Tuottaja-DJ:n parin tunnin setti muodostuu sarjakuvien inspiroiman materiaalin pohjalta.
Viikonloppuna pääkaupungin Mascot Bar & Live Stagella on tiedossa astetta spessumpi keikka, kun Xmies soittaa ainoastaan sarjakuvien inspiroimaa musiikkia. Tällä hetkellä Olli Antonion kakkosalbumin parissa työskentelevän sarjakuvadiggarin selektioita kuullaan paikan päällä Neljännellä linjalla lauantaina 6. lokakuuta.
Ennen keikkaa Lyömättömien ohjelmaan YleX:lle saapuu haastatteluun Rosi Kämpe, joka on ensimmäinen suomalainen Marvel-piirtäjä. Helsinkiläisen sarjakuvataiteilijan uusi Marvel-sarjakuva Spider-Gwen: Ghost Spider #1 ilmestyy keskiviikkona 24. lokakuuta.
Klangi päätti tapauksen kunniaksi kysyä tuottaja-DJ:ltä suositukset kaikkien aikojen kovimmista sarjakuvastooreista. Tsekkaa Xmiehen satunnaisessa järjestyksessä olevat poiminnat alta. ’Nuff said!
01. Planet Hulk
”Niin yllättävä ja eeppinen Hulk-tarina, että sitä ei osaa odottaa laisinkaan. Lyö laudalta kovimmatkin Kostajat- tai Hämähäkkimies-eepokset. Tarina alkaa siitä kun Marvel-universumin Illuminati, eli Professori X, Rautamies, Reed Richards, Namor sekä Musta Pantteri päättävät että Hulkin sekoilu saa loppua, ja ampuvat tämän kirjaimellisesti avaruuteen. Se, mitä Thor: Ragnarok teki tälle tarinalle, on anteeksiantamatonta monellakin tasolla, mutta pahinta on että sen myötä tätä tarinaa ei nähdä koskaan valkokankaalla tällaisenaan.”
02. Watchmen
”Kaikkien supersankari-genren dekonstruktioiden äiti. Jos tavallinen viittasankari-tarina alkaa olla jo liian tuttu, tämä kirja purkaa kaiken palasiksi ja osoittaa monin eri tavoin että miksi ajatus oman käden oikeutta harjoittavasta maskinaamasta on kaikilla tavoilla totaalisen mielisairas. Lukuisia tasoja sisältävä taideteos, joka antaa antamistaan aina uudelleen, vielä yli 30 vuoden jälkeen. Tämä mainitaan ärsyttävästi aina, mutta Time-lehti valitsi Watchmenin ainoana graafisena novellina ”Kaikkien aikojen 100 parasta kirjaa”-listalleen. Ja ihan syystä.”
03. Secret Wars
”Ensimmäinen kosketukseni massiiviseen crossover eventtiin oli vuonna 1987 Hämähäkkimies-lehdessä ilmestynyt Salatut sodat, joka vei kaikki Marvelin suurimmat sankarit ja pahikset kaukaiselle Taisteluplaneetalle ottamaan toisistaan mittaa. Tarinassa mm. Hämis sai (varoitus: yli 30 vuotta vanha spoileri!) ikonisen mustan pukunsa, joka myöhemmin paljastui symbiootiksi, ja yhdistyttyään Hämiksen duunikaveriin Eddie Brockiin synnytti yhden maailman legendaarisimmista pahiksista, Venomin. Mikä parasta, tarina esitteli meille myös ehkä järjettömimmän pahiksen / olennon ikinä, kaikkivoipaisen koko universumin henkilöitymän, Tuonpuoleisen, joka tässä tarinassa oli ihan siisti, mutta…”
04. Secret Wars II
”…vuotta myöhemmin ilmestyneessä Salattujen sotien jatko-osassa Tuonpuoleinen tulee maapallolle (totta kai) oppiakseen ymmärtämään ihmistä ja elämää (totta kai), jota hän ei tämmöisenä ruumiillistuneena jumalhahmona pysty oikein händläämään. Tarinan käänteissä Tuonpuoleinen mm. alkaa mafiosoksi, ottaa koko maapallon haltuunsa mutta kyllästyy siihen, rakastaa ja vihaa, kokeilee uraa show-painijana, tarvitsee asianajajaa Daredevilin muodossa, sekä tappaa kaikki Marvelin supersankarit. Useaan kertaan. Miljoona kertaa parempi jatko-osa!”
05. The Infinity Gauntlet
”Jos Salatut sodat oli rehellisesti hölmö sarjakuva, ja sitä myötä todella hauska, niin Infinity Gauntlet taas ottaa itsensä todella vakavasti. Koko nykyinen Marvelin elokuva-universumi (eli tutummin MCU) pohjaa tietyllä tapaa tähän tarinaan, ja koska tarina on lievästi sanoen mahtipontinen, on elokuvissa tätäkin tarinaa pohjustettu jo 10 vuotta (!!!). Thanos on tässä tarinassa mahtava pahis, mutta Infinity War -elokuva teki hänestä vielä paremman. Tosin sarjakuvaversiossa pahiksen taustajoukot ovat vielä kreisimmät – itse Saatana kuiskuttelemassa Thanoksen korvaan olis ollut ehkä liikaa tavalliselle leffakävijälle.”
