Vuonna 2019 julkaistaan useita kirjoja kotimaisesta hiphopista ja sen tekijöistä.
Huippusuositut JVG ja Cheek, suomibreikin ”valkoinen gorilla” bboy Hatsolo sekä viimeisimpänä 20-vuotias Rähinä Records. Kotimaisen hiphopin isoista nimistä on tehty parin viime vuoden aikana useampikin kirja, ja muutama niistä on noussut jopa julkaisuvuotensa myydyimpien tietokirjojen joukkoon.
Tahti ei osoita hiipumisen merkkejä, sillä ensi vuonna kotimaisesta hiphop-kulttuurista ja sen tekijöistä julkaistaan kirjoja enemmän kuin koskaan. Pelkästään alkuvuodelle on kaavailtu viisi kirjaa, joiden sisällössä hiphop on keskeisessä osassa.
Mitä kaikkea kirjavuodelta 2019 on lupa odottaa? Ota katsaus tulevaisuuteen alta.
Heini Strand: Hyvä verse – Suomiräpin naiset
Vuosi alkaa suomalaisen hiphopin osalta hienosti heti tammikuussa, kun Into Kustannus julkaisee naispuolisista rap-artisteista kirjan nimeltä Hyvä verse – Suomiräpin naiset. Lajinsa ensimmäisen kotimaisen tietokirjan takana on freelance-toimittaja Heini Strand.
Kirjaan on haastateltu lähes kolmeakymmentä naisartistia, jotka jakavat kokemuksiaan sekä huomioitaan hiphop-kulttuurin sukupuolikuvastosta. Lisäksi tarkastelun kohteena ovat rap-tekstit, joiden kirjoittamiseen annetaan samalla ohjeistusta.
Pitkän linjan tekijöistä mukana ovat esimerkiksi Mariska, Sirius ja Yavis. Tuoreempia nimiä edustavat muun muassa Sini Sabotage, Yeboyah sekä HALKO ja SOFA.
Kirjan kontekstina on 2010-luvun lopun Suomi, joten termit manspleinaaminen, naisoletettu ja rodullistettu nousevat sisällössä esiin. Teos toimii siis myös tärkeänä ajankuvana.
Venla Pystynen: Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään
Strandin kirjaan haastatellun Mercedes Bentson tarinaan palataan tarkemmin artistin omassa kirjassa, joka julkaistaan ainoastaan kuukausi myöhemmin. Venla Pystysen kirjoittama teos kulkee nimellä Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään.
Kirjassa kerrataan itähelsinkiläisen Linda-Maria Roineen selviytymistarina ulos raadollisesta huumemaailmasta. Nyt 25-vuotiaana Pyhimyksen ja Steen1:n koulima artisti kertoo kokemuksistaan musiikissaan ja pyrkii parantamaan syrjäytyneiden asemaa.
Mercedes Bentson matka on jo taltioitu Ei koskaan enää -dokumenttiin, josta on järjestetty syksyn mittaan useita näytöksiä eri paikkakunnilla. Nähtäväksi jää, mitä uutta kirja tuo artistista ja hänen tarinastaan esiin.
Kirjan kustantajana toimii Johnny Kniga, joka on aiemmin julkaissut suomenkielisen käännöksen Anthony Bozzan vuoden 2004 Eminem-kirjasta. Linkin ei luulisi ainakaan laskevan kustantamon pisteitä isona Slim Shady -fanina tunnetun Mercedes Bentson silmissä?
Laura Friman ja Anton Vanha-Majamaa: Mikael Gabriel – Alasti
Mikael Gabriel jää pian tauolle, mutta otsikoissa Tasoi Recordsin head honcho tulee pysymään myös ensi vuonna. Siitä pitää huolen hänen elämäkertansa Mikael Gabriel – Alasti, joka tulee artistin mukaan järkyttämään ihmisiä.
Kirjan oli alun perin määrä tippua jo lokakuussa, mutta WSOY siirsi julkaisua puolella vuodella Miklun todettua sisällön riittämättömäksi. Kirjailija Laura Friman sai tuekseen Anton Vanha-Majamaan, jonka kanssa MG pusertaa henkilökohtaiseen projektiin vielä vähän enemmän itsestään.
Ennakkotietojen perusteella kirja saattaa aiheuttaa paljonkin kohua. Samalla potentiaali yhdeksi ensi vuoden myydyimmistä kirjoista on suuri, onhan kyseessä kuitenkin yksi tämän hetken isoimmista kotimaisista artisteista.
Taannoisessa Antti X Antti -podcastissa vieraillut ohjaaja Tuukka Temonen paljasti, että MG:n tiimillä on jo suunnitelmissa tehdä kirjasta elokuvasovitus. Mikäli sellainen on todella tulossa, niin ainakin yksi Heinolasta ponnistanut elokuvantekijä on ilmoittautunut halukkaaksi tarttumaan haasteeseen…
Karri ”Paleface” Miettinen: 13 kertaa kovempi ku kukaan – Räppärin käsikirja
Paleface on kirjoittanut Likelle jo parikin kirjaa. Ensimmäinen niistä oli vuoden 2011 Rappiotaidetta – Suomiräpin tekijät, joka keskittyi ensisijaisesti esittelemään kotimaisten räppäreiden tekstejä ja heidän ajatuksiaan niistä.
Ensi vuonna Daddy Pales jatkaa yhteistyötään kustantamon kanssa julkaisemalla käsikirjan aloittelijoille ja kaikille niille, joita ilmaisumuoto kiinnostaa pintaa syvemmältä. Opus on mahdollista nähdä luonnollisena jatkumona Rappiotaidetta-kirjalle, sillä mikä olisikaan loogisempaa kuin pureutua seuraavaksi itse tekemiseen?
Kirjan pääpaino on kirjoittamisessa ja sylkemisessä, mutta se käsittää myös kaikki muut artistina olemisen osa-alueet. Pintaraapaisuksi käsikirja ei siis jää mikäli kirjailijaa itseään on uskominen.
Soloselta ja Kosolalta työnimensä saanut kirja on Palefacen mukaan tällä hetkellä tarkastettavana kustannustoimittajalla. Vaikka kirjaa ei Liken kevätkatalogista löydykään, niin se ilmestyy todennäköisesti toukokuussa.
Panu Hietaneva ja Ville Similä: Lainaan enkä palauta – Suomalainen rap ja hiphop 1983–2018
Lainaan enkä palauta: Suomalainen rap ja hiphop 1983–2018 -historiikki oli alun perin tarkoitus julkaista jo syksyllä. MG:n kirjan tapaan sen julkaisu siirtyi kuitenkin ensi vuodelle.
Pienen aikalisän ottaminen ei ole mikään ihme, sillä Panu Hietanevan ja Ville Similän kirjaprojekti on haastetasoltaan sieltä vaativammasta päästä. Kaksikon tavoitteena on kertoa perusteellisesti kuinka hiphop saapui Pohjolaan ja millaisia vaiheita se on käynyt täällä läpi 35 vuoden aikana.
Liken kustantamassa teoksessa kuullaan kymmeniä räppäreitä Asasta Opaaliin, mutta myös muille kulttuurin edustajille breikkareista peinttareihin annetaan puheenvuoro. Lisäksi kirjassa tulee olemaan useita ennennäkemättömiä kuvia arkistojen kätköistä.
Kirjalle ei ole ilmoitettu tarkkaa julkaisuajankohtaa. Tällä tietoa se julkaistaan keväällä.