”Kyllä se on siisti hetki, kun tajuat olevasi Masta Acen kanssa studiolla” – haastattelussa Loasteeze

Loasteeze sanoo, että suurien jenkkiräppäreiden saaminen omalle levylle on helpompaa kuin voisi luulla.

Kotimaisen hiphop-kentän työteliäimpiin tuottajiin kuuluva Loasteeze julkaisi albumin, jolla räppää kunnioitettava määrä jenkkiartisteja.

Tuottajana ja dj:nä tunnettu Loasteeze julkaisi tänään perjantaina 9. helmikuuta albumin nimeltä Loasteeze & Friends: The American Dream, jolla on mukana vaikuttava joukko jenkkihiphopin klassikkohahmoja. Levyllä esiintyvät Smif-N-Wessun, Onyx, MC Eiht, Masta Ace, Lords of the Underground, Kool G Rap, A-F-R-O, Fokis, Craig G, Mickey Factz, Reks, Stricklin, DJ Lordjazz ja DJ Vthom.

Miten voi olla mahdollista, että he kaikki ovat päätyneet suomalaisen tuottajan albumille?

– Ei se ole niin vaikeata, Loasteeze eli Amir Allard sanoo. – Se ehkä vaikuttaa ja tuntuu siltä, mutta nuo artistit ovat oikeasti ihan tuossa otteen päässä. Kyllä ne on mahdollista saada sieltä.

Allard kertoo alkaneensa kuunnella räppiä 5-vuotiaana, ja päättäneensä jo silloin, että sitä hän haluaa tavalla tai toisella tehdä. Tavallaan Loasteeze & Friends: The American Dream -albumi on siis vain määrätietoisen tähtäämisen ja tavoitteiden asettamisen kulminoituma.

Allard huomauttaa, että hyvistä verkostoista ja kontaktien keräämisestä on ollut prosessin kannalta hyötyä. Loppuvuodesta 2018 hän kiersi Eurooppaa New Yorkista kotoisin olevan Masta Acen keikka-dj:nä.

– Totta kai se auttoi, kun pääsi tutustumaan eri artisteihin ja sai siitä hyvää näyttöä Jenkkien suuntaan. Muut artistit alkoivat ajatella, että tämä äijä on varmaan ihan okei, kun se kerran pyörii Masta Acen kanssa.

Lisäksi Allard on soittanut dj:nä useiden kansainvälisten hiphop-nimien Suomen-keikoilla, kuten Queensistä peräisin olevan Onyxin ja brooklyniläisen Smif-N-Wessunin – nämäkin ovat mukana Allardin uudella albumilla.

Levy olisi voinut ilmestyä jo pari vuotta sitten, mutta Masta Acen kappale ei millään meinannut ottaa valmistuakseen. Allard kertoo lähettäneensä biitin hänelle jo vuonna 2018, mutta kappale äänitettiin vasta viime vuoden joulukuussa, kun artisti oli Helsingissä keikalla.

– Silloin mä pakotin sen studiolle. Olin yrittänyt puskea sitä biisiä niin kauan, ja se vastasi mulle aina, että joo joo, katsotaan ensi kuussa ja lupaili päivämääriä, jotka eivät koskaan pitäneet. Toki hänellä ja Marco Pololla oli myös oma albumi tekeillä, joten hidastelu oli siinä mielessä ymmärrettävää.

Wishfor-biisi äänitettiin lopulta Kolmannella Linjalla Käsipuolen studiolla, jossa Allard nauhoittaa kaikki suomalaisten artistien kanssa tekemänsä kappaleet.

– Se oli aika absurdi tilanne. Vaikka se on mun frendi, niin kyllä se on siisti hetki, kun tajuat olevasi Masta Acen kanssa studiolla.

Käytännössä albumi rakentui siten, että Allard ja jenkkiartistit lähettelivät tiedostoja Atlantin yli – Allard lähetti biitin ja sai räpätyn version takaisin. Masta Ace ei ollut ainoa, joka vitkasteli oman biisinsä kanssa, vaan esimerkiksi Compton-räppäri MC Eiht pyysi monen kuukauden odottelun jälkeen Allardilta uutta biittiä. Uudesta tulikin sitten parempi kuin alkuperäisestä, Allard sanoo.

