Klangi esittelee toiselle bootcamp-mixtapelle päätyneet tulokkaat.
Monspin ja HMC Publishingin toissavuotiselle Rap Studio Bootcampille päätettiin järjestää jatkoa, kun naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille suunnattu leiri osoittautui suosituksi. Bootcamp toteutettiin uudelleen viime syksynä ja sen aikana syntyneet kappaleet paketoitiin ensimmäisen leirin tapaan kokoelmalevyn muotoon.
Monsp Bootcamp Mixtape Vol. 2:lla kuullaan kahdeksaa eri artistia, joista jokaiselta on valmistunut kokoelmalle yksi sooloraita. Mukana ovat SAFIRA, Minttu <2, Nuppu Oinas, Sara Bee, M.C. La, Eske, Jotti Singh ja Pupu.
Mutta millaisia tyyppejä nimien takaa löytyy? Entä millaisilla biiseillä he ovat äänessä kokoelmalla?
Esittelimme vajaa vuosi sitten sarjan aloitusosan artistit omassa jutussaan, emmekä näe että hyväksi havaittua kaavaa kannattaa muuttaa. Lue siis alta lisää toisen osan artisteista sekä heidän biiseistään!
Eske
Oulussa varttunut mutta sittemmin helsinkiläistynyt Eske on tehnyt biisejä yläasteikäisestä asti. Tällä hetkellä päälle parikymppinen nainen opiskelee lauluntekemistä ja tuottamista Pop & Jazz Konservatoriossa.
– Räppiä on kiva kirjoittaa, koska siihen mahtuu enemmän tekstiä, Eske avaa.
Varsinaista uraa rap-artistina Eskellä ei kuitenkaan ole tähtäimessä, vaikka musiikki työnä kiinnostaakin. Hänen tavoitteenaan on toimia ensisijaisesti biisinkirjoittajana ja tuottajana.
– Haluan tehdä työkseni musaa muille ja räppiä omana huvina, Eske täsmentää.
Muun muassa Megan Thee Stallionin lyriikoita arvostava Eske kuvailee biisejään itseironisiksi tunnelmoinneiksi sydänsuruista ja synkistä tilanteista. Elämä itsessään on artistin mukaan läppää, joten biisinkirjoittamiseen ei tarvitse juuri muuta kuin kirjata tapahtuneita asioita ylös.
Bootcamp oli Esken mielestä erittäin hauska ja opettavainen varsinkin artistinäkökulmasta. Päällimmäisenä hänelle jäi mieleen tuottaja Joonas Laaksoharjun kanssa työskentely sekä se, kuinka siistejä biisejä mixtapelle tuli.
Mutta millainen on hänen oma raitansa?
– Allnaitteri on deadlinesumuinen anthemi luovan alan yötöille, joihin en kannusta ketään.
Jotti Singh
Musiikin luominen lähtee Jotti Singhin kohdalla sisäisestä välttämättömästä tarpeesta ilmaista kaikkia ihmisiä koskevia tunnetiloja ja elämäntilanteita. Noin vuoden omaa musiikkiaan luonut helsinkiläisartisti sanoo suhtautuvansa intohimoisesti myös kaikkeen muuhun mitä artistiuteen kuuluu, esimerkiksi esiintymiseen.
Esikuvikseen muun muassa The Weekndin, Ariana Granden, Summer Walkerin ja SZA:n nostavan tulokkaan tuotanto koostuu r’n’b:stä, trapista sekä popista. Musiikissa korostuvat melankolinen soundi, useat harmoniat, nyanssit, aitous sekä koukuttavat melodiat.
– Pyrin musiikissani muodostamaan elävän kokonaisuuden, haluan että se herättää tunteita.
Lisäksi Singhin tavoitteena on saada musiikkiaan laajasti esille, minkä eteen 20-vuotias tulokas ilmoittaa olevansa valmis tekemään paljon töitä. Tuoreen kokoelman myötä ulkona on ensimmäinen julkaistu kappale, joka on myös mixtapen ainoa englanninkielinen biisi.
– Kappaleeni WHY kertoo toksisen parisuhteen jatkuvasta syklistä, ja niistä tunteista, ajatuksista, kysymyksistä, jotka painaa. Miks siit toisesta irtipäästäminen on välillä niin vaikeeta, vaikka tiedät et se on pahaks sulle.
M.C. La
Helsinkiläinen M.C. La on tuonut väriä viikkoihinsa tekemällä omaa musiikkiaan viime kesästä asti. Esikuvina ovat toimineet muun muassa Amber London, La Chat, Gangsta Boo sekä kotimaiset BMXT ja Pyöveli.
