Single on ensimmäinen osa keväällä julkaistavaa Autofiktio-albumia.
Suomalaisen räpin pioneerin, Palefacen, edellisestä Luova tuho -kokonaisuudesta on kulunut jo lähes kahdeksan vuotta. Tänään artisti julkaisi singlen Miehet ei itke, joka on ensimmäinen lohkaisu keväällä 2023 julkaistavalta albumilta Autofiktio. Tuore single on tehty yhteistyössä MD$:n kanssa.
– Santeri on hemmetin kova tekijä! Huvittavaa kun ollaan niin eri sukupolvee, hän oli kaheksan vuotias kun mun eka albumi tuli. Meillä syntyi nopeasti semmonen tuottelias työtapa, tehtiin biisileirin ekal sessiol neljä biisiä, jotka tais kaikki päätyä levylle, mikä on aika paljon kun miettii sitä määrää biisejä, jotka jää sinne leikkaussalin lattialle kokonaisuudesta.
Singlellä kuullaan perinteisen boombap-biitin päällä kitara ja mandoliini, jotka luovat kappaleeseen omanlaisen tunnelmansa. Kappaleella kuullaan myös taustoja laulamassa Teri Mantere.
– Teri teki koko albumille ison panoksen! Hän on harmonian mestari ja omaa absoluuttisen sävelkorvan. Terin laulua kuullaan tällä biisillä kertsillä joka luo siihen uuden ulottuvuuden. Suomessa ei niin monen kappaleissa tällasta kuule, mutta esimerkiksi Kendrick Lamarin ja Kanye Westin tuotannossa löytyy vastaavaa, hän kuvailee.
Kappale kertoo tarinaa isistä ja pojista ja vaikenemisen kulttuurista.
– Miesten on ollut perinteisesti vaikea puhua täällä omista ongelmistaan. On saatettu mieluummin mennä hautaan, kuin näyttää tunteita, puhua omista vaikeuksistaan tai tunnustaa omia epäonnistumisiaan. Must tuntuu, että monet sosiaaliset ongelmat johtuvat meillä siitä, ettei täällä perinteisesti ole ollut sallittua murtua ja osoittaa heikkoutta. Etenkin mielenterveysongelmien ympärillä on edelleen tällaista vaikenemista ja häpeää. Oon kiitollinen että omassa kodissani on saanut näyttää tunteita ja mietin tänä päivänä isänä myös paljon, minkälaisen esimerkin haluan antaa omille tytöilleni.
Biisillä käsitellään artistin tyylille aiempaakin maanläheisemmällä tavalla tunteita, tilanteita sekä tapahtumia. Sama linja tulee kuulumaan koko albumin läpi.
– Ensimmäisen säkeistön tarina itsemurhasta on totta, mutta stooria on muunneltu tunnistamattomaksi. Kolmossäkeessä räppään omasta isoisästäni, joka lähti jatkosotaan 16-vuotiaana. Hän oli niin nuori, et ois jossai maassa ollu lapsisotilas. Täst herääkin ajatus, et jos heilläkään ei ollu tapaa käsitellä tästä aiheutuneita traumoja, niin ei ihme et ne on jääny yli sukupolvien meneväks taakaks, hän pohtii.
Tunteista puhuminen kuuluu muuallekin kuin saunojen lauteille
Paleface pohtii tänään julkaistun singlen myötä poikien, nuorten miesten sekä aikuisten miesten tilannetta tällä hetkellä yhteiskunnassamme. Elävätkö tietynlaiset odotukset sekä stereotypiat miehiä kohtaan yhtä?
– Nuorilt kundeilt edellytetään yhä sitä et ei näytä tunteita ja pitää olla vahva. Sen näkee esimerkiks kiteytettynä lastenkodeissa joissa oon käyny pitämässä räppityöpajoja. Siellä eri syistä hankalissa tilanteissa olevat nuoret oppii sen keskenään, että jos sä itket niin sut paskotaan. Tavallaan he oppii että se tunteiden näyttäminen ois heikkous.
Pohtiessaan suomalaisten räppäreiden asemaa aiheen parissa, toteaa artisti sen olevan menossa jo ainakin parempaan suuntaan.
– Aattelen ite ainakin musassa, että ainoastaan herkin voi olla kovin. Räppärit on koviksii mielestään, mut oikeesti ne on runopoikii jotka ei vaan kehtaa myöntää sitä! Jos kuitenki kuuntelet oikeesti kovia nii ne parhaat on niitä missä on rehellisiä tunteita sanotettuna. On hienoo että suomiräppiin on tullut nyt myös tekijöitä jotka tuo esiin mielenterveysongelmia ja muita tärkeitä aiheita biiseillään ja räpätään muustakin kun siitä et ollaan voittajia ja saadaan kaikki naiset. Suunta on ainakin oikea.
Artisti kertoo myös toivovansa, että tulevaisuudessa tunteista puhuminen normalisoituu miesten keskuudessa myös muualla, kuin saunojen lauteilla.
– Olisi hienoa jos pian opittaisiin myös siihen, että tunteista voi puhua muuallakin kuin jurrissa bileissä tai saunassa huurteisissa tunnelmissa.
Räppäri kokee myös, että olisi hienoa mikäli esimerkkiä tunteiden näyttämisestä sekä mielenpulmista puhumisesta tulisi myös urheilijoilta, jotka ovat monen nuoren esikuvia.
– Olisi hienoa jos urheilijat puhuisivat myös tunteistaan ja mielenterveysongelmista enemmän julkisesti. Esimerkiksi jääkiekkoilijoista on helposti se stereotyyppinen maskuliininen mieskuva, olisi hieno jos siihenkin saataisiin näkyviin enemmän sellasta inhimillisyyttä, hän pohtii.
Paleface toteaa vielä haastattelun lopussa lausahduksen, jota luultavasti meistä jokaisen kannattaisi pitää mielessä.
– Ei ihminen oo koskaan valmis, kyllä mun pitää kans aikuisena miehenä vieläkin tarkkailla omaa käytöstä ja omaa emotionaalista menoa, et mistä hermostua ja miten osoitan esimerkiksi surua. Se on elämän mittainen juttu.
Uusin single raottaa tulevan albumin tunnelmaa, joka koostuu entistäkin inhimillisemmistä aiheista ja ihmiskohtaloista. Alta voit kuunnella tuoreen biisin.