Lähiöbotox-dokumentti palkittiin Vuoden musiikkioivallus-palkinnolla Screen Helsinki -tapahtumassa. Dokumentti seuraa Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssin matkaa juurilleen Angolaan, jossa Lähiöbotoxin itämetalli yhdistyy paikallisiin rytmeihin ja syvälle henkilökohtaisiin kokemuksiin, tehden siitä ainutlaatuisen musiikillisen ja kulttuurisen elämyksen.
Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarja voitti Vuoden musiikkioivallus -palkinnon perjantaina 6. syyskuuta järjestetyssä Screen Helsinki -tapahtumassa. Palkinnon myönsi Gramexin ja Teoston yhteinen AV Music -palvelu, joka tunnustaa erityisen kekseliästä ja luovaa musiikinkäyttöä audiovisuaalisissa tuotannoissa. Sarjan palkitsemista perusteltiin sillä, miten musiikki toimii olennaisena osana tarinankerrontaa ja syventää dokumentin teemoja.
Tuomaristo kuvaili päätöstään seuraavasti:
– Musiikki toimii tarinassa yhtenä kertojaäänenä ja luo oman tason kohtauksille. Tunnelma ja lyriikat on valittu korostamaan tiettyjä kohtauksia ihan kirjaimellisesti, toisissa yhteys on symbolisempi.
Veljeys ja musiikin voima
Lähiöbotox: African Metal Tour -sarjan pääteemana on veljeys ja musiikin yhdistävä voima. Dokumentissa seurataan Lähiöbotox-yhtyeen toisen solistin, Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssin, matkaa juurilleen Angolaan. Matka on henkilökohtainen tarina, jossa käsitellään Vikin identiteettiä kahden maan välillä, hänen äitinsä kuolemaa sekä sodan jättämää traumaa.
Ohjaaja Oona Tuukkanen kuvaili sarjan musiikillista roolia GramexPressille näin:
– Musiikki on erittäin suuressa roolissa Lähiöbotox-dokumentissa. Se luo tunnelman kohtauksiin ja kuljettaa kerrontaa eri fiiliksiin. Lähiöbotoxin oma musiikki toimii osittain myös konkreettisena kertojaäänenä. Lyriikat, biisien teemat ja tunnelmat liittyvät usein suoraan kuvakerronnan kohtaukseen.
Musiikki alusta asti mukana tarinassa
Lähiöbotox: African Metal Tour -sarjan tuotantoryhmä korostaa, että musiikki oli olennainen osa dokumenttia jo käsikirjoitusvaiheessa. Sarjan alkuperäiset jaksot oli jopa nimetty biisien mukaan, koska kappaleet ja niiden teemat kytkeytyivät suoraan tarinan sisältöön. Musiikin valintoihin osallistuivat ohjaaja Oona Tuukkanen ja tuottaja Aleksi Salminen.
– Oikeiden bändien ja artistien musiikki tuo viimeistellyn, jopa korkealaatuisemman vaikutelman ohjelmasta, Tuukkanen totesi musiikin merkityksestä tuotannossa.
Sarjassa kuullaan Lähiöbotoxin äänitemusiikin lisäksi angolalaista musiikkia, kuten Tiranuzin afrikka-metallia, kansanmusiikkia ja freestyle-räppiä. Laaja musiikkikirjo täydentää dokumentin tarinaa ja antaa sille syvyyttä ja monimuotoisuutta.
Tuottaja Piitu Mithiku kertoi, kuinka musiikkioikeuksien hankkiminen vaati paljon työtä.
– Dokumenttiin tarvittiin useita erilaisia kustannettuja sekä kustantamattomia kappaleita, joiden tekijätietojenkin löytäminen oli haastavaa. Selvitystyö oli luultua isompi. Eveliina Pitkänen AV Musicilta auttoi jokaisessa käänteessä, emmekä olisi päässeet tässä yhtä tehokkaasti maaliin ilman hänen apuaan.
Monipuolisesti ehdokkaita
Vuoden musiikkioivallus -palkinnon kilpailussa oli mukana yhteensä 17 ehdotusta, jotka edustivat laajasti eri lajityyppejä. Voittajatuotanto palkittiin 1000 euron musiikkielämyslahjakortilla, joka mahdollistaa tuotantotiimille esimerkiksi keikka- tai konsertti-illan yhdessä.
Tuomaristoon kuului monipuolinen joukko alan ammattilaisia, kuten Sibelius-Akatemian yliopistonlehtori Kaarina Kilpiö, Music Supervisor Leo Niemi, ohjaaja Taito Kawata sekä laulaja ja musiikintekijä Vilma Alina. Raadin puheenjohtajana toimi elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja sihteerinä AV Music -palvelun Licensing Manager Eveliina Pitkänen.
Screen Helsinki -tapahtuman järjesti Audiovisual Producers Finland – APFI ry, joka on kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien etujärjestö.
Alta voit katsoa Lähiöbotox-dokkarin trailerin. Kaikki jaksot voit katsoa Yle Areenasta.