Sonia julkaisi tunteellisen singlen, jossa lainataan Paperi T:n klassikkobiisiä

Sonia hymyilee kameraa kohti. Sonia julkaisi tunteellisen singlen - Kappaleella lainataan myös Paperi T:n klassikkobiisiä.
Ennen soolouraa Sonia on soittanut rumpuja muun muassa Younghearted-yhtyeessä.
Joona Kurronen

Vaihtoehtopopin tuore lupaus Sonia julkaisi uuden singlen. Seuraavaksi vuorossa on debyyttialbumi, joka kuullaan ensi vuoden alussa.

Alkujaan jyväskyläläinen vaihtoehtopop-artisti Sonia avasi uuden luvun urallaan keväällä liityttyään Johanna Kustannuksen rosteriin. Alkuvuodesta 2025 julkaistavasta esikoisalbumista saatiin lisää esimakua perjantaina julkaistulla sinkulla Sä et kuule mun sanoja.

Lue myös: Shakkiin debyyttialbumi johdattaa kolmen vartin matkalle irti arjesta

Määrätietoinen, mutta tunteellinen single

Sonian tuotanto liikkuu ketterästi tunteiden skaalalla, ja uusin single päästää kuulijan lähemmäs Sonian tunteellisempaa puolta. ”Sä et kuule mun sanoja” kertoo turhauttavasta parisuhteesta ja riidoista, jotka jättävät ajan myötä peruuttamattomat jäljet. Voimakkuudestaan huolimatta herkällä ja haavoittuvaisella kappaleella ollaan määrätietoisia, mutta annetaan tilaa myös kivulle ja negatiivisille tunteille. Sonia tuo kappaleeseen taidokkaasti epäreilulta tuntuvan tilanteen tuomat moninaiset tunteet.

– Sä et kuule mun sanoja tuli avuttomasta tunteesta ku tuntu puhuvan eri kieltä jos tuli riita ja sen vieraus paino mua, että se vei mut sellasee mielentilaan mistä ei päässy pois —> se piti purkaa johonki = sä et kuule mun sanoja! Siinä myös sallitaa ittensä olla siinä tilassa missä on ehtiny loukkaantua sen verran, et sitä ei tunnu voivan peruuttaa, artisti kertoo sinkun taustoista.

Lainaus Paperi T:n klassikkokappaleelta

Tuore sinkku nyökkää myös kotimaisen vaihtoehtomusiikin klassikkoon. Uuden sinkun kertosäkeessä kuultava ”On se elämä niin hassuu / ja kun sataa sitä kastuu” on lainaus Paperi T:n tänä vuonna 10 vuotta täyttävästä kappaleesta Sä jätät jäljen. Paperi T:n tunnetuimpiin kuuluvan kappaleen lainaaminen yhdistää kaksi kotimaisen vaihtoehtomusiikin aikakautta ja tuo lähtökohtaisesti vakuuttavaan kappaleeseen vielä hieman lisää merkitystä.

– Olin kuunnellu Sä jätät jäljen sillee pari kertaa, mut enemmä jopa jutellu siitä biisistä ku puhunu, joka on hassu. Ja yleisesti ku se aihe pyörii sen aiheen ympärillä, et toinen satuttaa tietämättä nii se musta kuvaa iha sika hyvin, että ihmisen sanat jättää jäljen, eikä sitä voi peruuttaa ja se sattuu! Riidan aikana varsinki toi edusti mulla ihan täysin tota! Ja halusin kans saada sen kuuluviin et se toine ymmärtää et se on sanonu jotai peruuttamatonta. Sit ”ja ku sataa sitä kastuu” toimii myös sallivana voimana, et ku siin on kipua nii se musta sanontana on ihan mainio ja sallii sen kivun mitä täs biisis on. Yleisesti mottona iha upee sanonta, Sonia tiivistää Paperi T -referenssin merkityksen.

Sonian debyyttialbumi kuullaan pian

Sonian tulevalta debyyttialbumilta ollaan etukäteen kuultu singlet Kontrollii, Sulle ja Nyt tai ei koskaan. Sonia kertoo, mitä ensimmäiseltä kokopitkältä voidaan odottaa:

– Sonian uusien puolien esille tuomista, niiden aina olemassaolosta kertomista ja itsensä esittäytyminen on sen debyyttialbumin teemana! Kanavoin paljo yhä enemmän itsevarmuutta ja sen avulla näytän tosi surullisiaki tunteita yhä lisää! Se on mulle tärkeetä koska itsevarmuus musassa meinaa mulle jopa enemmän sisään päästämistä eikä sellasta uhoomista. Uuen tuottajan kaa levelit vaa nousee ja oon innoissaa et saadaa näyttää jatkuvasti lisää!

Sonia on kasvanut musiikin ympäröimänä, ja ennen soolouraa hänet on voinut nähdä soittamassa rumpuja muun muassa Younghearted-yhtyeessä. Sonia kirjoittaa ja säveltää omat kappaleensa, tuotannosta puolestaan vastaa kotimaisen vaihtoehtomusiikin todellinen tekijä, myös Ruusut-kokoonpanon jäsenenä tunnettu Miikka Koivisto.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!