Tulokkaan tähänastiset biisit menevät pitkälti perinteisen räpin laatikkoon. Kertosäkeistään 20-vuotias artisti tekee yleensä yleensä melodisia samalla kun hän tavoittelee säkeistöihin pientä nokkeluutta.
– Haluaisin tehdä kaikenlaista musiikkia laidasta laitaan. Tällä hetkellä ollaan frendien kanssa perustamassa livebändiä. En halua yhtään lokeroitua mihinkään tiettyyn genreen, vaan haluan kokeilla tehdä musiikkia paljon eri ihmisten kanssa ja rauhassa katsella mitä syntyy.
Bootcampia M.C. La kuvailee hienoksi kokemukseksi. Yrjänää hän kehuu huikeaksi tuottajaksi, jonka kanssa visiot sulivat yhteen kuin smoothie.
– Kokemus oli kyllä intensiivinen, sillä leirillä tehty biisi luotiin yhdessä päivässä. Olin aikaisempana yönä vähän ideoinut ensimmäistä verseä ja kertsiä, ja loput kirjoitin sessareilla.
Leiri vahvisti M.C. Lan näkemystä siitä, että biisiä ei kannata miettiä liian valmiiksi ennen sessareita. Hänen mielestään parasta onkin se kun pääsee jonkun kanssa yhteiseen flow-tilaan.
– Kun lähdin kirjoittamaan Valoviiva-biisiä, mulla ei ollut mitään aihetta tai hajua mistä lähtisin kirjoittamaan. Biisistä muodostui kuitenkin puoliksi vahingossa kuvaus mun tämänhetkisestä tilanteesta, eli siitä, että on tauon paikka. Biisi siis kertoo siitä että nyt on tullut painettua niin paljon duunia ja aherrettu musaa, että on aika hengähtää.
Minttu <2
Bootcampin nuorin osallistuja eli 19-vuotias Minttu <2 oli samalla ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen artisti leirillä. Nuoresta iästään huolimatta hän on tehnyt musiikkia jo noin kuusi vuotta, minkä lisäksi tamperelainen kertoo pyörineensä musiikin parissa aina.
– Muistan kun ehkä 5-vuotiaana oon nähnyt AC/DC:n keikkataltioinnin ja silloin ajatellut että toi ois aika siistiä.
Minttu <2 on aiemmin tehnyt muun muassa indierockia. Tällä hetkellä häntä kiinnostavat eniten melodinen rap, neosoul ja ”bedroompoppi”.
Bootcampia hän sanoo pelkästään positiiviseksi kokemukseksi ja ikään kuin maistiaiseksi siitä mitä hän voisi tehdä ja saada muiden kanssa aikaan. Samalla se ennen kaikkea vahvisti tunnetta siitä, että tätä hän haluaa tehdä ja ettei naiseus ole este räpin tekemiselle.
– Rap-skene on miesvaltainen ja mulla on nuorempana ollut vahva kokemus ettei se kuulu mulle koska oon nainen, mutta viimeistään bootcampin jälkeen oon tullut siihen tulokseen että rap ja kaikki muukin musa kuuluu kaikille.
Levytyssopimusta artistilla ei ole. Sellainen kuulostaisi hänen mielestään tällä hetkellä enemmän kuin hyvältä.
– Bootcampin jälkeen jäi sellanen olo et haluais hirveesti päästä studiolle tekeen musaa muiden kanssa, vieläpä tuollaisiin puitteisiin mihin Monspin ja HMC:n kautta pääsi.
Monspin ja HMC:n järjestämän studioleirin tarjoamissa puitteissa Minttu teki kappaleen nimeltä Lehtii puista. Artistin mukaan se kertoo menneen kesäromanssin haikailusta.
– Se käsittelee tunteita jotka nousee ihmissuhteen päättymisen takia, sellaisella katkeransuloisella twistillä. Lehdet tippuu puista ja niin tiputtiin mekin.
Nuppu Oinas
Lappeenrantalaislähtöinen Nuppu Oinas on mixtapen nimistä toistaiseksi tunnetuin. TikTokissa hänellä on yli 150 000 seuraajaa, minkä lisäksi hän on esillä Olen julkkis… Päästäkää minut pois! -viidakkorealityssä.
Muusikoksi valmistunut ja musiikkipedagogiikkaa opiskellut Nuppu on aiemmin fiitannut Uniikin kappaleella sekä julkaissut kaksi omaa singleä. Ensimmäiset omat biisinsä helsinkiläisartisti teki 8-vuotiaana.
