Qstockissa nuoren polven artistit vakuuttivat

Koko Zara Larssonin keikkakokoonpano koostui naisista.
Toni Eskelinen

11:tta kertaa putkeen loppuunmyyty Qstock keräsi monipuolisen kattauksen kunnioittaen myös festivaalin metalli-perinnettä – erityisesti nuoren polven artistit vakuuttivat. Klangin toimittajat vierailivat tapahtumassa. 

Usein kotimaisten festivaalien kohdalla puhuttavat suurfestarit, kuten Ruisrock ja hiphop-festivaali Blockfest. Oulun oma musiikkifestivaali Qstock puolestaan tarjoaa suuren festivaalin tuntua, mutta hieman rauhallisemmissa merkeissä. Festivaalin historia on metallimusiikissa ja se näkyy edelleen osittain.

Suurimman hurmoksen saivat tänä vuonna aikaan kansainväliset pop-tähdet sekä kotimaiset rap-artistit, jotka vetosivat etenkin nuoreen yleisöön. Myös festivaalialueen suuri koko ja kaiken kaikkiaan seitsemän esiintymislavaa tekevät siitä mielenkiintoisen vaihtoehdon festivaaleista nauttiville.

Tuttuun tapaan Qstock oli loppuunmyyty keräten 40 000 kävijää kahden päivän aikana.

Perjantai

Ensimmäisen päivän ohjelmiston avasi Samsung-lavalla esiintynyt uuden aallon räpin uranuurtaja Cledos. Show’n alkaminen jo yhdeltä päivällä toi keikkaan mielenkiintoisen twistin – Cledos kun on tunnettu mahtipontisista ja energisistä keikoistaan. Toisaalta artistin sijoittaminen ensimmäiseksi veti etenkin nuoren yleisön heti paikalle.

Päälavan avasi suomalaisten festivaalien ohjelmistoon itsensä pinttänyt Gasellit. Yhtye onnistuu festari toisensa jälkeen viihdyttämään hallitun kaoottisella show’lla, joka on 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vakiintunut tiettyjen peruspilarien ympärille. DJ MusaJusa ajaa lavalle mopolla, välillä räppikädet heiluvat, välillä rauhoitutaan ja humoristiset välispiikit eivät ota loppuakseen.

Gaselleiden lisäksi päälavalle nousivat muun muassa Anna Puu ja Lauri Tähkä, joista ensimmäinen on kuin tehty kesäiseen festivaalitunnelmaan: läsnäolollaan valloittavan artistin keikat tuovat omituista turvan tunnetta.

Toista vuotta putkeen Suomessa esiintynyt Zara Larsson päätti perjantain ohjelman.

Toni Eskelinen

Niin kuin odottaa saattaa, illan kokonaisvaltaisimmasta shows’ta vastasi ruotsalainen Zara Larsson. Artistin lisäksi lavalle nousi nelihenkinen naisbändi taustalaulajien, kitaran ja rumpujen kera. Valloittavan olemuksen lisäksi Larsson omaa kaiken, mitä pop-tähti tarvitsee: lauluääni on virheetön, tanssiminen onnistuu ja kaiken kukkuraksi löytyy vielä iso katalogi hittibiisejä. Keikan aikana saattaa miettiä useaankin kertaan, miksi samaan ei pystytä Suomessa?

Myös Norjan viisuedustaja Alessandra esiintyi edukseen tarjoten pop-tähteyttä. Festivaalin perinnettä kunnioittaen lavalle nousi myös metallibändit Mokoma ja ruotsalainen Amaranthe.

YleX-lava keräsi nuoren polven esiintyjiä

Lavakohtaisesti mielenkiintoisimmat show’t tarjosi YleX-lava, jolla nähtiin pääasiassa nuoren polven artisteja. Isoimman yleisön veti pop-sensaatio Mirella. Artisti on selkeästi noussut koko kansan yhteiseksi ylpeydeksi, jonka keikat kiinnostavat isoja massoja tänä kesänä.

Mirellan jälkeen lavan valtasi Jami Faltin, joka vastasi kiistatta päivän vaikuttavimmasta rap-keikasta. Artistin letkeä olemus ja kyky vuorovaikuttaa yleisön kanssa tekee keikasta viihdyttävän setin, joka nostaa biisit uudenlaiseen loistoon. Räppärinä se ei ole mikään itsestäänselvyys.

Faltinin keikkaa seurasi Mirellan tavoin vuoden sisään kuuluisuuteen noussut Hugo. Taulut raikasi sekä keikan alussa että lopussa. Lavalla nähtiin vähäiseen kokemukseen nähden varma suorittaja.

