Viimevuotisista hiphop-festareista ainoastaan Blockfest, Mellakka Festival ja Seinäjoki Hiphop Festival järjestetään myös tänä kesänä.
Viime kesänä festarikausi saatiin näihin aikoihin hiphop-festareiden osalta onnistuneesti tulille, kun Hoodfest kokosi räppipäät Ouluun. Tänä vuonna pohjoinen jää kuitenkin ilman omaa rap-festaria, sillä kolmesti järjestetty tapahtuma pitää välivuotta.
Tauko ei ole mikään ihme kun ottaa huomioon, että Hoodfestin järjestäjät ovat myös Seinäjoki Hiphop Festivalin sekä Mellakka Festivalin takana. Viimevuotinen tilanne olikin ainutlaatuinen, sillä yksikään festarijärjestäjä ei ole aiemmin Suomessa järjestänyt kolmea eri hiphop-festaria saman kalenterivuoden aikana.
Tänä kesänä suhteellisen pienen järjestäjäorganisaation voimavarat päätettiin keskittää kahteen festivaaliin. Tapahtumien järjestäjänä kunnostautuneen Westside Events Oy:n toimitusjohtaja Janne Jämsén ei silti puhu Hoodfestin lopettamisesta.
– Tarkoituksena ei ole haudata Hoodia kokonaan, vaan ehkä kehitellä sille vähän uusia tuulia tulevaisuudessa.
Hoodfest ei kuitenkaan ole ainoa urbaanin musiikin festari, joka jää tänä kesänä järjestämättä. Samassa tilanteessa ovat myös Summer Up, Pipefest, Liveblast ja Aerodome.
Onko tapahtumille enää tiedossa jatkoa? Klangi päätti tutkia asiaa.
Nelonen Media Live kartoittaa mahdollisuuksiaan
Eniten huomiota poissaolollaan herättää Lahden Summer Up -festivaali, jota järjestettiin yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 aina kesään 2018 asti. Tapahtuma myytiin eteenpäin HimosLomille vaiheittain vuosina 2013 ja 2015, ja viime vuonna se siirtyi Nelonen Media Liven omistukseen. Samassa yhteydessä myös Suomen ensimmäinen hiphop-festari Pipefest löysi uuden kodin Sanoma-konserniin kuuluvan Nelonen Media Liven alta.
Pipefest jäi tauolle ensimmäisen kerran jo vuoden 2016 jälkeen, ja viimekesäinen Pipefest vaikuttaisi olleen enemmän kertaluonteiseksi kaavailtu comeback-tapahtuma. Sen sijaan Summer Upille moni odotti edellisvuosien tapaan jatkoa. Tammikuussa kuitenkin ilmoitettiin, ettei ”Lahen puutarhajuhlia” järjestetä tänä vuonna.
Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Riikka Fagerholmin mukaan molemmat urbaanin musiikin tapahtumat ovat ainakin tämän kesän tauolla. Tulevaisuudesta hän ei toistaiseksi osaa sanoa sen tarkemmin.
– Meillä on kehitystyö meneillään, jossa tutkimme uudistumisen mahdollisuuksia. Mitään lopullista ei ole siis päätetty, mutta juuri tällä hetkellä ei ole vielä myöskään uutta uutisoitavaa, Fagerholm kommentoi.
Lahdessa on edelleen tilausta urbaanin musiikin festarille
Summer Upin alkuperäisiin järjestäjiin kuulunut Martin Mustonen ilmaisi julkisesti heti vuoden alussa kiinnostuksensa jatkaa luomansa tapahtuman parissa.
– Kuulin tosiaan jo marraskuussa ensimmäisen kerran, että Nelonen ei enää tekisi Summer Upia. Koska mulla ei ollut menossa mitään suurempia proggiksia taustalla itselläni niin ajattelin, että nyt Lahdessa olisi taas hyvä sauma aloittaa jokin hieno uusi perinne. Siksi koeponnistin ajatusta paikallisella tasolla somen avulla, vain kartoittaakseni ensin pintapuolisesti olisiko sille kysyntää, jos niin sanotusti palaisin Mukkulaan, Mustonen kertaa.
