”Se oli mulle wake up call” – Etta kertoo, miten päätyi tekemään henkilökohtaisinta musiikkiaan tähän mennessä

Etan kolmas albumi "Tähtisumua" sai nimensä Sami Saikkosen sanoista vuoden 2017 Talent Suomi -kilpailusta.
Nooa Kervinen

Etan kolmas albumi Tähtisumua sai alkunsa viime vuotisen EP:n myötä koituneesta kriisistä. Klangi haastatteli artistia ja Etta kertoi levyn prosessin kulkemisesta käsi kädessä terapiassa käymisen kanssa. 

Artisti Etta, oikealta nimeltään Emmalotta Kanth, julkaisi perjantaina 18. lokakuuta kolmannen albuminsa, Tähtisumua. Aiemmat levyt Tyttö ja Tykkäät kummiski maailailivat lähinnä rap- ja R&B-maisemia, kun taas uusimmalla kuullaan astetta popimpaa, artistin sanojen mukaan ”isompaa” soundia.

Selkeä ero aiempaan on artistin mukaan myös se, että Tähtisumua on selkeästi teema-albumi. Etta kutsuu sitä terapialevykseen, sillä se on syntynyt kuin käsi kädessä viime albumin julkaisun jälkeen aloitetun terapian kanssa. Levyllä kuuluu vahvasti Emmalotan ääni, jolle Etta toimii ”spokespersonina”.

– Tää levy oli vähän kun oisin tehnyt läksyjä terapian ohella. Kirjaimellisesti asiat joita käsittelen tällä levyllä voisi nähdä suoraan mun terapiaistunnoista, Etta kertoo.

Levyllä artisti käsittelee muun muassa suhdettaan alkoholiin biisillä Sataa ja perhesuhteitaan biisillä Viikonloppufaijoi

Siinä missä kakkosalbumi syntyi artistin vain mentyä studiolle fiilistelemään, rakentui uusimman biisit aina valmiin idean pohjalta.

– Mä en mennyt studiolle, ellen mä tiennyt että mistä mä haluan tehä tänään biisin. Nyt kun on vuodet vierinyt, niin tuntuu että tää musan tekeminen on paljon ammattimaisempaa.

Tälläkään hetkellä studiolle ei ole kiire. Etta tietää kokemuksesta tarvitsevansa taukoa levyn julkaisemisen jälkeen, jotta luovuus saa aikaa latautua.

Lue myös: Hassan Maikal keksi nokkelan promokikan – mukana myös TikTokista tuttu säämies

Klubiruusun flopista Demoneihin

Edellisen ja uuden albumin väliin mahtui myös EP-julkaisu Klubiruusu, jota artisti kuvailee pettymykseksi. Se on lukujen valossa Etan huonoiten menestynyt kokonaisuus.

– Rehellisyyden nimissä se oli mulle wake up call. Mä oon semmonen ihminen että tunnen kaikki tunteet tosi vahvasti, oli se sitten iloa, surua tai pettymystä. Olin sen kesän (2023) muutenkin aika väsynyt ja lähteä sit vielä kiertämään keikkoja floppi-EP:lla, Etta muistelee.

Nyt reilu vuosi myöhemmin kuunnellessaan EP:n biisejä Etta toteaa, että ne jäivät tavallaan puolitiehen – biisien tunne ei välittynyt.

– Kun mä oon analysoinut jälkeenpäin mun somepresenssiä ja kaikkea, niin mä vähän kun kehittelin itelleni jonkun roolin. Että nyt kun tää on tämmönen klubi-EP niin mun pitää olla tosi cool ja kylmä. En ollut oma itseni.

Kaikelle oli kuitenkin tarkoitus ja loppukesästä 2023 syntyi uuden levyn ensimmäinen single Demoneista ystävii. Selkeästi aiempaa tuotantoa henkilökohtaisemmalla biisillä demonit toimivat vertauskuvana omille ankarille ajatuksille, joita muun muassa EP aiheutti.

– Tykkään sanoa, että jotenkin sen biisin myötä ihmiset kannusti mua tekemään tän levyn. Että mä voinkin olla vaan oma itteni ja kertoa asiat niinku ne oikeesti on. Se hetki oli meant to be mun mielelle ja uralle. 

Viime vuonna julkaistu single ”Demoneista ystävii” nosti Etan Suomen Spotifyn Top 50 -listan kärkeen.

Nooa Kervinen

Etta kertoo törmänneensä dilemmaan, joka on taiteilijoiden keskuudessa kenties melko yleinen – ihmisen ja artistin välille voi rakentua kuilu. EP:n aikaan Etta oli puettuna rooliin, joka oli kaukana Emmalotasta.

– Mäkin oon kuitenkin tosi rempsee, hauska ja herkkä tyyppi. Se ei tullut yhtään ilmi, jos katon nyt jotain mun someja. Olin tosi vakava kaikissa videoissa.

– Mun piti vaan tajuta, että minä eli Emmalotta on se supervoima ja Etta on spokesperson mun tarinoille. Se oli se oivallus mikä mun piti saada, hän jatkaa.

Tajuamisen myötä syntyikin lopulta artistin henkilökohtaisin albumi tähän mennessä. Levyltä löytyy Etan mukaan paljon asioita, joita ei ole ikinä aiemmin sanottu ääneen. Biisit ovatkin resonoineet kuulijoihin erityisen hyvin.

Hyvänä esimerkkinä toimii singlenä julkaistu Viikonloppufaijoi, jolla Etta avaa perhesuhteitaan, erityisesti isä-suhdettaan.

– Tuntuu, että sen biisin jälkeen meillä on isän kanssa ollut tosi paljon parempi meininki ja kaikki sellaiset negatiiviset tunteet mun sisältä katos. Se oli myös noista biiseistä eniten se jonka julkasun kohdalla olin silleen että ”apua näin paljon mä annan itestäni”.

Biisin lämpimän vastaanoton voi huomata etenkin keikoilla ja ihmisten lähettämistä viesteistä.

– Ihmiset lähettää mulle viestejä, joissa ne kertoo ettei oo ollut niiden isän kanssa väleissä vuosiin, mutta että mun biisin myötä ne on taas näkemässä isäänsä.

”Mitä henkilökohtaisempi, sitä universaalimpi”

Levyn biisien keräämän suosion myötä voikin vetää johtopäätöksen, että kipeistä aiheista kertovat biisit selkeästi kiehtovat vuodesta toiseen.

– Jos katsoo kaikkien aikojen supertähtiä, niin kyllä ihmisiä kiehtoo semmonen kamppailu. Varsinkin Suomessa, tykkään ajatella että me ollaan aika melankolinen kansa. Jengi ei kuitenkaan lyö maassa makaavaa vaan tukee toisiaan. Se näkyy keikoilla kun ihmiset huutoitkulaulaa biisejä omissa porukoissaan.

– Mitä henkilökohtaisempi tunne, sitä universaalimpi, Etta summaa.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!