– Onyxin tyypit olivat menossa studiolle pari kuukautta sen jälkeen, kun olin lähettänyt biitin heille. Samana iltana he laittoivat viestiä, että onko jotain muita biittejä. Taisin olla keikalla sinä iltana, ja vastasin että no nyt ei ole, että teillä on ollut tuo biitti aika pitkään. He olisivat halunneet lisää vaihtoehtoja, mutta niitä ei siinä hetkessä ollut tarjota.

Nuorempaa sukupolvea edustava kalifornialainen A-F-R-O taas palautti valmiin version jo pari päivää sen jälkeen, kun oli saanut biitin Allardilta.

– A-F-R-O:a olen fiilistellyt siitä lähtien kun olin amiksessa. Se voitti R.A. the Rugged Manin järjestämän räppikisan vuonna 2014 ja siitä tuli ihan hullu ilmiö silloin. Alkoi tulla kuvia, joissa se oli studiolla kaikkien legendojen kanssa tekemässä sen ekaa levyä, jota ei ikinä tullut.

A-F-R-O ja Allard julkaisivat ensimmäisen yhteisbiisinsä Top Shotta vuonna 2019.


Loasteeze & Friends: The American Dream -albumia tehdessään Allard antoi artisteille lähestulkoon vapaat kädet, mutta yksi ehto hänellä oli.

– Sanoin kaikille, etten halua sellaista ”New Yorkista Helsinkiin, hiphop yhdistää meitä kaikkia jee jee” -juttua. Se ei olisi palvellut ketään. Halusin tehdä hyviä biisejä, ja sellaisia niistä tuli.

Alun perin albumista piti tulla satunnaisempi kokoelma jenkkibiisejä, mutta jossain vaiheessa matkan varrella Allard päätti haluavansa panostaa kokonaisuuteen ja albumin yhtenäiseen linjaan. Lopputuloksena on eheä albumi, joka kuulostaa sekä artisteiltaan että Allardilta.

Korona-aikana Allard sai Taikelta rahoitusta albumin tekemiseen. Silloin hän alkoi suhtautua koko projektiin uudenlaisella vakavuudella. Hän kertoo saaneensa prosessin aikana paljon kannustusta ja innostunutta palautetta kuuntelijoilta. Suomessa ei ole muita, jotka tekisivät tällä hetkellä mitään vastaavaa.

– Se on vähän outoa, koska ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Saksassa, on paljon tuottajia, jotka tekevät tällaisia levyjä.

Allard nostaa esiin kotimaisen Kollabo Brothers -tuottajakaksikon, joka julkaisi For My Peoples -nimisen albumin vuonna 2006. Siinä olivat mukana muun muassa Donald D, Diamond D, Tim Dog ja Paris.

– Myös esimerkiksi MGI ja Sakke Aalto ovat tuottaneet musiikkia isoille kansainvälisille nimille. Mutta tällainen työskentely Suomen kontekstissa on poikkeuksellista, enkä ymmärrä miksi, sillä Suomessa on aina ollut paljon taitavia tuottajia.

Työskennellessään albuminsa parissa Allard ei sen kummemmin epäröinyt yhteistyöpyyntöjen lähettämistä jenkkiartisteille. Hän sanoo, että pahin, mitä olisi voinut tapahtua, olisi ollut kieltävä vastaus.

– Silloin olisin todennut, että okei, artisti ei halua tehdä biisiä nyt, mutta se haluaa tehdä parin vuoden päästä, Allard nauraa.

Suurin osa Allardin albumilla räppäävistä artisteista on vanhempaa räppisukupolvea, mutta esimerkiksi 2000-luvun puolivälin jälkeen ensimmäiset mixtapensa julkaissut Mickey Factz Bronxista on tuoreempi tekijä. Allard kertoo kuunnelleensa paljon erityisesti hänen uusimpia albumeitaan.

– Sinänsä hauskaa, että sillä on ollut biisi Draken kanssa ennen kuin Drake edes oli tehnyt läpimurtoa.

Allard viittaa Harlem-lähtöisen Omenin tuottamaan Overdose-kappaleeseen vuodelta 2008, johon tarinan mukaan Mickey Factz pyysi Draken vierailemaan.


Levyn biisit ovat järjestäen alle kolmiminuuttisia, mikä ei ollut Allardilta mikään tietoinen ratkaisu.

