Noire & Toine on perustanut levy-yhtiön, joka haluaa tarjota kulutusta kestävää musiikkia.
Noire & Toine -kaksikon perustaman Sammal Recordsin alla julkaistiin perjantaina 10. tammikuuta samaisten artistien yhteisbiisi nimeltä Fokus. Kappale edeltää tämän vuoden lopussa julkaistavaa Kahdeksas päivä -albumia, joka on tiedotteen mukaan ilmiöitä ja niiden aiheuttamia sisäisiä ja ulkoisia reaktiota yksityisiltä tasoilta oivaltavasti, ajoittain pilke silmäkulmassakin tarkasteleva musiikillisesti moniulotteinen kokonaisuus. Siinä kuuluu artisteihin elämän eri hetkillä vaikuttanut laaja musiikin kirjo sekä muukin taide.
Lue myös: Ensimmäinen Top 40 -hiphop-hitti täyttää 45 vuotta – näin se syntyi
Fokus-kappaleessa liikutaan useilla tasoilla. Yhtäältä biisi käsittelee studiolla olemisen perusperiaatteita, kuten onnistuneen luomisprosessin vaatimaa keskittyneisyyttä ja omaa ääntä vaimentavien ihmissuhteiden rajaamista. Toisaalta kappaleen voi ottaa vastaan mindfulness-harjoituksena, jota toistamalla jotkin merkityksellisen elämän suuntaviivat saattavat lähteä kirkastumaan.
Henri Noiren tapa sanoittaa ajatuksiaan herättelee jonkin mystisen, vaikeasti verbalisoitavissa olevan dimension, joka puhuttelee erityisesti sielullisella tasolla. Se Toinen taas väläyttää millaista on ihmisyys suurenmoisimmillaan, kun egolähtöinen tarvitsevuus on sulanut pois viisaan näkemisen tieltä. Kun lakkaamme etsimästä, havaitsemme kaikkeuden sisällämme.
Kappaleen rakenne ja energia kulkee linjassa sen teeman kanssa. Kokonaisuudesta ei kauheasti mitään ylimääräisiä osioita löydy, vaan se on riisuttu käsittämään ainoastaan se, mikä on olennaista. Siihen riittää polkua kehystävä alkusoitto, artistien yksittäiset verset ja mantramainen kertosäe. Rouheat rummut säestävät meditatiivista melodiaa, joka vie ajatukset itämaisiin filosofioihin: läsnäoloa, totuudellisuutta ja nykyhetken merkityksellisyyttä korostaviin oppeihin.
Fokus-kappaleen ei ole tarkoitus määrittää tulevan albumin sisältöä, vaan pikemminkin toimia osoituksena levyn intentiosta, tiedotteessa tarkennetaan.
Siitä näkökulmasta katsottuna tulossa on kenties albumi, jota tehdessä on pyritty irtaantumaan ympäristön sanelemista ehdoista ja tottumuksen juurruttamista kaavoista. Genrekohtaiset systemaattisuudet on kenties pudisteltu harteilta ja sen sijaan kietouduttu mielikuvituksellisuuden viittaan, jonka kannustamana levy on muotoutunut ensisijaisesti kanavaksi vapaudelle ja luovuudelle.
Tai kuten Henri Noire muotoilee kappaleessa: ”Me tehdään spesiaalisoundii maanalaisessa palatsis.”
– Oltiin aluksi varmoja, että alettiin tekemään räppiä, kunnes ennen pitkää tajuttiin, että tehdäänkin vaan musiikkia. Niin se pääsee elämä ihmisen yllättämään, sanoo Se Toinen, eli Antti Rasi.
Sammal Records on levy-yhtiö, joka tulkitsee laveasti hiphopia ja pyrkii tarjoamaan kulutusta kestävää musiikkia. Sen kautta on aiemmin julkaistu single Nää unet, jossa räppäävät Henri Noire, Se Toinen sekä Ameeba. Lisäksi viime joulukuun lopussa ilmestyi Henri Noiren biisi Murina, jossa on mukana Olpek.
Alta näet tuoreen Fokus-kappaleen musiikkivideon, joka on analogivideoefektiartisti Dystopraxian tekemä. Dystropraxia työskentelee omistautuneesti analogisen videosignaalin parissa, ja perustelee valintaansa näin: ”Kuvaputkitelkkarin ja kameran feedback-loopista voit nähdä tulevaisuuden ja menneisyyden yhtä aikaa.”
Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!