Kaapelitehtaalla todistettiin lauantaina 2. joulukuuta toinen toistaan energisempiä battleja, kun freestyle-rapin parhaimmisto otti toisistaan mittaa.
Lauantaina 2. joulukuuta Helsingin Kaapelitehtaalla vietettiin historiallista iltaa freestyle-rapin parissa, kun Red Bull Sana Sanasta -kilpailussa vastakkain asettuivat 15 battle-rapissa kilpailevaa MC:ta. Finalistit valittiin TikTokissa järjestetyn haasteen kautta, jossa Gettomasan videon duetoimalla halukkaat pääsivät näyttämään kykynsä freestyle-rapissa.
Hakijoita oli TikTokissa reilusti yli 200, ja heidän joukostaan lopullisten kilpailijoiden joukkoon valikoituivat Hazard, Lurkki, Neljä2, Rakki, Tuuliviiri, Kos, Pure, Ironine, Anselmi, E.R.E., Tumma Ruusu, Likidi, Kalkkis, $cartier ja Armas.
Red Bull Sana Sanasta -konseptin takana on maailmanlaajuinen kilpailu, joka on saanut alkunsa Etelä-Amerikassa Red Bull Batalla -nimellä järjestetystä tapahtumasta. Lähes 20 vuoden ajan ympäri maailman kiertänyttä kilpailua järjestetään myös Ruotsissa ja Tanskassa, ja joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna se rantautui ensimmäistä kertaa Suomeen. Konseptin tavoitteena on toimia ponnahduslautana uusille kyvyille, jotka pääsevät ilmaisemaan osaamistaan taitavien riimittelijöiden ja kannustavan liveyleisön edessä.
Red Bull Sana Sanasta -tapahtumassa esiintyivät jyväskyläräpin konkarit ja KPC-kollektiiviin kuuluvat Are ja Kriso sekä kotkalainen Röge. Rap SM -kilpailun vuonna 2007 voittanut Are julkaisi debyyttilevynsä vuonna 2010, samana vuonna kun Kriso julkaisi ensimmäisen EP:nsä. Nuorempi Röge taas julkaisi ensimmäiset kappaleensa omakustanteena vuonna 2017, ja nykyään hän on Universal Musicin artisti.
Lauantaina Kaapelitehtaalle oli kokoontunut tuhatpäinen yleisö seuraamaan Red Bull Sana Sanasta -kilpailua. Illan aikana lavalla nähtiin neljä kierrosta, joista jokaisen myötä karsittiin puolet kilpailijoista. Tuomariston muodostivat Gettomasa, Etta ja Solonen, ja tapahtuman juonsi Köpi Kallio. Musiikista vastasi DJ Xmies.
Ensimmäisen kierroksen aikana jokainen kilpailija freestyle-räppäsi minuutin verran. Tyyli oli muuten vapaa, mutta johonkin kohtaan täytyi sisällyttää kilpailijoille osoitettu sana, jotka liittyivät kaikki tavalla tai toisella suomiräppiin.
Hazard aloitti kisan riimittelemällä sanasta ”bändäri”, ja hänen jälkeensä Lurkille osoitettiin sana ”diplomaatti”. Neljä2 sai itselleen sanan ”feimi”, ja Rakki sanan ”kajari”. Näin mittelöinti jatkui ensimmäisen kierroksen ajan, kilpailijoiden tehdessä parhaansa todistaakseen kykynsä ja kelpoisuutensa mennä jatkoon. Seuraavalle kierrokselle selviytyivät lopulta tuomareiden neuvonpidon seurauksena Hazard, Neljä2, Lurkki, Kos, Ironine, Rakki, Tuuliviiri ja Pure.
Toisella kierroksella nähtiin kisan ensimmäiset battlet, kun kilpailijat räppäsivät toisiaan vastaan samasta teemasta. Jokainen sai kolme kertaa 20 sekuntia aikaa päihittää vastustajansa freestylessa, ja vuoro vaihtui lennosta. Tällä kierroksella tunnelma lavalla oli jo huomattavasti aloituskarsintaa intensiivisempi, ja yleisö eläytyi huutaen ja nauraen kilpailijoiden suorituksiin.
Kun Ironine ja Rakki pääsivät osoittamaan freestyle-kykynsä aiheesta ”mielipidepalsta”, kaksikon keskinäinen naljailu tuotti tuomareille päänvaivaa voittajan suhteen. Pähkäilyn seurauksena jatkoon meni Hazardin ja Lurkin seuraksi Rakki.
Toisen kierroksen viimeisen kaksikon eli Tuuliviirin ja Puren aloittaessa osuutensa aiheesta ”viikonloppu” kävi pian selväksi, että battlesta tulisi tiukka. Kaksikon mittelöinti oli uskaliaan suorasanaista, eikä kumpikaan säästellyt energiassa tai äänenkäytössä. Yleisö ilmaisi kovaäänisesti mielipiteensä naurunremakoilla, kun jompikumpi sivalsi toinen toistaan kekseliäämmällä riimillä.
