinnostavaksi ja sen takia erityisen arvokkaaksi.

– Äitini on aina ollut isoin hypemanini. Hän on käynyt katsomassa lähes kaikki kisani, Bakhtaoui sanoo.

Muiden ihmisten antama tuki, yhdessä tekeminen ja luottamus omaan tanssiin määrittävät kaikkien kolmen tanssijan rakkaimpia muistoja, mitä tulee tanssimiseen. Malmivaara nostaa esiin Ladies of Hip-Hop -festivaalin battlen New Yorkissa, jonka house-kategorian hän voitti vuonna 2016.

– Menin paikalle ajoissa, joogasin ja meditoin ja pääsin hyvään keskittymiseen. Tanssiessa en miettinyt muiden mielipiteitä, vaan muistelin mitä ruotsalainen tanssiopettajani oli sanonut minulle: ”Do you, and you can do whatever.” Uskoin häntä, ja luotin omaan tanssiini.

Malmivaaran tavoin myös Bakhtaoui muistelee ulkomaille sijoittunutta kilpailukokemusta, jonka hän sai Will Funk for Foodin osallistuessa Japanin Dance Delight -kilpailuun vuonna 2012. Ryhmä treenasi kisaa varten koko kesän.

– Se oli tosi siisti reissu ja tosi siisti hetki lavalla. Kaikista meistä tuntui jälkikäteen siltä kuin biisi, johon esiinnyimme, olisi ollut hidastettu, vaikka treenatessa se oli aina tuntunut tosi nopealta. Olimme niin jännittyneitä, ja adrenaliini oli huipussaan, että kaikki tuntui hidastuvan, Bakhtaoui nauraa.

Iria Arenas kertoo rakastavansa klubeilla tanssimista – hän kehuu niin Espanjan, Lontoon kuin Helsinginkin klubeja.

– Kun tanssin siellä hämärässä tunnelmallisten valojen alla ikään kuin kukaan ei katselisi, silloin todella nautin hetkestä.

Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun finaali järjestetään Lasipalatsin aukiolla, Helsingissä 31.8. Tule paikan päälle katsomaan, kuka määrää tanssilattialla ja äänestämään suosikkisi jatkoon!