Propsit tatuoinnin muodossa: Vinttikoira & NickyDiesel (MF Doom -tribuutti)

Samuli Vienola

R.I.P. MF DOOM.

Vuosi 2021 alkoi monille surkeissa merkeissä, sillä ainoastaan hetki ennen vuodenvaihdetta julkisuuteen tuli tieto hiphopin omalaatuisimpiin hahmoihin lukeutuneen MF Doomin kuolemasta. Kulttinimen poistuma tästä maailmasta oli tapahtunut jo kaksi kuukautta aiemmin, joten vähintäänkin erikoisesti tapahtunut tiedotus istui saumattomasti  artistin salamyhkäiseen imagoon.

Tänään Doom olisi täyttänyt tasan 50 vuotta (päivitetty 11.1.2021: tieto ei pidä paikkaansa, lue lisää Okayplayerin uutisesta) , joten Klangi tuo tribuuttina yhden aiemmista ja nyt jo pidempään breikillä olleista juttusarjoistaan takaisin. Lue mitä räppäri-tuottajan ihoihinsa tatuoineet Vinttikoira ja NickyDiesel kertovat edesmenneestä legendasta sekä hänen vaikutuksestaan heidän uriinsa.

Vinttikoira

Milloin otit ensimmäisen leimasi ja miten monta niitä on tällä hetkellä?

”Vuonna 2015 meni tatuointineitsyys kun leimautin pohkeeseen C-kasetin – oon aina fiilistelly sitä formaattia. Tällä hetkellä mulla on yhteensä neljä kuvaa ja viides harkinnassa, funtsin aina vuoden verran ennen kun alan toteuttamaan, koska lopputulos on kuitenkin ”suht” pysyvä. Tuoreimpana pohkeeseen ikuistettu Don Rosan Aku Ankkaan piirtämä Kalevalan Iku-Turso.”

Miten alun perin tutustuit MF Doomin tuotantoon ja mikä artistissa herätti kiinnostuksesi?

”Reilu kymmenen vuotta sitten kuunneltiin nykyään jo edesmenneen frendin (R.I.P. Osha!) Toyota Carinassa MM..FOOD -levyä ja olin samantien myyty. Jotenkin se lakoninen tyyli ja sanaleikit puri muhun. Doomin flow oli jo lähempänä runonlausuntaa kun räppiä. Oon aina ollut melko ”riimi-orientoitunut” artistina ja silloin fiilisteli lofi-juttuja enemmän myös räpin kuluttajana, niin varmaan se on suurin syy miks MF Doomista lopulta tuli niin iso juttu itelle.”

Doomin nimi ja maski pohjautuvat Marvel Comicsin Dr. Doom -hahmoon. Onko Marvelin sarjakuvat itsellesi tuttua kamaa, tunnistitko Doomin inspiraation lähteen jo entuudestaan?

”Aikuisiällä jääny sarjakuvat vähemmälle, mutta skidinä tuli nimenomaan Marvelin sarjiksia luettua. En rehellisesti sanottuna muista, tunnistinko maskin heti vai kertoiko Google sen sitten jälkikäteen.”

Doom ehti keikkailla muutamaan otteeseen Suomessakin. Olitko itse paikalla?

”Valitettavasti jäi omalta osalta Doomin keikka kokematta. Olin joskus Kutosella lämppäämässä Doomin ”oppipoikaa” Bishop Nehrua. Se huomas tatskan ja halusi lähettää kuvan siitä Doomille, se on jääny mieleen.”

Onko Doom vaikuttanut jotenkin suoraan omaan artistiuteesi?

”Itse asiassa enemmän kuin kukaan muu. Joskus reilu 10 vuotta takaperin treenasin freestailaamista ja kirjoittamista Doomin Metal Fingers -aliaksella julkaistuihin Special Herbs -instrulevyihin. Siitä kaikki oikeastaan lähti, joten olihan tuon luokan innoittaja tatuoitava ihoonkin.”

Mitä mieltä olet yleisesti naamion taakse kätkeytyvistä artisteista? Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Eevil Stöö – toimisiko homma yhtä hyvin jos Stöö esiintyisi ilman hiihtopipoa ja äänenmuunninta? Olisiko jotain Doomin vetovoimasta kadonnut jos maskia ei olisi ollut?

”Kyllä mä veikkaan, että yleisesti se vaikuttaa tosi paljon. En usko, että Stöön kaltainen hahmo saisi samanlaista kulttimainetta ilman pipoa ja muunninta, voin olla toki väärässäkin. Sama pätee myös Doomiin, mun mielestä jokin tietty mystisyys siitä olisi karissut pois ilman maskia.”

Mitkä ovat itsellesi tärkeimpiä MF Doomin julkaisuja ja miksi artistin tuotanto kannattaa ottaa haltuun?

