Olli Antonio perusti yhteiskuntakriittisen punk-yhtyeen Teksti-TV 666 -yhtyeestä tutun Tero Huotarin kanssa

Olli Antonio ja Tero Huotari. Olli Antonio perusti yhteiskuntakriittisen punk-yhtyeen.
Kommandon musiikki on lähestyttävää ja erittäin ajankohtaista.
Jonne Heinonen

Olli Antonion ja Tero Huotarin Kommando-yhtye haastaa camotakeissaan ja maihareissaan yhteiskunnan valtaapitävät tahot.

Kaksi sooloalbumia julkaissut Olli Antonio on laittanut musiikilliset hynttyyt yhteen Tero Huotarin kanssa, joka tunnetaan Teksti-TV 666-, Kuusamo– ja Kaksipäinen Koira -yhtyeistä. Yhdessä kaksikko muodostaa punk-yhtyeen nimeltä Kommando, joka julkaisi ensimmäisen tuplasinglensä lokakuun 2. päivä Kreme Recordsin kautta. Kolmantena bändissä häärii Olli Antonion luottotuottaja Räxä.

Yksinäinen taistelijaLeikkaan takaisin -tuplasingle on kattava kartoitus siitä, mitä Kommandon saagalta voi todennäköisesti odottaa. Temaattisesti yhtye liikkuu jossain fantasiamaailmojen ja yhteiskunnallisen kantaaottavuuden välimaastossa, jossa ollaan yhtäältä säntäilemässä seikkailuelokuvan hengessä, ja toisaalta kritisoimassa nykyhallituksen toimia.

Soundiltaan Kommando on pidättelemättömässä punk-hengessään suoraviivaisen lähestyttävää. Soitossa olen kuulevinani viitteitä Teksti-TV 666:n ikimuistoisiin revittelyihin, vaikka Kommandon musisointi on suoraan niihin verrattuna huomattavasti hellävaraisempaa.

Mollivoittoisemmissa räppiosuuksissa taas välähtää Olli Antonion soolotuotannosta tuttu pohdiskeleva ja välillä synkkiin vajoava persoona, eikä toisaalta artistin punkia ja räppiä yhdistelevän Negatiiviset Nuoret -bändinkään estetiikka ole Kommandosta kovin kaukana.

Lue myös: Shakkiin debyyttialbumi johdattaa kolmen vartin matkalle irti arjesta

Railakas tunnusbiisi edeltää vakavaksi vetävää yhteiskuntakritiikkiä

Yksinäinen taistelija -biisi on Kommandon anthem, jonka myötä systeemiä vastaan kamppailevat sankarit astuvat estradille camorotseissaan ja maihareissaan. Meininki on raisu, taistelutanner levittäytyy kutsuvana ja kaksikko on valmiina koitokseen varusteet tanassa – ”pumpaten samalla rautaa ja lonkeroa”, kuten tiedotteessa kuvaillaan.

Leikkaan takaisin -kappale kulkeekin sitten niin linjassa nyky-yhteiskunnassa esiintyvän hallitukseen kohdistuvan kritiikin ja hätähuutojen kanssa, että enää ei kauheasti naurata. Henkilökohtaisesti tunnen suoraan sanottuna suunnatonta ahdistusta monista hallituksen tekemistä päätöksistä: esimerkiksi vain reilun viikon aikana on saatu kuulla Mieli ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaan kohdistuvista leikkauksista. Niiden seurauksena kriisipuhelimen resurssit ovat vaarassa heiketä entisestään, ja MLL:n tarjoama lastenhoitoapu päättyy valtaosassa Suomea kokonaan.

Prioriteetit tuntuvat hallituksen päätöksenteossa olevan muualla kuin ihmisten hyvinvoinnista huolehtimisessa, mikä aiheuttaa minussa usein voimattomuuden ja epätoivon tunteita. Siksi Kommandon Leikkaan takaisin -kappaleen tulisesti hyökkäävä energia antaa tarpeellista tarmokkuutta. Biisissä ei alistuta iänikuisiin selityksiin siitä, miten päätösten olisi tarkoitus saada ”talous nousuun”.

Camotakit päällä kohti haasteita, tuumaa Kommando.

Jonne Heinonen

Taistelunhaluinen energia valaa toivoa

Kappaleen kertosäkeessä Kommando palaa reaalimaailman ulkopuolelle kurottelevaan sarjakuvamaiseen todellisuuteen, jossa asiat hoidetaan villin lännen keinoin. Näin ei tietysti tosielämässä toimita, mutta taistelunhaluinen energia on yhtä kaikki puhuttelevaa. Se saa miettimään tavallisen kansalaisen konkreettisia ja kansalaisvaikuttamiseen perustuvia mahdollisuuksia puuttua hallituksen ratkaisuihin, jotka tuntuvat minusta usein epäoikeudenmukaisilta.

Usein koen, ettei sellaisia mahdollisuuksia ole. Kommandon kiivas asenne kuitenkin istuttaa pienen toivon siemenen siitä, että ehkä tilanne ei tule ikuisesti vyörymään kohti entistä synkempiä tulevaisuuskuvia.

– Välillä must tuntuu, etten voi muut ku huutaa, Olli Antonio laulaa Yksinäinen taistelija -kappaleessa. Kukapa meistä ei kokisi samoin?

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!