Ezkimon posseraita kokoaa Terroristereon viimeistä kertaa samalle träkille

Terroristereo eli Skandaali, Joniveli ja Ezkimo sekä tämän managerinakin jonkin aikaa toiminut Pia Marttila.

Nyt ja aina -kappaleella kuullaan myös Palefacea ja Brädiä.

Suomalaisen hiphopin edelläkävijöihin lukeutunut Mikko Mutenia eli Ezkimo on poissa, mutta hänen musiikinsa elää ikuisesti. Edes kuolema ei estä ”valeasuista jediä” julkaisemasta uutta albumia ja sen toiseksi singleksi lohkaistua Nyt ja aina -posseraitaa.

Kappaleella kuullaan viimeistä kertaa Ezkimon, Joniveljen ja Skandaalin muodostamaa Terroristereota. Lisäksi äänessä ovat Paleface ja Brädi sekä erikseen kreditoimattomana muutama muukin räppipäiden tunnistama nimi: huukissa kuullaan Ezkimon pikkuveljeä Juan Muteniacia, ja mukana on myös veljesten kanssa samaan Guerra Norte -ryhmään kuuluneen Edorfin vokaalisample.

Posseträkki on albumin ainoa raita jonka projektin vastaavana tuottajana toiminut Juan Muteniac rakensi jälkeenpäin yhden veljensä äänittämän versen ympärille. Fiitteihin tuottaja valitsi ainoastaan sellaisia nimiä joihin Ezkimolla oli linkit elinaikanaan ja joiden kanssa hänellä oli muutenkin ollut suunnitelmissa yhteistyökuvioita.

Agentti Sumo -nimisen kokonaisuuden teemana on tietyllä tapaa ympyrän sulkeminen, joten Klangi päätti palata alkuun Ezkimon viimeisen posseraidan vierailijoiden kanssa. Lue alta, kuinka Joniveli, Skandaali, Paleface ja Brädi alun perin tutustuivat Ezkimoon ja miten heidän yhteistyönsä alkoi.

Joniveli

Joniveli oli Ezkimon luottotuottaja ja keikka-DJ Eezaun uran alkupuolella.

Pekka Löppönen

”Tutustuttiin Mikon kanssa vuoden 1998 tienoilla silloisessa internetissä ja ensimmäinen yhteinen biisi tehtiin tiedostoja lähetellen joko samana tai seuraavana vuonna. Biisi oli hyvinkin sessiotyyppinen ja sisälsi myös oman ensimmäisen verssuni suomeksi.

Hyvin pian tuon biisin jälkeen tehtiin biisit Karateka ja Hip-hop Geronimo, jotka oli sitten jo viimeistellympiä vetoja kertseineen.

Ekasta tapaamisesta ei minulla ole varmaa muistikuvaa, mutta ensimmäisten joukossa oli tuo molempien uran suuntaa määritellyt Tavastian keikka. Mut oli bookattu soittamaan Provinssi Jr. -tapahtumaan levyjä. Kutsuin Mikon feattaamaan mun DJ-setille ja yleisössä ollut Kimmo Valtanen levy-yhtiö BMG:ltä höristi korviaan…”

Skandaali

Skandaali oli mukana muun muassa Ezkimon Salainen agentti 998 -hitin remixillä.

”Tutustuin Mikkoon IRC:issä, kun pyörittiin samalla suomihiphop-aiheisella kanavalla. Paukutin sinne linkkejä omiin demoihin ja sain Mikonkin tsekkaamaan ne. Vuosi taisi olla 2000. Mikko antoi rohkaisevaa palautetta ja kysyi kiinnostaisiko mua lähteä keikoille backupiksi. Ezkimo oli juuri sainattu BMG:lle, Salainen agentti 998 -sinkku oli julkaistu ja Mikko etsi samanhenkistä MC:tä tuplaajakseen. Sovittiin, että tavataan ja räpätään ja tsekataan miten tyylit sopii yhteen.

