Suomalainen DJ-kenttä on moninainen ja kilpailu sen sisällä kovaa – tänään kolmatta kertaa Helsingin Kuudennella linjalla järjestettävä DJ M-Babyn oma klubikonsepti on ottanut tuulta alleen viimeisen vuoden aikana.
DJ M-Baby:n eli Mariko Seron luotsaama klubikonsepti Hot Girl Club on noussut viimeisen vuoden aikana kiitettävään suosioon Helsingissä. Sero kokee, että suomalaisena DJ:na on vaikea erottua pelkällä nimellä. Osuvalla konseptilla ja hyvillä biisivalinnoilla DJ:n ammatti on kuitenkin täysin mahdollinen – siitä DJ M-Baby on esimerkki.
Siltasen maanantaista Blockfest-lavalle
Tänään, perjantaina 30. elokuuta, Hot Girl Club pidetään kolmatta kertaa Helsingin Kuudennella linjalla, jonka lisäksi se järjestetään joka kuun ensimmäinen lauantai Punavuoressa baari Jackiessa. Kaikki kuitenkin alkoi ravintola Siltasesta eräänä maanantaina reilu vuosi sitten.
– Mä sain ihan perus pyynnön, että haluatko tulla soittaa Siltaseen maanantaina. Mä olin soittanut keikkaa siinä vaiheessa ehkä puoli vuotta. Halusin, että se ilta ei ole vaan, että täällä soittaa tää dj tänään, vaan että se on joku mun näköinen juttu, Sero kertoo.
Illalle oli keksittävä myös nimi, josta tuli lopulta suurempi juttu, kuin olisi osannut odottaa.
– Sitten mä päädyin nimeen Hot Girl Club. Musta on hauskaa, että se nimi luo ihmisissä sellaisen pieneen virneen, kun ne sanoo sen ääneen. Se (nimi) irvailee vähän itselleen mun mielestä.
Muutaman onnistuneen illan jälkeen konsepti laajeni Jackieen, mikä oli entistäkin suurempi menestys. Heti ensimmäisenä iltana ihmiset tanssivat pöydillä ja tupa oli täynnä, Sero kuvailee. Sama meininki jatkui myös Kuudennella linjalla ja ilta sai lisäkseen myös artistien live-esiintymisiä. Tänään illassa esiintyy rap-duo M//O.
Historiallisesti kenties merkittävin keikka oli kuitenkin parisen viikkoa sitten, kun M-Baby päätyi soittamaan oman setin Blockfestin Street stagella jenkkiartisti Even peruuntuneen keikan myötä – toistaiseksi kukaan toinen ei ole soittanut omaa DJ-settiä osana festivaalin ohjelmistoa jatkoja lukuunottamatta.
Yhteenkuuluvuutta ja vuorovaikutusta yleisön kanssa
Yhtä selittävää syytä sille, miksi konsepti on kerännyt niin paljon tuulta alleen ei Sero osaa mainita. Tärkeä seikka on kuitenkin yhteenkuuluvuuden tunne sekä tietysti itse musiikki.
– Epäilen, että se nimi on ollut tarpeeksi helppo. Mutta tiedän kokemuksesta, että musalinja on syy, miksi ihmiset palaa ja siitä mä saan eniten palautetta. En soita itselleni, kun soitan levyjä, vaan yleisölle, koska saan energiaa niistä ihmisistä, jotka ovat siellä tanssilattialla.
Setit rakentuvat usean eri vaiheen kautta ja illan aikana kuullaan musiikkia usealta eri vuosikymmeneltä. Illat alkavat usein 90-luvun R&B:lla, josta siirrytään aina uudempaan musiikkiin. Loppuillat pitävät usein sisällään räppiä.
Jaksottelu mahdollistaa sen, että usean ikäiset ihmiset viihtyvät tapahtumassa. Sero korostaakin, että kaiken ikäiset ovat tervetulleita tapahtumaan.
– Mä oon kysynyt mun kavereilta, että miksi te ette haluaisi tietää, mitä 20-vuotiaille naisille kuuluu, minkälainen elämä niillä on, minkälaisia vastoinkäymisiä niillä on ja minkälaista musiikkia ne kuuntelee. Ja sama mun nuorille frendeille toisinpäin. Tämmönen kahden tai kolmen sukupolven yhteen tuominen on tuntunut myös tosi tärkeältä duunilta.
Hot Girl Club ei kuitenkaan rajoitu vain naisiin ja illoissa käy myös miehiä – nimi on ennemminkin ”state of mind”.
DJ:n ammatista haaveileville vinkiksi Sero korostaa oman aktiivisuuden merkitystä.
– Itselle suurimpia haasteita on ollut se, että kun sä haluat olla tosi hyvä siinä, mitä sä teet ja sit sun pitää pitää siitä kovaa meteliä. Se ei ole sitä, että sä haluat kuuluisuutta, vaan että sä haluat töitä, koska loppujen lopuksi tämä on siitä kiinni, että muistaaks joku sua, kun ne tarvitsee DJ:ta. Kukaan ei tule hakemaan sua kotisohvalta.