Shakkiin debyyttialbumi johdattaa kolmen vartin matkalle irti arjesta

Joosu J ja Aksim auton edessä. Shakkiin debyyttialbumi johdattaa kolmen vartin matkalle irti arjesta.
Sekä Joosu J että Aksim ovat tehneet musiikkia jo kauan ennen Shakkii-duon alkua.
Bietro

”Radiomittaisten ja nopeatempoisten biisien sijaan kaksikon musiikki tarjoaa paikan levähtää ja oikeasti nauttia musiikista kolmen vartin verran”, kirjoittaa Aku Havukainen Kuuntelussa-juttusarjassaan. 

2021 marraskuussa suomalaiselle musiikkikentälle syttyi uusi tähti, kun kaksi kokenutta tekijää yhdistivät taiteellisen visionsa. Aksimin ja Joosu J:n muodostaman Shakkii-duon debyyttisingle 23 leukaa nimittäin julkaistiin silloin. Viime perjantaina 4. lokakuuta kaksikko julkaisi debyyttialbuminsa Pelaa shakkii.

Kokonaisuus jatkaa siitä, mitä kaksikko on tarjoillut jo pitkään – hyvin omaleimaista rap- ja R&B-johtoista musiikkia. Sanankäyttö ja visio levyllä on niin luovaa, että levyarvostelun kirjoittaminenkin tuntuu haasteelliselta.

Lue myös: Rakkauden säröjen tulkitsemista pehmein sävyin – Bizi ja Vesta yhdessä uudella singlellä

Kolme varttia kiireettömyyttä

Shakkii:n musiikki on kaukana tämän päivän musiikin trendeistä ja listahiteistä. Sen sijaan se tuntuu kuin aikamatkalta jonnekin, missä ei ole huolia ja avausbiisi Tivoli on kuin tervetulotoivotus sinne jonnekin. Jonnekin, missä mennään fiilis edellä turhan järkeilyn sijaan – se onkin kenties syy, miksi kaksikon musiikki käy järkeen.

Radiomittaisten ja nopeatempoisten biisien sijaan albumi tarjoaa paikan levähtää ja oikeasti nauttia musiikista kolmen vartin verran.

Muutaman vuoden ajan musiikkia julkaissut duo otti aikansa debyyttialbumin kanssa ja biisejä onkin kertynyt hyvä määrä. Albumi sisältää kaikkiaan 14 biisiä, joista täysin uusia on puolet. Levy suorastaan kehottaa rentoutumaan hetkeksi ja se onkin täydellinen neuvo tämän päivän maailmaan.

Aiheidenkin tasolla liikutaan kiireettömissä tunnelmissa. Levyllä muun muassa muistellaan kesää sekä vuokrataan Vespa Lytän kanssa. Biisistä toiseen toistuu pelimiesmäinen, muttei silti kuitenkaan mauton flirtti. Shakkii saa Jyväskylän kuulostamaan astetta lämpimämmältä jopa syksyn keskellä.

Uuden ja vanhan kaartin kädenpuristus

Myös raaempaa spittaamista mahtuu muutamalle biisille, etenkin vierailevien artistien myötä. Gettomasa tarjoaa mausteensa singlenä julkaistulle biisille Makaveli ja Are ja Aksim -biisillä puolestaan vierailee lempiräppärisi lempiräppäri eli Are.

Nuorempi polvi pääsee myös ääneen singlenä julkaistulla Pooloo ja fiilaa -biisillä. Jyväskyläläisen Wayne Amorin kertosäkeessä on jotain todella onnistunutta, kuin myös Rögen teknisessä versessä. Biisillä Tähtäimes puolestaan kuullaan niin ikään nuorta jyväskyläläistä, BeShadya.

Ripauksen lisää kokemusta tuovat Lyttä biisillä Vespa ja Gracias päätösbiisillä Sulle voi puhuu. Vierailijakattaus on yhdistelmä uutta ja vanhaa, mikä todistaa entisestään jyväskyläläistä tiimihenkeä.

Kokonaisuudessaan Shakkiin tuore albumi ja koko tuotanto tuntuu kuin vastaliikkeeltä kaikelle laskelmoidulle ja kaupalliselle. Duon musiikki elää omassa kiireettömässä todellisuudessaan, jossa viettää mieluusti hetken jos toisenkin. Alta pääset kuuntelemaan levyn.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!