Huomattiin heti, että homma toimi ja jaettiin pitkälti sama ajatusmaailma, räppimaku ja huumorintaju – ja tietysti rakkaus räppiin ja räppäämiseen. Se tapaaminen on ollut yksi mun elämäni siisteimpiä juttuja.

Siitä hetkestä lähtien olin Mikon messissä varmaan joka keikalla vuosien ajan ja tekemisissä oltiin lähes päivittäin, koska aina kun jompikumpi keksi omasta mielestään kovat linjat, ne piti päästä heittämään toiselle.”

Paleface

Palefacea ja Ezkimoa kuultiin aikoinaan samoilla raidoilla useampaankin otteeseen.

Timo Isoaho

”Tapasin Mikon ensimmäistä kertaa todennäköisimmin Cosmic-studioilla Tampereella. Olimme äänittäneet vuosien 1999 ja 2000 aikana Cosmicilla mun ekat EP:t ja debyyttilevyn The Pale Ontologist. Albumin tuottaja ja äänittäjä, legendaarinen Lex Luthor alias Antti Suomalainen oli saanut BMG-levy-yhtiön Kimmo Valtaselta toimeksiannon tuottaa myös Ezkimon eka levy valmiiksi. Samalla tutustuin myös Joniveljeen. Tuli pyörittyä studiolla paljon kun Mikon levyä tehtiin. Juotiin paljon bissee ja fiilisteltiin! Olin mukana muun muassa kun Anna Kuoppamäki kävi laulamassa Entisen kertsin — biisin, josta muodostui Mikolle myöhemmin jonkinlainen riippakivi, niin kuin isoilla hiteillä on joskus tapana. Mikko kutsui stygeä pilkkanimellä ”Etninen”, joka taidettiin keksiä yhdessä!

Eka yhteinen biisimme oli Iso E -albumin päätösraita, posseträkki Avoin mikki, jossa oli mukana myös Asamasa (eli Avain, toim. huom.), Redrama, Sere, Leijonamieli, Skandalai Laama ja Joniveli. Äänityssessio oli kyllä himmee. Muistan elävästi kun Asa ja Redi äänitti alun back-to-backit kerralla sisään. Kaikki muistaakseni kirjotti ja sylki omat partit paikan päällä, kunnon sessiotyyliin. Kaikki loisti ja ilmassa oli liikkeen tuntua.

Ilmassa oli paksun savun lisäksi myös jotain leffatähtien namedroppailua, josta syntyi Tuukan laini: ”haluut ongelmii, poika, saat multa sanaristikoita / paan sut Jack Nicholsonin kaa juoksee sokkeloita” ja mun versen hämy ”I Chuck like Norris” -laini.”

Brädi

Brädin 5th Element -posse buukkasi Ezkimon bileisiinsä Lahden Kasisalille.

Maria Mattila

”Mä en rehellisesti koskaan tuntenut Mikkoa mitenkään kovin läheisesti. Tutustuttiin siinä, kun tuotiin Ezkimo ja muuta RDN-ryhmää 5th Elementin bileisiin legendaariselle Kasisalille (RIP) Lahteen. Entinen-sinkku oli silloin isollaan, ja se oli ensimmäinen kerta, kun näin suomalaisen räppärin vuolaasti itkettävän teinityttöjä – ja jopa pyörtyilyä nähtiin. Siitä eteenpäin nähtiin satunnaisesti ”alan pyörteissä” tapahtumien bäkkärillä, räppibileissä ja niin edelleen. Aina oli mukava ja veljellinen meininki.

Koskaan ei kuitenkaan yhteisbiisiä tehty – mutta mielenkiintoinen knoppitieto on se, että käytiin Mikon aloittamana sähköpostivaihtoa mun featista Mikon työn alla olevalle levylle vain hieman ennen Mikon poismenoa. Se olisi ollut Juhon biitti sekin. On lohduttavaa, että sillekin proggikselle tuli nyt ”closure”, vaikkakin näin postuumisti.

On suuri kunnia olla tässä projektissa mukana, ja vieläpä näin hienossa aikalaisten line-upissa.”