06. The Dark Phoenix Saga
”Tämä tarina asetti Ryhmä-X:n kartalle. Alkuperäinen Jean Greyn ja Kykloopin kosmisen traaginen rakkaustarina oli Marvelinkin mittapuulla käänteentekevä, mutta myöhemmät jatko-osat, ja jatko-osien jatko-osat, vesittivät valitettavasti hienon alkuperäisen tarina todella pahasti. Siitä huolimatta alkuperäinen tarina on edelleen todella vahvaa kamaa, ja jos ikinä luet vain yhden Ryhmä-X-tarinan, olkoon se tämä. Kyseinen tarina on myös yritetty rakentaa ja esittää lukuisia kertoja elokuvissa, joka kerta päin persettä, tai ainakin vaihtelevalla menestyksellä. Juuri viikko sitten saatiin traileri uudesta Dark Phoenix -nimisestä X-Men -elokuvasta, ja pakko sanoa että ei näytä kyllä kauhean hyvältä vieläkään.”
07. Batman: Year One
”Tää oli muksuna ensimmäinen oma Batman-sarjis minkä omistin, ja pakko myöntää että 11-vuotiaalle Xmiehelle, vaikka varhaiskypsä olinkin, tää oli hiukkasen vaikea pala. Watchmeniä en ollut sillon vielä lukenut, joten tää oli ensimmäinen kosketus ns. aikuisten sarjakuvaan, ja komisario Gordonin tunnesotkut ja huolet kolahtivat kunnolla oikeastaan vasta monen vuoden päästä kun itsekin aloin kokemaan samanlaisia tunteita. Historia myöhemmin osoitti että Frank Millerin suht low key mutta riipaisevan todellinen tarina toimi rakennuskaavana koko myöhemmälle Batmanin suunnalle, sekä sarjiksissa että leffoissa. Harva muistaa nykyään että ennen tätä Batman oli pelkästään camp-henkinen trikoo-pelle.”
08. Deathlok: The Living Nightmare of Michael Collins
”Deathlok on hahmo, joka yleisesti tunnetaan todella huonosti, siitä huolimatta että kaverin tarina on kerrottu moneen otteeseen useina eri versioina vuosikymmenten saatossa. Sisältäen yllättävän paljon yhtymäkohtia mm. Terminator-elokuviin, hahmo esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle jo vuonna 1974, mutta oma supersuosikkini on vuonna 1991 Suomessa ilmestynyt, järjestyksessään toinen Deathlok-versiointi. Siinä rauhaa rakastavan insinööri Michael Collinsin tajunta istutetaan tekoälyn ohjaaman taistelukyborgin kanssa samaan ruumiiseen, ja seuraa mitä mielettömin identiteettikriisi. Tämän tarinan TODELLAKIN haluaisin nähdä elokuvana.”
09. Avengers: Kree/Skrull War
”Ensimmäinen Marvel-sarjakuvani koskaan oli ”Kostajat Sarjakirja 105” vuonna 1985, ja tähän pokkariin on kerätty vuosina 1971-1972 ”The Avengers” -lehdessä ilmestynyt kokonainen Kree- ja Skrull-rotujen kosminen sota. Meininki on kyseisessä tarinassa todella lennokas, ja ensikertalaiselle uusia hahmoja esitellään rapsakkaa ”hahmo per aukeama” -vauhtia jatkuvalla syötöllä, joten nuori minä oli väkisinkin vakuuttunut. Kapteeni Amerikka on todella urhoollinen, Rautamiehellä on rullaluistimet sotisovassaan, ja Muurahaismies tekee pitkän ja vaarallisen matkan Vision-androidin sisäisessä mikrokosmoksessa. Välitön koukutus! Kaikki merkit näyttäis nyt siltä, että MCU:n painopiste siirtyy seuraavaksi tähän tarinaan, ja en oikeastaan voisi olla onnellisempi.”
10. Civil War
”Marvelin ehkä tunnetuin crossover event ei ole niinkään kosminen (ainakaan aluksi), mutta sitäkin perusteellisempi ajatusleikki. Tarinassa voi nähdä pieniä kaikuja jopa Watchmenistä, ja varsinkin alkupuolella tämä järjettömän massiivinen eepos (yli 100 lehteä!) sisältää todella hyvää pohdintaa supersankariuden olevaisuudesta. Valitettavasti tarina ei jaksa kantaa raskasta taakkaansa ihan loppuun asti, mutta kannatti se silti lukea. Tässäkin tapauksessa elokuvaversio käsitteli aiheen sata kertaa paremmin.”