”Kyllä se itelle varmaan on MM..FOOD, koska ensipuraisu oli niin väkevä. Pakko mainita myös omista suosikeista Operation: Doomsday, Born Like This ja Madlibin tuottama Madvillainy sekä Danger Mousen kanssa duunatut Danger Doom -julkaisut! Doom oli superlahjakas myös tuottajana ja kulki aina omia polkujaan. Kaikki lukuisat alter egot, maski ja mystisyys, sekä ”doombotit” jotka esiintyivät Doomina keikoilla (joskus jopa samaan aikaan monessa eri mestassa) tekivät Doomista kiinnostavan.”

Oletko ottanut tai suunnitellut ottavasi leimoja muistakin esikuvistasi?

”Mulla on jostain syystä tosi vähän esikuvia, joten en usko että alkaisin tatuoimaan ketään muuta mun ihoon, mutta mistä sitä tietää. Ehkä teen samat kuin Seksikäs-Suklaa ja tatuoin ihoon Keijo Kiiskisen.”

Tulevan EP:si tuottajalla on myös Doom-tatuointi. Missä kohtaa huomasitte asian ja millaisia reaktioita se herätti?

”NickyDieselillä niitä on peräti kaks kappaletta. Ei tunnettu siihen aikaan vielä kovin hyvin ja oltaisko oltu jossain jatkoilla missä puheeks tuli MF Doom. Siinä sitten fiilisteltiin musaa ja esiteltiin tatskoja puolin ja toisin.”

Kerro hiukan tuosta EP:stä sekä suunnitelmistasi tälle vuodelle?

”Ollaan tosiaan koronan aikana kaikessa rauhassa tehty yhteistä EP:tä, joka on tarkoitus julkaista nyt keväällä. Saatiin julkaisijan kanssa sopimus aikaiseksi, mutta en vielä tässä yhteydessä sitä paljasta. Toivottavasti rajoitukset hellittävät ja päästäisiin keikkojakin tekemään. Olen mukana myös Äänet Käskee -tuottajaduon Soppa-albumilla, joka ilmestyy 3rd Railin kautta 15. tammikuuta, musavideo biisille tippuu samana päivänä. Tällä hetkellä melko pitkälti aika menee levy-yhtiöhommissa, joten oman musiikin kanssa on ollut vähän hiljaisempaa tovi, mutta 2021 on luvassa paljon uutta koiraa.”

NickyDiesel

Millainen suhde sinulla on MF Doomiin ja hänen tuotantoonsa?

”Se on ehkä yks isoin syy miks aloin tekemään biittejä. Alussa ne kuulosti ehkä aika paljon Doomin biiteiltä, mut matkan varrella oma tyyli on kehittynyt ja jalostunut. Doom on antanut tietyn suunnan musantekoon. Itelle ainakin niiden biittien lisäks sen eri hahmot, biisien moniulotteisuus ja wordplay tekee Doomista erityisen.”

Oletko saanut omaan tekemiseesi suoria vaikutteita Doomilta?

”Doomilla oli konseptialbumeita, esimerkiksi Special Herbs, jossa biisit on nimetty eri yrttien mukaan. Mun EP:illä TeaTime vol 1 ja 2, joka biitillä on eri teelajikkeen nimi. Eli eri konseptien ja teemojen sisällä liikkuminen sanoisin olevan suora vaikute.”

Olet ottanut jopa kaksi Doom-aiheista tatuointia. Milloin ja miksi otit ne?

”Ekasta on varmaan seitsemän vuotta ja tiesin jo siinä vaiheessa et haluun Doom-aiheisen tatskan. MF Doom on ollu mulle inspiraatio samalla tavalla miten monille muille vaikka Wu-Tang Clan. Se maski oli mun mielestä tosi siisti ja nyt se tatska on hyvä muisto nuoruuden ajoista. Toisen otin vaan siks kun halusin toisen, ja kun on jonkun verran muutenkin kertyny tatskoja ni sillä ei oo mitään sen diipimpää merkitystä.”

Mitkä MF Doomin julkaisut kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun?

”Omia suosikkeja ovat kaikki Special Herbs -instrulevyt, King Geedorah, Operation: Doomsday, MM..FOOD, Supervillainy, Viktor Vaughn… tai no oikeastaan kaikki.”

Minkä yksittäisen kappaleen soittaisit ensimmäiseksi sellaiselle ihmiselle, joka ei ole koskaan kuullut Doomia aiemmin?

”Vaikee valita, varmaan istuttaisin penkkiin ja laittaisin kuuntelemaan koko tuotannon. Mut jos on valittava vaan yks, niin kyl se on Raid Madvillainy-levyltä.”

Oletko nähnyt kellään muilla kuin Vinttikoiralla Doom-tatuointeja Suomessa?

”Ihan kun oisin joskus nähnyt, mutta en oo ihan satavarma oliko se Suomessa. Täällä Lontoossa tiedän yhden tyypin jolla on.”

Katso kuvagalleria tatuoinneista alta. Kuvat saat suuremmaksi klikkaamalla.

Tsekkaa myös juttusarjan aiemmat osat:

Propsit tatuoinnin muodossa: Djangomayn
Propsit tatuoinnin muodossa: Brädi
Propsit tatuoinnin muodossa: Ruma
Propsit tatuoinnin muodossa: Loasteeze