Aku Havukainen 

Lauantai

Qstockin toinen päivä lähti käyntiin YleX:n Rytmiranta-lavalla, jossa Tupe veti letkeällä ilmapiirillä kappaleitaan yleisön laulaessa mukana melkein jokaiseen biisin. Turkulaislähtöinen nuori artisti kertoi hauskan tarinan, kuinka hän oli itse ollut samalla festarilla töissä muutama hassu vuosi sitten ja nyt saa taas olla töissä, mutta vähän eri hommissa. Esitys oli kokonaisuudessaan erittäin henkilökohtaisen tuntuinen ja todisti, että Tupella on nimenomaan faneja eikä ainoastaan kuuntelijoita.

Lähiöbotox esiintyi pienessä teltassa, mutta se ei menoa haitannut.

Mikko-Pekka Karlin

Festareiden toisena päivänä aurinko jäi alkupään esitysten ajaksi pilvien taakse ja toisen erän alkaessa vesisade alkoi kastamaan nurmikkoa, mutta se ei pysäyttänyt suomiräpin jättiläistä, Ettaa, esittämästä todella ammattimaista keikkaa Samsung-lavalla. Kappaleet kuten Huomioo ja Jenni Vartiaisen Viimeinen pisara, jossa räppäri fiittaa, saivat ihmiset kaatosateessa ja salamoiden aikana hyvin liikkumaan ja laulamaan mukana sadeviitat päällä.

Lauantaina nähtiin myös festivaalin suurin positiivinen yllätys, Lähiöbotox, joka houkutteli ison yleisön Koomalavalle. Ensimmäisten kappaleiden ajan yleisössä näki ironisuuden virneen, sillä lavalla ovat somesta tutut koomikot Dosdela ja Seksikäs-Suklaa. Ei kestänyt kauaa, kunnes ironia muuttui aidoksi iloksi, sillä esitys oli raakaa energiaa täynnä ja kappaleiden väliset puheet ja läpät pitivät yleisön mukana ihan loppuun saakka.

Toisen päivän pisti purkkiin englantilainen yhtye The Prodigy, jonka energinen ja näyttävä esitys suurilla neonvaloillaan kaappasi monen huomion. Samoihin aikoihin Helsingistä alun perin oleva yhtye, Pariisin Kevät, täytti Sirkusteltan niin, etteivät viimeiset kuuntelijat tahtoneet mahtua kunnolla sisälle.

The Prodigy vastasi festivaalin näyttävimmistä tehosteista.

Mikko-Pekka Karlin

Räppi suosittua jopa rock-festareilla

Lauantaipäivän sateesta huolimatta yleisön energiataso tuntui olevan silti korkealla ja tämä näkyi etenkin rap-esitysten aikana, jolloin artistit kuten Jore & ZpoppaAhti, Costi ja aikaisemmin mainittu Tupe, keräsivät kaikki kuuntelijoitaan YleX:n lavalle nauttimaan uudemman aallon musiikista. Osa heistä piti kuitenkin festareiden alkuperästä kiinni, kuten Costi, jonka esitys oli ottanut vahvasti vaikutteita rockista ja liveshow’n äänimaailma ja tunnelma muistuttivat enemmän juuri rock-konserttia.

Jopa varsinaisen festarialueen ulkopuolella nähtiin räppiä, kun pohjoissaameksi räppäävä Yungmiqu esiintyi kaikille avoimella Oulu2026-lavalla.

Samsung-lavalla nähtiin Etan lisäksi Sexmane, jonka vaikuttavat live-show’t eivät tarvitse esittelyä. Kapellimestarin tyylillä, Siilinjärven kasvatti piti yleisöä jatkuvasti mukana ja jopa toi yhden fanin yleisöstä esittämään kappaletta Lightskinboy.

Päälavalla nähtiin lauantaina vain yksi rap-esitys ja tämä tuli suomiräpin kuninkaalta, Gettomasalta, joka veti useampien vuosien takaa säkistään kataloginsa helmiä. Rauhallinen olemus ja keskeyttämätön esitystahti kertovat jyväskyläläisen räppärin ammattimaisuudesta ja kokemuksesta.

Räppärit oli fiksusti jaettu eri lavoille eri ajoille, jotta nuoremman asiakaskunnan myötä saataisiin enemmän liikettä jäämättä jumittumaan yhdelle paikalle odottamaan päivän esityksiä. YleX:n hehkutettu Rytmiranta veti tänä vuonna vaikuttavimmat ja energisimmät setit, vaikkakin lavan äänentoistossa oli parantamisen varaa.

Rron Krasniqi