Inspiraation lähteinä ovat vuosien varrella toimineet esimerkiksi artistit kuten Erykah Badu, Mariska, Nao, Doja Cat ja Asa. Omaa tyyliään hän kuvailee herkäksi yhdistelmäksi r’n’b:tä ja räppiä.
– Biiseistä kumpuaa sellainen toiveikkuus läpi, mikä on muutenkin omassa elämässä tosi tärkeä arvo. Herkkyys on iso osa omaa itseäni, ja haluaisin biiseilläni normalisoida herkän puolen näyttämistä myös hiphop-musiikissa.
Bootcamp osui Nupulle juuri oikeaan hetkeen. Vaikka hän oli aloittanut rap-lyriikoiden kirjoittamisen tosissaan jo vuonna 2017, niin hän salaili sitä viime vuoteen asti.
– Omaan päähän oli jotenkin juurtunut ajatus siitä et en sais toteuttaa itseäni räpin keinoin koska en sovi tietynlaiseen muottiin. Bootcampille haku ja sinne pääseminen kuitenkin muutti kaiken. Se oli upea kokemus!
Tähän asti Nuppu on tehnyt musiikkia omakustanteena, mutta levydiilin kanssa hän ei pidä turhaa kiirettä vaikka hän sellaista tavoitteleekin. Hän uskoo, että sopimus tulee sitten kun hän on onnistunut tekemään tarpeeksi hyvän vaikutuksen taidonnäytteillään.
Tuorein hänen taidonnäytteistään valittiin Monspin toimesta koko mixtapen fokusraidaksi. Kappaleen nimi on Muuttuu.
– Se kertoo siitä kun monesti vaikeina hetkinä tuntuu et on jotenkin jumissa eikä mikään voi enää muuttua, mut joskus kuitenkin uusi alku voi mahdollistaa tarvittavan muutoksen. Tää biisi on sellainen tsemppi kaikille niille jotka painii vaikeiden elämäntilainteiden kanssa, mikään ei oo ikuista ja vaikka muutos vaatisi rohkeutta, niin se voi aina tapahtua.
SAFIRA
Puolentoista vuoden ajan musiikkia tehnyt SAFIRA on monien kirjoissa yksi tämän hetken isoimmista lupauksista hänen aiemmin julkaisemiensa biisien ansiosta. Kiinnostusta räppiä ja laulua kohtaan tulokkaalla on ollut aina, mikä olisi ainakin teoriassa voinut tulla ilmi laajemminkin jo 10 vuotta sitten.
– Sain 11-vuotiaana Puhuvan Koneen levyn synttärilahjaksi ja halusin osallistua AnkkaRäp-nimiseen tv-ohjelmaan, koska Puhuva Kone juonsi sitä. Kirjoitin ohjelmaa varten räppejä ja SingStarilla PMMP:n Pikkuveli oli kovassa haipissa. Onneksi en vienyt AnkkaRäp-uraa ajatusta pidemmälle, koska mini-Sanin räpit olivat tasoa ”rullaan skedel ja syön pullaa”, SAFIRA muistelee.
Sittemmin espoolaisella on ollut kuuntelussa artisteja kuten Freddie Mercury, ibe, Vesta ja Doja Cat. Into ja rakkaus musiikkia kohtaan ei vuosien saatossa kadonnut minnekään, joten oma tekeminen sai jatkoa myöhemmin.
– Teen melodista, leikittelevää ja säihkyvää räppiä. Tuotannossa tykkään r’n’b-vivahteista ja rakastan kun tuotannossa on käytetty oikeita instrumentteja, esimerkiksi kitaraa ja bassoa. Haluan kehittyä lisää laulajana ja räppärinä. Just nyt keskityn löytämään oikean tavan ilmasta itseäni ja luomaan omaa soundia. Aion tuoda tähän musiikkihomman jotain uutta mitä ei oo viel ennen kuultu Suomessa.
Toisella hiukan vastaavanlaisella leirillä vuonna 2020 ollut SAFIRA pitää Monspin ja HMC:n bootcampia hyvänä kokemuksena, joka opetti paljon lyhyessä ajassa. HMC:n Arttu Istala kannusti toistaiseksi itsenäisenä artistina pysytellyttä tulokasta tekemään levyn – tuottaja-biisinkirjoittajan mielestä hänen on suorastaan ”pakko” tehdä sellainen.
– Mä lupaan et levy on tulossa muutaman vuoden sisällä!
Ennen levyä tiedossa on kuitenkin yksittäisiä kappaleita. Ensimmäinen sellainen vuodelle 2022 on mukana leiriläisten mixtapella.
