Pyzzen debyytti-EP sai TikTokin puhumaan Iben comebackista, mutta mitä muuta projekti pitää sisällään?

Pyzze istuu penkillä. Pyzzen debyytti-EP sai TikTokin puhumaan Iben comebackista.
Pyzze on julkaissut myös näyttäviä musiikkivideoita.

Klangin haastattelussa heinäkuussa vieraillut artisti Pyzze julkaisi debyytti-EP:n, joka erottuu kotimaisen räpin kentällä. 

Tänä vuonna singlellä Yksin taas debytoinut artisti Pyzze julkaisi perjantaina 13. syyskuuta ensimmäisen projektinsa. Kahdeksan biisin mittainen EP-levy kantaa nimeä Pieni Prinssi.

Alun perin Pyzze tunnetaan suomalaisten artistien kanssa paljon työskennelleenä kuvaajana, joten asetelma on mielenkiintoinen. Kyseessä ei kuitenkaan kuulostaisi olevan vain yksi heistä, jonka kaverit ovat yllyttäneet tekemään musiikkia, koska kaikki muutkin tekevät.

Pyzze kertoi heinäkuussa Klangin haastattelussa vihanneensa esiintymistä pitkään, minkä johdosta hän teki musiikkia aluksi vain itselleen. Esiintymisen pelko kuitenkin hellitti Pyzzen toimittua Iben tuplaajana.

Eurooppalaisen räpin kaiku

Debyyttinä Pieni Prinssi on mielenkiintoinen eikä Pyzzen tyyliä ole helppo verrata moneenkaan kotimaiseen artistiin, vaan kaiku on enemmän eurooppalainen. Tyylikkäällä tavalla monotoninen soundi tuo mieleen etenkin saksalaisen räpin ja vaikka artistin ulosanti kuulostaa vielä tavallaan raa’alta, toimii se hyvin juuri kyseisessä genressä.

Myös estetiikassa ja laulun aiheissa on jotain kovin eurooppalaista Niken kenkineen ja track suitteineen. Tarinankerronta ei kuitenkaan kompastu liialliseen flexaamiseen, vaan materian kautta myös reflektoidaan ja peilataan muita aiheita.

Siinä missä debyyttisingle Yksin taas sukeltaa yksinäisyyteen materian keskellä, osoittaa Haavoittuvainen herkkyyttä suoranaisessa spoken word -tyylisessä paketissa. Siunattu puolestaan tunnustaa oman etuoikeutetun aseman. Mitään kantavaa teemaa ei kokonaisuudella ole, vaan se on pikemmin kokoelma helsinkiläisen nuoren ajatuksia.

Iben comeback?

EP:lla kuullaan myös kolme feattia, joista kaksi on Ibeltä. Etenkin projektin toinen biisi Emojisydän keräsi runsaasti huomiota TikTokissa ennen julkaisuaan ja sai lukuisat käyttäjät spekuloimaan jopa Iben comebackista.

Vierailuja voisi luonnehtia jonkin sortin yllätykseksi artistin ollessa parhaillaan määrittelemättömällä tauolla. Kaksikko on toki tehnyt yhteistyötä ennenkin Pyzzen toimittua Iben tuplaajana. Tyyliltään Ibe istuu kokonaisuudelle erittäin hyvin ja sekä Emojisydän, että AF1 nousevatkin EP:n biisien parhaimmistoon.

Kokonaisuus

Erityisesti Pyzze on onnistunut maailman luomisessa projektiin ja sen ympärille. Onnistuneet biittivalinnat, estetiikan taju ja biisin aiheet luovat EP:sta koherentin kokonaisuuden, josta saa kuuntelijana kopin. Projektin tuotannosta vastaavat Maxim, EM ja Tom Hildebrandt.

Artisteja tulee päivä päivältä enemmän ja erottuminen etenkin ensimmäisillä julkaisuilla on vaikeaa. Siinä Pyzze on kuitenkin onnistunut löytämällä oman väylänsä heti. Pieni Prinssi on kuin helsinkiläinen vastine Pashanimin kaltaisille tekijöille. Lämpeneminen artistin tyylille voi ottaa aikansa, mutta päästyä sisään Pyzzen maailmaan, viettää siellä mielellään hetken jos toisenkin.