Kierroksen lopetusrundi osoittautui niin laadukkaaksi, että sen päätyttyä tuomareiden ehdotuksesta ja yleisön innostuneesta reaktiosta johtuen Tuuliviiri ja Pure saivat yhden kasitahtisen lisäaikaa räpätä. Jälkeenpäin kaksikko halasi lämpimästi. ”Uskomattoman hyvä battle”, Solonen kehaisi, ja Tuuliviiri valikoitui jatkoon.
Kolmannen kierroksen kahdessa battlessa rundi kesti minuutin, ja neljä MC:tä räppäsivät vuorotellen neljän tahdin ajan annetusta aiheesta. Hazard ja Lurkki aloittivat aiheesta ”festarivessat sunnuntaina”. Battle meni nopeasti hyvin ryönäiseksi, kun riimeissä lentelivät kaikenlaiset wc-aiheiset asiat.
”Sairas battle”, Solonen sanoi rundin päätteeksi, ja yleisön kovan huutamisen kannustuksella päädyttiin siihen, että Hazard ja Lurkki saivat lisäaikaa räpätä. Senkin jälkeen tuomaristolla oli huomattavia vaikeuksia päättää voittajaa, mutta he taipuivat ankaran tuumailun päätteeksi siihen, että Hazardilla hauskoja läppiä oli hieman enemmän kuin Lurkilla.
Rakki ja Tuuliviiri battlasivat aiheesta ”suomiräpin taso tulevaisuudessa”, ja rundin aikana kuultiin sekä hauskoja että kekseliäitä heittoja aiheesta, kun Tuuliviiri ja Rakki ottivat parhaansa mukaan mittaa toisistaan. Jatkoon meni Rakki.
Finaalikierroksella vastakkain olivat Rakki ja Hazard. Tällä kertaa vuoro vaihtui aina kahden tahdin jälkeen, ja kisailijat saivat battlata mistä aiheesta tahansa, jonka jälkeen kumpikin veti minuutin verran freestylea. Hazard keskittyi itsevarmaan tyyliin ja harkitusti pudoteltuihin läppiin, kun taas Rakin tyylissä esille nousi nopeahko tekninen flow.
Tunnelma oli sähköinen ja yleisö osoitti huutaen suosiotaan, kun kaksi viimeistä kisailijaa pistivät parastaan päästäkseen kilpailun voittoon. Kun hyvin tasalaatuiset freestyle-kierrokset oli käyty, jännitystä ei ehtinyt jatkua pitkään, sillä oli parhaan battlaajan valinnan paikka.
Ja siinähän kävi niin, että Red Bull Sana Sanasta -kilpailun ensimmäinen voittaja oli tuomareiden yksimielisellä päätöksellä Hazard. DJ Xmies pyöräytti DJ Khaledin All I Do Is Win -biisin pauhaamaan, yleisö mylvi, punaista konfettia satoi katosta, ja rapin SM-kisat vuonna 2018 voittanut Hazard sai kaulaansa Kultaseppämestari Tarkkasen tapahtumaa varten suunnitteleman ja käsin tehdyn kaulakorun. Lisäksi hän sai 1000 euron arvoisen rahapalkinnon.
Kilpailun jälkeen Solonen kertoi seuranneensa Hazardin uraa siitä lähtien kun tämä oli teini.
– Hazardilla ei ole painetta, kun hän menee lavalle, vaan pelkkä kova itsevarmuus. Olemus vaikuttaa siihen, miten sä käytät ääntä ja miten se tulee ulos susta. Se voi olla välillä pienistäkin nyansseista kiinni”, Solonen kuvaili. Hän kehui Hazardin ja Lurkin battlea yhdeksi parhaista battleista, jonka hän oli vuosiin nähnyt.
Hazard oli kilpailun jälkeen silminnähden hyväntuulinen. Hän kertoi, ettei osannut etukäteen ollenkaan arvata tulisiko hän voittamaan vai ei.
– Olin varma siitä, että pääsen pitkälle, mutta en pystynyt tulemaan vitun leijana sanomaan, että voitan koko homman, hän nauroi.
Hazard kehui kilpailun järjestelyjä ja kisailijoiden välistä lämmintä tunnelmaa.
– En tiennyt mitä odottaa, mutta innostuin siitä, että Red Bull isoine koneistoineen pystyisi varmasti takaamaan näyttävät puitteet ja hyvän äänentoiston. Battlet olivat lyhyitä ja freestyle-osuus pidettiin tiiviinä, mistä mä pidin. Se on hyvä kontrasti. Olen tyytyväinen siihen, mitä tämä oli.
Gettomasa kertoi, ettei osannut ennen kilpailua ollenkaan arvata voittajaa.
– Kovia olivat Hazardin lisäksi myös esimerkiksi Lurkki, Pure ja Ironine. Kovin yllättäjä oli Tuuliviiri, joka oli erittäin kiinnostava uusi tuttavuus itselle.
Gettomasa kuvaili Red Bull Sana Sanasta -kilpailua freshiksi uudeksi tapahtumaksi freestyle-rapin saralla, ja samaa mieltä oli myös Etta.
– Tämä oli parin tunnin adrenaliinivyöry, Etta sanoi. ”Hemmetin kova taso lavalla! Mutta kyllä Hazard ansaitsi voiton täysin.”