Pop-artisti Emma debytoi perjantaina 9. helmikuuta Hupsista-singlellään saaden poikkeuksellisen suuren vastaanoton. Klangi haastatteli artistia tuoreen singlen tiimoilta ja Emma kertoi ajatuksiaan muun muassa sosiaalisesta mediasta ja monipuolisesta taustastaan musiikin parissa.
Hupsista, rikospaikalta poistun käsiraudoissa – kuuluu kertosäe lukuisten TikTok-käyttäjien kotisivulla, ja korvissa. Tämän kappaleen kertosäe näki päivänvalon alustalla ensimmäistä kertaa 30. tammikuuta ja sijoittui heti Suomen Spotifyn Top 50 -listan sijalle 16. Mutta kuka on artisti sen takana?
23-vuotias pop-artisti Emma julkaisi debyyttisinglensä Hupsista viime viikon perjantaina ja kyseessä on kenties historiallisen menestyksekäs debyytti. Koska kyseessä on ensimmäinen julkaisu, on artisti vielä yleisölle mysteeri; Klangi haastatteli vastikään Turusta Helsinkiin muuttanutta artistia julkaisun tiimoilta ja Emma kertoi muun muassa historiastaan musiikin parissa ja fiiliksistään sosiaalisen median roolista nykypäivän musiikissa.
Artisti itse kuvailee musiikkiaan leikkimieliseksi popiksi ja tämä tuntuukin kuvaavan hyvin debyyttisingleä, joka lähestyy toksista rakkautta kevyellä asenteella.
– Biisi kertoo toksisen suhteen loppumisesta ja irti päästämisestä, vertauskuvallisesti rakkauden murhaamisesta. Koko biisi lähti tosi kevyesti siitä, että haluttiin vaan tehä hyvää musaa, Emma kertoo.
Kappale sai alkunsa biisileirillä, jonka Warner Musicin jakelussa toimiva levy-yhtiö VEU järjesti. Emma solmi levytyssopimuksen VEU:n kanssa ja biisileiri olikin ensimmäinen toive uudelle kumppanille.
– Sanoin et haluun biisileirille ja kerroin tyypit ketä haluisin sinne, osa tuttuja ja osa mulle uusia. Biisi sai alkunsa heti kun saavuttiin Himokselle.
Emma kertoo, että yksi biisin tuottajista, Santeri Kulta, alkoi soittaa kitaraa ja sointukierto kiinnitti heti huomion. Kullan lisäksi kappaleen tuotannosta vastaavat Sam! (Sampo Siimes) ja vastaavan tuottajan roolissa artistinakin tunnettu Sane (Santeri Pirttisalo).
– Tultiin Himokselle ja löhöttiin vaan sohvalla kun Santeri alko neppailla kitaraa ja innostuttiin heti Serafiinan kanssa sointukierrosta. Sit Senni kysy et mistä haluisin tehä biisin ja vastasin et toksisen suhteen loppumisesta. Kerroin kaikille tarinan ja kirjotin sen ylös. Seuraavaks alettiin pyöritellä ideaa ja siinä välissä Santeri äänitti kitarasoundit ja Senni äänitti vihellysmelodian puhelimen nauhuriin.
– Pyöriteltiin tota hupsista-sanaa, joka on jotenkin aika kevyt reaktio rakkauteen. Kun sain idean tosta kertosäkeen lausahduksesta, sanoin et voitte sanoo et tyhmä idea mee pois mut sit kun kerroin sen kaikki oli hetken hiljaa ja alko vaa huutamaan et ”toi on se”.
Levytyssopimuksen solmiminen
Emma kertoo päätyneensä yhteistyöhön VEU:n kanssa sattuman kautta oltuaan aveccina toisen artistin levyjulkkareilla. Taustaa musiikin parissa oli jo vuosia, joten demojakin Emmalta löytyi.
– Aloin jutella VEU:n tyyppien kanssa ja ne kysy et teenkö myös ite musaa. Vastasin et teen ja lopulta soitin mun demoja niille sporan takapenkillä kun oltiin menossa jatkoille. Sovittiin heti seuraavalle päivälle tapaaminen ja nyt mulla on upee tiimi, joka uskoo muhun ja tukee, Emma muistelee. Debyyttisingle julkastiin VEU:n ja Warner Music Finlandin yhteisjulkaisuna ja oon todella kiitollinen kaikille huipputyypeille ketkä on tehnyt upeeta duunia projektin taustalla.
Musikaalinen tausta
Vaikka artistilla on vasta yksi julkaistu biisi, on musiikki ollut läsnä elämässä aina. Emma kertoo itsevarmasti tienneensä lapsesta saakka, että hänestä tulee artisti ja nimenomaan pop-artisti. Suhde pop-musiikkiin on ollut aina vahva ja esimerkiksi Antti Tuiskun musiikki on resonoinut suuresti Emman lapsuudessa.
”Aktiivista demottamista” Emma kertoo tehneensä parin vuoden ajan ja alusta asti suunnitelmana oli, ettei musiikkia julkaista ennen kuin on selkä visio.
Musiikkiharrastus kuitenkin alkoi jo ensimmäisellä luokalla Emman päästyä musiikkiopistoon. Laulaminen oli intohimo jo silloin, mutta nuoren iän myötä ykköseksi piti valita jokin soitin.
– Olin jo sillon sitä mieltä et haluun laulaa mut niin pienenä sitä ei saanu valita ykköseks musaopistossa. Sit mun piti valita soitin ja halusin soittaa viulua, mut päädyin lopulta selloon. Soitin klassista selloa kymmenen vuotta ja otin klassisen laulun kakkoseks heti kun sai.
Suhde popmusiikkiin on jatkanut tiivistymistään ja Emma kertoo myös oman persoonan tukevan sitä.
– Haluun olla mahollisimman aito enkä piiloutua egon taakse ja poppia voi kuunnella kuka vaan. Pop on ikään kuin ihmisiä yhdistävä tila, hän kuvailee.
Sosiaalinen media ja musiikki
Aitous on myös suuri kysymys sosiaalisessa mediassa, joka on näytellyt suurta roolia Emman uran alkumetreillä. Hän kertoo haluavansa olla mahdollisimman rento ja aito oma itsensä. Tämä ilmenee niin filttereiden käyttämättömyytenä, kuin kommentteihin vastaamisessa.
Ensimmäisenä oli myös ajatus siitä, että uusi käyttäjä jää algoritmien taakse piiloon, vaikka luotto biisiin oli kova. Vastaanotto kuitenkin yllätti kaikin puolin.
– Mulla oli alle 200 seuraajaa TikTokissa, kun julkasin biisin soundin ekaa kertaa. Sain kuitenki jo ekan päivän aikana satoja tuhansia katseluja ja kommenteissa näkyi rakkaus. Sit ihmiset alko julkasta videoita missä ne fiilistelee biisiä.
Emman kohdalla asiat ovat myös tapahtuneet poikkeuksellisen nopeasti. Kaksi viikkoa sitten hän julkaisi ensimmäisen teaserin biisistään ja nyt se keikkuu listoilla, poikkeuksellisen korkealla debyytiksi. Taustalla on kuitenkin vuosien työ ja päämäärätietoisuus, joka myös näkyy lopputuloksessa. Päällimmäisenä fiiliksenä on kiitollisuus taustalla vaikuttavaan tiimiin, joka on uskonut tekemiseen jo ennen, kuin biisi oli julkinen. Alta voit katsoa tuoreen debyyttisinglen musiikkivideon, jossa näkyy tunnelmia myös biisileiriltä.