– Sanotaan näin, että mun mielestä biisiin riittää kaksi verseä. Yleensä kolmas verse on sellainen, että sulla pitää olla paljon aikaa, että jaksat kuunnella sen.

Työmyyränäkin tunnettu Allard työskentelee paljon kotoaan käsin, sillä hänellä on studio omassa olohuoneessaan. Hän haluaa tehdä asiat itselleen mahdollisimman helpoiksi sen varalta, että inspiraation iskiessä idean toteuttaminen olisi heti mahdollista. Allard tahkoo sen verran paljon biittejä, että hän arvioi vain noin parin prosentin päätyvän muiden kuultavaksi.

– Onhan tuolla koneella tosi paljon kaikkea skeidaa.

Vuonna 2020 Allard julkaisi kotimaisten rap-artistien kanssa toteutetun tuottajalevyn, ja viime vuoden lokakuussa häneltä ilmestyi yhteis-ep Henri Noiren kanssa. Tällä hetkellä tekeillä on uusi levy suomalaisartistien kanssa, mutta Allard myöntää sen jääneen hieman jenkkiprojektin jalkoihin.

– On mulla tuossa listattuna suomalaisia artisteja, joiden kanssa haluan edelleen tehdä. Jos teen biitin, ja kuulen heti, että siihen sopisi vaikka Mikidi & Gaiaf, niin kyllä mä lähetän sen biitin niille. Mutta tätä jenkkilevyä tehdessä on ollut vähän vaikea ideoida, että kenen kotimaisten tyyppien kanssa haluaisin vielä työskennellä.

Suunnitteilla tälle vuodelle ovat myös yhteis-ep:t yhden kotimaisen artistin ja yhden jenkkiartistin kanssa, mutta mitään nimiä Allard ei vielä kerro.

Uuden albumin levyjulkkareita vietetään tulevana viikonloppuna ensin Turussa sunnuntaina ja Helsingissä maanantaina. Molempien iltojen pääesiintyjä on MC Eiht, jonka Allard kertoo jo pitkään halunneensa buukata Suomeen.

– Mitään levyjulkkareitahan mä en voi noiden albumin artistien kanssa sinänsä pitää, sen pitäisi sitten olla kokonainen festari. Mutta uskon, että tulee hyvät keikat, ja ainakin itse olen venannut pitkään, että pääsisin näkemään MC Eihtin.

Allardin Suomeen buukkaamia jenkkiartistien keikkoja on hänen mukaansa tulossa tänä vuonna lisää.

– Tämä on vähän synkkää, mutta nuo kaikki omat idolini alkavat pikkuhiljaa vanheta, joten ei sitä tiedä kuinka kauan ne enää keikkailevat. Täytyy ottaa mahdollisuuksista kaikki irti, kun vielä voi.

Allard ei poissulje sitä, etteikö hän tulevaisuudessa tekisi vastaavia projekteja myös nuorempien rap-artistien kanssa. Hän huomauttaa, että tämän hetken kuumimpien nimien kanssa yhteistyön toteutus voi kuitenkin olla haastavaa.

– Ne ovat niin haipissa, että sitten pitää kyllä laittaa kättä todella syvälle tuonne taskuun. Mulla ei ole niin syvät taskut, että se onnistuisi.

Henkilökohtaisten mieltymystensä puolesta Allard haluaisi toteuttaa albumin nykynuorisoa edeltävän sukupolven eli Joey Bada$$in ja Schoolboy Q:n kaltaisten nimien kanssa. Hän kertoo, että vuonna 2016 hän meinasi saada aikaiseksi biisin Denzel Curryn kanssa tämän keikkaillessa Suomessa ensimmäistä kertaa.

– Olin lämppäämässä sen keikkaa Ääniwallissa, ja meillä synkkasi tosi hyvin. Olemme syntyneet suht samoihin aikoihin ja olimme silloin parikymppisiä. Juttelimme siinä bäkkärillä, ja soitin hänelle yhden mun biitin, jota hän fiilisteli. Hän sanoi mulle, että haluaisi ottaa jotain frendejä Miamista mukaan ja räpätä siihen biisiin. Seuraavana aamuna meidän piti mennä studiolle, mutta sitten siinä oli joku säätö, eikä biisiä koskaan tehty.