Artisti Jokrates vietti laatikossa yli 200 tuntia ja tuloksena on Laatikko EP. Artisti vieraili Klangin haastateltavana tulevan julkaisun tiimoilta ja kertoi ajatuksiaan Helsingissä asumisesta ja sen tuomasta tuskasta.
Artisti ja myös 2019 räpin SM-voittajana tunnettu Jokrates (Joonatan Väisänen) julkaisi perjantaina uuden singlen, joka tullaan kuulemaan myös osana Laatikko EP:ta. Nimensä mukaisesti koko EP on syntynyt artistin oltua lukittuna laatikkoon yli 200 tunniksi osana viihdekollektiivi Iha just imus:n tempausta, jossa muu porukka lähti Brasiliaan ja jätti artistin laatikkoon sekä live striimin päälle. Väisänen kertoo tienneensä jo pitkään, että se tulee tapahtumaan.
– Meillä oli sopimus että jos Rio eli mun ja Phimin biisi menee top 10:een niin Olli (Olli Litmanen) ja Konsta (Konsta Saajanto) lähtee Rioon ja jättää mut siks aikaa laatikkoon. Aluks oli suunnitelmana tehä vaan yks biisi, mut sit syntykin kokonainen EP. En myöskään tiennyt et oisin siellä noin pitkään, hän kertoo.
Singlen ja EP:n teemat
Tuore single on nimeltään En haluu kuolla Helsinkiin ja se antaa esimakua tulevasta projektista, jolla artisti kertoo menevänsä aiempaa syvemmälle itseensä. Biisi kertoo Helsingissä asumisesta ja siihen liittyvästä tuskasta, mutta kyseessä ei Väisäsen mukaan ole mikään alituinen tai jatkuva fiilis. Myös tuleva EP tulee pureutumaan syvälle artistin omiin ajatuksiin. Idea tuoreeseen biisiin oli ollut mielessä jo pitkään ja se syntyi alun perin Väisäsen juteltua tätinsä kanssa.
– Biisin nimi on mun tädiltä, joka on myös muuttanut Oulusta Helsinkiin. Oltiin joskus ajamassa Ikeasta, kun alettiin puhua Helsingissä asumisesta ja se totes ettei haluu kuolla Helsinkiin. Se tarkotti enemmän sitä että haluu palaa juurilleen sit kun on aika mut mulle se tarkottaa tossa biisissä enemmän sitä et mun psyyke ei kestä jos viivyn täällä pidempään.
EP:lla ei alun perin ollut mitään konseptia tai punaista lankaa, vaan kokonaisuus rakentui siitä, että kaikki biisit ovat syntyneet pitkälti laatikossa asumisen ja sen tuottamien ajatusten pohjalta. Teemoiltaan se on siis melko laaja, mutta kokonaisuutena se on artistin mukaan ”oman mielen sisäistä sodankäyntiä”. Biisejä löytyy niin rakkaudesta, kuin huonosta rahan käytön tottumuksistakin.
”Yks tyyppi esimerkiks kertoi mulle aamusin aina NBA:n tulokset”
Väisänen kertoo, että laatikossa asuminen helpotti keskittymistä musiikkia tehdessä. Eniten yllätti, kuinka kirjoittaminen ja omien tunteiden käsittely oli normaalia helpompaa. Hän painottaa, kuinka ärsykkeiden karsiminen olisi muutenkin hyväksi, mutta vaikea toteuttaa.
Musiikintekovälineinä hänellä oli MP3-soitin sekä kynä ja paperia. Myös katsojat YouTuben live chatissa auttoivat.
– Mul oli MP3-soitin, missä mulla oli biittejä valmiina mun veljeltä ja tuottajafrendeiltä. Suurin osa biiteistä oli etukäteen tuttuja ja pari biisi-ideaa oli valmiina. Käytin ekaa kertaa kynää ja vihkoa biisien kirjottamiseen. Eniten ärsytti kun ei voinut liittää ja kopioida eli aina kun tuli uus kertsi, niin mun piti kirjottaa se uusiks, hän naurahtaa.
– Chatissa oli hyvä meno ja kysyin sieltä välillä ideoita biiseihin ja osa niistä päätyy myös valmiille tuotokselle. Oli hauskaa kun opin tunnistamaan sieltä tietyt tyypit ja synty erilaisia suhteita ihmisiin kun mitä lyhyemmässä striimissä ehtis. Yks tyyppi esimerkiks kerto mulle aamusin aina NBA:n tulokset.
Väisänen kertoo, että välillä striimissä oleminen myös ahdisti ja sosiaalinen kanssakäyminen vaikeutui. Laatikossa oleva reikä mahdollisti myös vierailevien tähtien läsnäolon; muun muassa Ege Zulu ja Jambo kävivät moikkaamassa artistia. Hän kertoo ikään kuin unohtaneensa, miten ihmisille jutellaan, oltuaan erityksissä pitkään. Ajantaju kuitenkin pysyi, sillä live chatin ihmiset kertoivat kellonaikoja.
Helsingissä asuminen
Tuore biisi käsittelee ristiriitaisia fiiliksiä Helsingissä asumisesta ja päällimmäiseksi artisti mainitsee kiireen tunteen, joka eroaa kotikaupunki Oulusta. Myös ihmissuhteet ovat erilaisia kaupungeissa. Kysyttäessä erillisyyden tunteesta Helsingin musiikkipiireihin, vastaa Väisänen seuraavasti.
– Ehkä mulla on aina ollut Helsingissä vähän semmonen fiilis niinku biisissä sanon, et on kavereita mut ei deep down. Täällä ei välttämättä oo ihan niin aitoja suhteita kuin Oulussa ja moniin piireihin pääsee sit kun oot menestynyt. Mietin usein silleen et oisitko sä paikalla jos soittasin ja mulla ois hätä.
Muuttaminen pääkaupunkiin kuitenkin tuntui melko välttämättömältä, sillä niin kuin usein todettua, suurin osa musiikin ja luovan alan töistä on Helsingissä. Väisänen kertoo, ettei halunnut olla aina se tyyppi, joka on mukana Zoomin välityksellä. Viimeinen sysäys muuttamiseen oli liittyminen Ihan just imus -porukkaan.
Kahden eri projektin välillä tasapainotteleminen on välillä tuottanut haastetta ja Väisänen kertoo myös miettineensä, antavatko ihmiset jotain leimoja tubettavasta artistista.
– Aluks mietin, että leimataanko mut jotenkin mut mulla oli se etu et olin tehny musaa jo ennen tubee. Oon kuitenkin löytänyt hyviä tapoja yhistellä niitä, niin kun tää laatikko case.
Toisaalta, menestys toisaalla tukee myös musiikin tekemistä ja kertoo ikään kuin taidosta menestyä. Väisänen mainitsee, kuinka musiikissa ja tubettamisessa molemmissa on osittain kyse siitä, että tehdään sisältöä, jota ihmiset kuluttavat. Tavoitteena on kuitenkin olla ammattiartisti.
Singleä seuraavan EP:n julkaisuajankohta ei ole vielä varma. Kokonaisuus tulee kuitenkin saamaan lisäkseen Ihan just imusin kuvaaman videon, jossa Jokrates lukitaan laatikkoon ja muut lähtevät Rioon. Seuraavat kuukaudet tulevat kuitenkin Väisäsen osalta pyörimään vahvasti musiikin parissa. ”Jatkan studiolla pyörimistä ja aina voi olettaa, että seuraavat jutut on vielä parempia, kuin entiset”, hän tiivistää.
Voit kuunnella tuoreen julkaisun alta.