Hänen mukaansa tilausta Summer Upin kaltaiselle tapahtumalle olisi edelleen. Mustonen kertookin neuvotelleensa Nelosen kanssa mahdollisuudesta palata Summer Upin promoottoriksi. Sopimukseen ei kuitenkaan päästy, ja Mustoselle tuli muita projekteja joiden takia festarisuunnitelmat piti kuopata tämän kesän osalta.
Mustonen ei ole poissulkenut ajatusta siitä, että hän järjestäisi jonkin tapahtuman Lahteen kesäksi 2020. Sen nimi olisi kuitenkin todennäköisesti jokin muu kuin Summer Up, sillä Nelonen ei ole ainakaan toistaiseksi halunnut luopua brändistä.
– Onhan se sääli, ettei uusi omistaja onnistunut pitämään toimintaa yllä. Toisaalta tavalla, jolla uusi omistaja tapahtumia vähän mekaanisesti tietyllä tavalla järjestää, ei Summer Upin kaltaisia tapahtumia oikein pysty järjestämään – ei ainakaan niin, että toiminta olisi pitkäkestoista. Kaikessa on kyse aina tarinasta, tekijöiden personoitumisesta sekä hypestä, joka syntyy muun muassa kahdesta edellä mainitusta asiasta.
Pääkaupungissa on tilaa uudelle
Flow, Sideways ja Weekend ovat tuoneet Helsinkiin useita hiphopin maailmantähtiä, mutta varsinaisiksi hiphop-festareiksi niitä ei silti kannata ehkä luokitella. Sen sijaan viime vuonna Malmin lentokentällä järjestetty Aerodome Festival ja Hermannin skeittipuiston ympäristön haltuunsa ottanut Liveblast Festival olivat puhdasoppisia rap-festareita. Underground-nimiin panostaneista festareista kummallakaan ei ole pitkää historiaa takanaan, eikä kumpaakaan niistä nähdä tänä kesänä.
Aerodome sai paljon kielteistä palautetta järjestelyistään, mutta festaria ei ole siitä huolimatta kokonaan unohdettu. Sen henkisenä seuraajana toimii tänä kesänä pienimuotoisempi Askisto Underground -tapahtuma Vantaalla, joka saatetaan järjestää pariinkin otteeseen kesän aikana.
– Mikäli taloutemme kasvaa voisi olla mahdollista, että Aerodome jatkuisi tulevaisuudessa. Aerodome järjestettiin talkoovoimin, tapahtumajärjestäjä Kalle Renholm muistuttaa.
Kahtena edellisenä kesänä järjestettyä Liveblastia kaavailtiin myös tälle kesälle, mutta tällä hetkellä sen tulevaisuus on avoin. Tappiota tuottanut tapahtuma on toistaiseksi tauolla, mutta ei ensisijaisesti taloudellisista syistä.
– Tärkein syy on ettei yksinkertaisesti ollut aikaa nykyisellä järjestäjäporukalla duunata festaria, promoottori Teemu Mäkinen toteaa.
Uutena tulokkaana helsinkiläisellä festarikentällä nähtiin toukokuussa Suvilahden All Day ON! -festari. Tapahtuman artistikattauksen muodostivat ohjelmatoimisto All Day Agencyn edustamat nimet, joista valtaosa on hiphop-skenen tekijöitä. Toinen uutuus on kaksipäiväinen Shutdown Festival, joka sai alkunsa samannimisestä trap-, r’n’b- ja hiphop-musiikkiin erikoistuneesta klubista.
Kuka tietää, ehkä näistä uusista tulokkaista nousee ajan mittaan yhtä isoja kuin nyt tutkalta kadonneista perinteikkäistä festareista niiden huippuvuosien aikaan? Tilaa ainakin olisi.