”Stuntti seis ja lopetetaan pelleily” – Eme laulaa eroprosessin ensihetkistä

Eme nojaa tuolin käsinojaan katsoen samalla kameraan
Emen debyyttilevy ilmestyi vuonna 2021.
Henry Salmi

Emen tulevan albumin toisella singlellä vierailee Ville Veikka.

Makuuhuonepoppariksi profiloituneelta Emeltä ilmestyi vastikään eroamisen ensivaiheita käsittelevä Ota mut takas -kappale, jossa vierailee Ville Veikka. Perjantaina 12. heinäkuuta ilmestynyt biisi julkaistiin Sonyn kautta, ja se on toinen single Emen tulevalta albumilta. Edellinen kappale Väärä oikeeseen aikaan ilmestyi maaliskuun lopussa.

Debyyttilevynsä Sanoinks mä ton äänee? vuonna 2021 julkaissut Eme on tehnyt tuoreen kappaleen kotistudiollaan, kuten on hänelle tyypillistä. Biisissä hän pohtii eroamisen jälkeistä aikaa, jossa eron todeksi hyväksyminen ei vielä välttämättä ole mahdollista.

”Toinen on vielä tuttu ja turvallinen tyyppi, eikä näe muuta tulevaisuuden kuvaa kuin yhdessä olemisen, ja toivoo eron olevan vain väliaikainen vaihe”, Eme sanoo tiedotteessa. ”On silleen, että ’Nyt hei stuntti seis, lopetetaan tää pelleily ja palataan jo yhteen’.”

Ota mut takas -kappaleessa eroamista on vaikea hyväksyä.

Henry Salmi

Kappaleessa on käsinkosketeltavaa haikeutta ja nostalgiaa, jopa päättyneen suhteen romantisointia. Kun erosta on kulunut sen verran kauan, että ex-kumppanin ärsyttävimmät piirteet ovat alkaneet unohtua, suhteen antoisimpia puolia on entistä helpompi kaivata. Siksi prosessin alkuvaiheisiin tuntuu usein kuuluvan kyvyttömyys päästää lopullisesti irti, vaikka jossain sisimmässään tietääkin, että ero on todellinen.

Ota mut takas -biisissä on hienoa avoimuutta siitä, että eroamiseen kuuluu haavoittuvuutta ja tarvitsevuutta. Vaikka voisi tuntua houkuttelevammalta vetäistä rooli päälle ja esittää itsenäistä ja kaikesta yli päässyttä oman elämänsä tähteä, se ei välttämättä ole rehellinen tapa käsitellä kipeitä asioita. Kappale onkin lohdullinen niin temaattisesti kuin soundillisesti, sillä lempeässä tahdissa etenevä biisi on melodiakulultaan hauska ja houkutteleva, eikä lainkaan liian surumielinen.