– Mun biisi kertoo ihastumisesta ja kokeilunhalusta. Olin ihastunut yhteen tyyppiin, joka antoi sekavia signaaleita. Tilanteen inspiroimana syntyi Tuhat kipinää -kappale, joka on toiveikas, hento ja leikkisä, eli just like me.
Sara Bee
Vaikka suomalainen r’n’b on alkanut viime vuosina selkeästi nostaa päätään, on kotimaisella musiikkikentällä silti vielä iso aukko sen kohdalla. Näin ajattelee 22-vuotias helsinkiläinen Sara Bee, joka on kasvanut muun muassa Whitney Houstonia, Alicia Keysiä, Rihannaa ja Beyoncéa kuunnellen.
– Mul on aina ollu vahva tunne, että mun kuuluu esiintyä ja viihdyttää ihmisiä. Oon ollu aina se viihdyttäjätyyppi.
Vaikka Sara onkin laulanut ja esiintynyt paljon, ei hän ole työstänyt omaa musiikkiaan kuin vasta noin vuoden. Sen tekeminen lähti siitä ettei Suomessa yksinkertaisesti ollut juurikaan sellaista musiikkia jota hän haluaisi itse kuulla suomenkielisenä.
– Mun ystävä sano, että sun biisejä kuunnellessa tulee aina niin bad bitch fiilis, ja se on just se mitä mä mun musalla haen! Mun musiikkia kuvaa parhaiten sellanen r’n’b, pop ja rap mix. Tuotannollisesti tykkään tehdä biisejä, joissa on niin herkullinen melodia että se jää päähän soimaan. Jousisoittimet on myös ehdottomasti yksi lempparielementti.
Leirillä Sara huomasi, että biisin tekeminen voi onnistua nopeastikin kun ympärillä on oikeat tyypit. Hän sanoo oppineensa muutenkin paljon uutta, mutta erityisesti selkeän artikulaation tärkeys jäi mieleen.
– Se erottelee helposti hyvän biisin loistavasta.
Tällä hetkellä artistin prioriteettina on löytää ympärilleen oikea tiimi, jonka kanssa ajatukset ja visio tulevasta klikkaavat. Mixtapella Sara esittelee omaa osaamistaan kappaleella nimeltä Päiväkoti.
– Tää biisi kertoo suhteesta missä kyllästyin oleen se mutsi, joka tekee kaiken sen toisen puolesta, enkä saanu kuitenkaan mitään takas.
Pupu
Helsinkiläisen Pupun ääni saattaa olla osalle mixtapen kuuntelijoista jo entuudestaan tuttu, ainakin jos television musiikkiohjelmat ovat seurannassa. Artistiurasta salaa aina haaveillut tulokas osallistui The Voice of Finlandiin, mikä sai hänet vakuuttuneeksi siitä että hän kuuluu lavoille.
– Oon aina ollut esiintyjä ja nauttinut siitä. Oon tanssinut jostain 4-vuotiaasta asti ja näyttelin myös jonkun verran pienempänä. Tykkään ilmaista itseäni yleisön eessä ja etenkin viihdyttää. Vasta joskus 17-vuotiaana aloin laulamaan ja esiintymään bändin kanssa. Tajusin, että musiikki on mun ykkös juttu. Kirjoittelin peruskouluikäisenä paljon runoja ja tarinoita. Ekat laulun sanat taisin kirjoittaa lukiossa jollain fysiikan tunnilla.
Kirjoittaminen jäi vähäksi aikaa, mutta viime vuosina se on tullut takaisin osaksi Pupun arkea. Hän kertoo kirjoittaneensa omaa musiikkia aktiivisesti viimeiset kaksi vuotta todeten sen olevan vahvasti hänen oma juttunsa.
Omassa musiikissaan 24-vuotias haluaa yhdistellä herkkyyttä, huumoria ja asennetta.
– Haluun tehdä biisejä, joiden sanat voi koskettaa kuulijan mutta mitkä myös pistää pään nyökkäilemään biitin mukana. Laulan ja räppään duunaten sitä mun tavalla. Tykkään ajatella musaa tunnelmina ja haluan luoda sillä eri fiiliksiä ja ulottuvuuksia. Haluan ilmaista musiikin kautta jokaista puolta itsestäni mennen ääripäästä toiseen.
Omaa biisiään mixtapella hän kuvailee r’n’b:ksi lofi hiphop -viballa. Siinä lämmin ja iskevä basso yhdistyy pehmeään lauluun sekä rentoon biittiin räppäämiseen.
– Se on myös lowkey tunnustus mun tunteista yhtä mun läheistä ystävää kohtaan. Noloo, artisti nauraa.