OutKastin André 3000 vaihtoi räpit huiluun – nyt jazz soi ja kynttilät palaa uudessa elokuva-albumissa

André 3000 poseeraa kameraa kohti. OutKastin André 3000 vaihtoi räpit huiluun.
André 3000:n debyyttialbumi New Blue Sun ilmestyi marraskuussa 2023.
Kai Regan

Moni odotti vuosikausia André 3000:n paluuta räppiin ja tajunnanräjäyttäviä riimejä, mutta artisti päätti vaihtaa mikkinsä huiluun ja julkaisi debyyttialbuminsa ”New Blue Sun” kylkeen 90-minuuttisen elokuva-albumin ”Listening to the Sun”.

1990-luvun alussa perustetusta OutKast-yhtyeestä alun perin tunnetuksi tullut rap-artisti André 3000, on aina ollut taiteilija, joka liikkuu ennakoimattomasti. Vuonna 2023 hän teki jälleen odottamattoman siirron julkaisemalla ensimmäisen sooloalbuminsa, mutta hiphopin sijaan hän suuntasi jazzin ja ambientin maailmaan. New Blue Sun -niminen albumi sai aikaan laajaa hämmennystä – monet odottivat tajunnanräjäyttäviä riimejä, mutta saivatkin jazz-huilua.

Nyt, melkein vuosi soolodebyyttialbumin julkaisun jälkeen, André 3000 on julkaissut siihen liittyvän 90-minuuttisen leffan Listening to the Sun. Elokuva-albumi on intiimi ja taiteellinen kokemus, joka esittelee André 3000:n uutta musiikillista ilmaisua visuaalisella tasolla.

André 3000 pitää huilua käsillään ylhäällä. OutKastin André 3000 vaihtoi räpit huiluun.

Monet odottivat André 3000:n debyyttialbumia luullen, että rap-albumi olisi ilmestynyt räjähtävien riimien kera, mutta saivatkin jazz-huilua.

Kai Regan

Albumissa yhdistyy taide ilman rajoja

Listening to the Sun on koko albumin mittainen elokuva, joka tuo esiin André 3000:n vision esteettisesti ja hengellisesti. Leffa kuvattiin yhdellä otolla ilman leikkauksia, mikä tekee siitä erityisen vangitsevan. André liikkuu sinisessä huoneessa, sytyttää kynttilöitä ja uppoutuu ajatuksiinsa, samalla kun hänen meditaatioon johdatteleva musiikkinsa täyttää tilan. Elokuvan ohjaaja Terence Nance on luonut visuaalisen maailman, joka heijastaa albumin rauhallista ja kokeellista luonnetta.

Teos muistuttaa paljon Frank Oceanin Endless-teosta, jossa rakennetaan henkistä tilaa musiikin avulla. André 3000:n leffassa huomio kiinnittyy kuitenkin enemmän musiikin ja visuaalisen ilmaisun yhdistelmään. Listening to the Sun tarjoaa katsojille mahdollisuuden kokea New Blue Sun -albumi uudella, syvällisemmällä tavalla.

Taiteellinen vapaus ilman ennakko-odotuksia

André 3000 on ollut avoin siitä, ettei hänellä ole suurta osaamista huilunsoitossa, mutta juuri tämä aitous tekee hänen musiikistaan niin erityistä. Hän on kertonut, että ei aina tiedä, mitä nuotteja soittaa, mutta tämä vapauttaa hänet luomaan taidetta, joka ei noudata perinteisiä sääntöjä. Listening to the Sun on elokuvallinen jatke tälle vapauden ja luovuuden tunteelle. Projekti osoittaa, että hän on siirtynyt hiphopista kauas ja etsii nyt uusia, ennennäkemättömiä ilmaisutapoja.

Yhdysvaltain kiertue odotettavissa

André 3000 ei kuitenkaan pysähdy tähän. Hän vie New Blue Sun -albuminsa ja sen visuaalisen maailman kiertueelle, joka alkaa syyskuussa Yhdysvaltojen New Orleansista ja päättyy marraskuussa hänen kotikaupunkiinsa Atlantaan. Kiertue tarjoaa kaikille mahdollisuuden kokea hänen musiikkinsa livenä, jossa huilu ja meditaatio yhdistyvät ennennäkemättömällä tavalla. Leffan ja albumin myötä hän on luonut teoksen, jossa musiikki ja visuaalinen taide sulautuvat yhdeksi.