Posseraita 8 x 8 asettaa projektille riman.
Suomalaisen turntablismin kärkiosaamista edustava DJ Massimo on koonnut tulevalle tuottajalevylleen huomiotaherättävän posseraidan, kuten uutisoimme aiemmin tällä viikolla. Nyt projektin ensimmäiseksi singleksi lohkaistu 8 x 8 on ulkona sille kuvatun videon kanssa.
Kappale sisältää nimensä mukaisesti kahdeksan tahtia kahdeksalta eri räppäriltä. Omat ”kasinsa” biitille sylkevät Hannibal, Tapani Kansalainen, Paleface, OG Ikonen, Jodarok, Are, Solonen ja Gettomasa – lisäksi äänessä on Petoskin vokaalisamplen muodossa.
Mikäli vokaalisamplen lähde jäi vaivaamaan, niin vastaus löytyy reilun kymmenen vuoden takaisesta Rock-Suomi -dokumenttisarjasta. Ylellä esitetyssä sarjassa nähtiin suomalaiseen hiphopiin keskittynyt jakso nimeltä Kotipojat, jossa haastateltiin myös pioneeriosaston nimiin lukeutuvaa Petosta.
Tuottajalevynä Massimon MZMO on Suomessa on yhtä lailla edelläkävijä, sillä sen kappaleet on koottu lähes yksinomaan levareilla. Toki esimerkiksi DJ Ewok toimi samoin luodessaan intron Fintelligensin Renesanssille, mutta kokonaisia kotimaisia tuottajalevyjä ei samalla konseptilla ole aiemmin julkaistu.
Platta ilmestyy Monsp Recordsin kautta tämän vuoden aikana. Lue alta mitä muun muassa Palefacen ja Stepan keikka-DJ:näkin toiminut Massimo kertoo projektista.
8 x 8 on useamman kuukauden odotuksen päätteeksi täällä. Mistä sen tekeminen lähti ensialkuun liikkeelle?
”Levyn piti alun perin olla mixtape, jossa on vaan yksi niin sanotusti alkuperäinen ja oma biisi. Kyseisestä biisistä muodostui sittemmin 8 x 8, eli se on kronologisestikin levyn ensimmäinen kappale. Mixtape-idis paisui uusien biisien syntyessä vähemmän miksauspainotteiseksi ja lopulta hylkäsin konseptin kokonaan ja päätin tehdä läjän biisejä, joista valitsen pitkäsoitollisen. Haluamani julkaisijan varmistuttua homma oli aika selvä.”
Tuleva tuottajalevysi on tosiaan kasattu lähes kokonaan levareilla. Mitä mieltä olet yleisesti turntablismin tilasta tällä hetkellä?
”Turntablism on ollut jo pidempään laskusuhdanteessa valtavirran näkökulmasta DJ:n taitovaatimusten ja yleisen relevanssin haihduttua räpin uudempien suuntausten myötä, mutta taiteenlaji on kiteytynyt niin tekniseltä tasoltaan kuin ilmaisukyvyltäänkin. Harrastajapiiri suhtautuu hommaan entistä suuremmalla pieteetillä ja YouTuben sekä lukuisten muiden ohjeportaalien myötä teknisempikin aloitusporras on verrattain helppo ylittää. Tosin siitä eteenpäin tasot mitataankin sitten harjoittelun määrällä ja musikaalisuudella.”
Onko Suomessa minkälainen tilanne harrastajamäärien suhteen, ainakaan Raaputus Battlea ei ole järjestetty enää aikoihin?
”Levarismin harrastajia löytyy Suomesta lukuisia ja olen ollut havaitsevinani pientä treenivideoiden jakamisen ja vastaavan yhteispöhinän yleistymistä. Omassa tutkassani olevia, taidoiltaan merkittäviä ja aktiivisesti toimivia suomalaisia levarinörttejä ovat muun muassa DJ Beha, DJ Mev, DJ Yollu ja DJ Logout (sekä koko muu Cross Vader-kollektiivi) ja itselleni uudemmat tyypit, kuten DJ Unwanted ja DJ Pinosto. Kenen tahansa edellä mainitun somevirta on käyttökelpoinen ikkuna siihen, miten levarismi Suomessa voi.”
Palataan turntablismista posseraitoihin. Mikä on oma all time suosikkisi niistä ja miksi?
”En kyllä pysty yhtä all time suosikkia nimeämään, mutta kotimaisista esimerkiksi Xmiehen luotsaama Ilmarisen leka on uudemmista ralleista hyvä esimerkki niin biitin, räppääjien, rakenteen kuin pituudenkin puolesta. Ajallisesti toisen ääripään jenkkikamasta taas tulee ensimmäisenä suosikkeina mieleen takavuosien Screwed Up Clickin freestylevideot, jotka katson tässä yhteydessä vapaammasta tuotannostaan huolimatta possebiiseiksi.”
Tällä itse kokoamallasi posseraidalla on mukana kahdeksan räppäriä, joista osaa ei olla ikinä kuultu samalla kappaleella. Tunsitko kaikki entuudestaan, olet ainakin muutamien kanssa työskennellyt aiemminkin?
”Kaikki 8 x 8 -räppärit oli mulle tuttuja entuudestaan. Olin piipahdellut osan biiseillä jo aiemmin ja loput tunsin takahuoneista, rundeilta ja yhteiskeikoilta. Hämmennyksekseni kaikki hattu handussa lähestymäni sepät hyppäsivät kyytiin tavanomaisesta poikkeavasta meiningistä huolimatta.”
Miksi nimenomaan tällainen lineup?
”Kaikki biisin – kuten koko levynkin – vierailijat ovat tekijöitä, joita arvostan ja joiden ulosanti on erehtymättömästi tekijänsä omaisuutta. Tunnettuus ja / tai pitkä katalogi eivät olleet lähtökohtaisia kriteereitä mulle, vaikka ne biisin ja levyn feattikaartissa korreloivatkin. Kukaan ei siis ole mukana jonkin määrittämättömän statusarvon vuoksi – joko tunnen ja fiilistelen tai en tunne, mutta fiilistelen.”
Miten haasteellista tällainen possecut oli koota?
”Kestostaan huolimatta biisin sorvaaminen oli loppujen lopuksi melko sujuva prosessi, joskin kahdeksan räppärin aineiston hankkiminen ja käsittely oli jo sinällään melko vaativa työmaa. Possebiisit saattavat tietysti synnyttää osallistujissaan silloin tällöin pientä tervettä kilpailuhenkeä, mutta jengi on tässä tapauksessa sen verran kokenutta ja meritoitunutta, että mitään kohtuutonta keulimista tai varautuneisuutta ei ollut.”
Mitä tulevalta levyltä on lupa odottaa?
”Tarkempaa dataa levyn sisällöstä joutuu odottelemaan vielä tovin, mutta vierailijoiden taso ei tästä ainakaan laske ja epätavanomaisten feattiyhdistelmien teema jatkuu sekä tulevilla sinkuilla että itse levyllä. MZMO sisältää kymmenen biisiä, joista kahdeksalla kuullaan vierailevia vokalisteja. Täsmennän nyt vielä tässä yhteydessä ihan yleisen huolestuneisuustason laskemiseksi, että itse en levyllä lärviäni avaa.”
Katso 8 x 8 -musiikkivideo alta. Visuaaleista vastaa Video Kalliala.