Suomalais-ranskalaisen debyyttiartistin kappale on viehättävä sukellus tuskalliseen teemaan

Yaya käsittelee myrkyllisten suhteiden addiktoivaa kierrettä.
Emi Linna

Yayan debyyttisingleä on ollut kirjoittamassa myös Behm.

Suomalais-ranskalainen vaihtoehtopop-artisti Yaya julkaisi debyyttisinglensä perjantaina 30. elokuuta. Sonylle kiinnitetyn artistin kappaleen nimi on Viimeistä kertaa, ja sen on yhdessä Yayan kanssa tehnyt hänen tuottajansa Cecil Opia. Biisiä on lisäksi ollut kirjoittamassa Rita Behm.

– Cecil on uskomaton tuottaja, säveltäjä, kirjoittaja ja artisti sekä kaiken lisäksi kultainen ystävä, Yaya sanoo tiedotteessa.

– Meistä on tullut todella läheisiä musajuttujen ohella. Sanat, jotka ovat musiikissani keskiössä, syntyvät luonnollisesti, ja ammennamme aiheet meidän välisistä keskusteluista. Siihen tarvitaan käytännössä vain se, että Cecil kysyy multa, mitä mulla on mielen päällä. Seuraava biisi onkin tekeillä siitä hetkestä lähtien. Mun biiseistä kuuluu meidän vahva ja aito yhteys. Tarkoituksena on synnyttää raastavaa ja samalla ihanan samastuttavaa musiikkia, joka toivottavasti yhdistää ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi tai käyvät läpi samoja teemoja.

Yayan eli Jasmine Lefrançoisin pyrkimyksenä on tuoda Suomen musiikkikentälle uudenlainen monikulttuurinen naishahmo, jonka tyyli on herkkä, tulinen, anteeksipyytelemätön ja aito.

Myrkyllisiä suhteita käsittelevä Viimeistä kertaa -kappale tavoittaa monella tasolla sen, mitä tällaisista suhteista irti rimpuileminen pahimmillaan on. Yayan tyyni, tumma ja kutsuva ääni heijastaa epäterveiden suhteiden sisältämää jännittävää kohtalokkuutta mutta samalla myös kyllästyneisyyttä, joita rikkoviin kierteisiin ajautunut tuntee – luultavasti molempia samaan aikaan. Harvemmin nimittäin kyvyttömyys pysäyttää pahaa oloa aiheuttava vuoristorata johtuu tietämättömyydestä, vaan kyllä kivuliaassa kuviossa tempoileva ihminen tietää, millaista hänen todellisuutensa kokonaiskuvassa on. Silti euforisten nousukiitojen ja niitä seuraavien romahdusten addiktoivasta spiraalista voi olla miltei mahdotonta päästää irti. Tuntuisiko intensiivisen pyörteen jälkeen mikään muukaan enää miltään?

Yaya haluaa tuoda Suomen musiikkikentälle herkkää, anteeksipyytelemätöntä ja tulista energiaa.

Emi Linna

Kappaleessa myös osittain alistutaan sille, ettei ihminen aina pysty toimimaan tahdonvoimansa pohjalta. Biisissä ollaan rehellisiä siitä, että satuttavankin ihmisen oven taakse voi toistuvasti ajautua odottelemaan sen aukeamista. Muut saattavat jaella viisaita neuvojaan ja yrittää ylipuhua toimimaan toisin, mutta harvoinpa ihminen mitään järkipuheita kuuntelee silloin, kun sisällä mylläävät maailmankaikkeuden kokoiset tunteet.

Koska kappale on soundiltaan kaunis ja tunnelmaltaan niin tyynnyttävä, se on kaiken kaikkiaan viehättävä pulahdus teemaan, joka itsessään voi olla hyvinkin musertava. Koska hiljaisuus tai kieltäminen eivät ainakaan ole toimivia tapoja käsitellä tunneasioita, kenties juuri Viimeistä kertaa -kappaleen kaltaiset tarinat voivat helpottaa kääntymään vaikeita totuuksia kohti.

Viimeistä kertaa -single on saanu alkunsa sessarista, jossa olimme yhdessä studiossa pitkäaikaisimman tuottajani ja voisi sanoa mun musa-alan isähahmon, Mats Takilan sekä Ritan kanssa. Mulla pyöri päässä ajatus toksisen suhteen addiktoivasta kierteestä, joka tuntuu välillä viiltävältä ja ikuiselta oravanpyörältä, Yaya sanoo.

– Rita nappasi mun kelasta kiinni ja hänen kirjoittamat sanat päätyivät kertosäkeen ensimmäiseksi värssyksi, joka kiteyttää kipeäksi muodostuneen suhteen ytimen.

Kuuntele kappale alta.