”Malarian pelko oli mulle kuin Raamattu” – Aatulove kertoo, miten päätyi tekemään ”emoiskelmää”

Aatulove on lähtöisin muutaman sadan asukkaan Harvialasta.

Aatulove eli Aatu Träff löysi aikanaan Juice WRLD:n musiikin ja tajusi, että miesartistitkin voivat näyttää herkkiä tunteitaan – nyt 23-vuotias artisti laulaa pääasiassa rakkaudesta. 

”Ei ryysyistä rikkauksiin, vaan Harvialasta Helsinkiin”, kuvailee levy-yhtiö Tuhma Musicin tuore sainaus Aatulove eli Aatu Träff tähänastista matkaansa artistina. Vaikka ikää on vasta 23 vuotta, on ensimmäisen biisin julkaisemisesta Soundcloudiin kulunut jo kahdeksan vuotta.

Silloin tehtiin räppiä, mutta tänä päivänä artisti kuvailee musiikkiaan ”emoiskelmäksi” – viimeisin näyte tästä on perjantaina julkaistu biisi Kielletty puheenaihe, joka kertoo jälleen rakkaudesta.

Träff kuitenkin paljastaa, että oman tyylin löytäminen otti aikaa.

– Käytiin tosta mun DJ:n kanssa keskustelua, että nyt kaheksan vuoden kohdalla pikkuhiljaa alkaa löytyy se oma staili ja silleen, että kun aletaan tekee tai promoo jotain biisiä tai ottaa kansikuvia, niin tuntuu siltä että ”hei, tää on Aatuloven näköstä”.

Viime aikoina Träff on havahtunut etenkin siihen, kuinka herkkä ja pehmeä hahmo Aatulove on.

– Kai se (Aatulove) tekee semmoista rakkauspoppia. Aatulove-brändistä on tullut aika sellanen pehmo ja kiltti brändi, mistä mä kyl tykkään kauheesti. Mut en mä ikinä suunnittele silleen, että kaikki biisit kertois rakkaudesta ja eroista, se vaan kumpuaa jostain. 

Kuunnellessa artistin varhaisempia julkaisuja, esiintyy niissä jollain tapaa karumpi kertoja. Muutokselle löytyy selkeä syy – musiikki, jota Träff itse kuuntelee.

Paperi T:sta Juice WRLD:iin

Nuorempana Träff kertoo kuunnelleensa paljon Paperi T:ta, jonka musiikki vaikutti paljon myös omaan taiteeseen. Malarian pelko oli artistille kuin Raamattu.

– Tein paljon semmoista runoilevaa räppiä, oikeesti tosi tekotaiteellista, koska ei siinä ollu mitään sisältöä. Se oli vaan siistiä heittää kaikkea muka raflaavaa.

Vuosien 2018 ja 2019 paikkeilla kuitenkin tapahtui muutos, kun Träff löysi tiensä emoräpin pariin. Muun muassa Juice WRLD ja XXXTentacion tekivät vaikutuksen laulullaan ja saivat tajuamaan, että myös miesartistit voivat olla avoinna ja näyttää herkkää puoltaan.

– Ehkä Juice WRLD:n kohdalla hiffasin sen, että tää jätkähän laulaa aika makeesti näitä kertsejä. Sitä kautta aloin etsiä myös itestäni sitä laulupuolta ja halusin laajentaa omaa osaamista. 

– Sitten kävinkin jo laulutunneilla Hämeenlinnassa ja pikkuhiljaa autotunen voimalla aloin tekemään lauludemoja. Ja onneksi aloin, koska se on ihan mahtavaa. Mä rakastan laulaa, tykkään siitä yli kaiken. 

Omien tunteiden kaupallistaminen

Nykyään studiosessiot ovat kuin terapiaistuntoja, mutta samalla ne ovat myös työtä. Etenkin herkkää emoiskelmää tekevän artistin kohdalla omat tunteet ovat tärkeä välikappale ammattilaisuuteen.

Träff kertoo huomanneensa viime aikoina, että omat tarinat kyllä kantavat, mutta haastavinta on niiden saattaminen tarpeeksi yksinkertaiseen muotoon.

– Nyt kesällä aloin ekaa kertaa kirjottaa mun biisejä yhdessä muiden kanssa ja oon huomannut että mun tarinat kyllä kantavat. Pitää vaan löytää sieltä semmosia poppiin sopivia toplineja ja pitää kertsit tarpeeksi simppeleinä. Siihen oon tarvinnut apua ja on siistiä että oon saanut sitä.

Träff pitää tärkeänä sitä, että kirjoittaa paljon. Viime aikoina hän kertoo ammentaneensa etenkin suomen kielen erilaisista unohdetuista fraaseista, joita kääntämällä arkielämään saa aikaan ovelia sanoituksia.

– Sitä mä tällä hetkellä teen ja myös esimerkiksi Tupe tekee sitä tosi paljon. Sillä on semmosta termistöä, mitä kaikki käyttää, mutta kukaan ei oikein käytä biiseissä. Siitä tulee sellanen ahaa-elämys ja sit se tavallaan sujahtaakin ihmisten elämään.

Hyvänä esimerkkinä vastaavasta toimii tänä vuonna julkaistu, artistin toistaiseksi isoin biisi, Särkyvää. Siinä artisti rinnastaa rikkinäisen sydämen ja käyttöohjeet, jotka tarvitaan sen käynnistämiseen.

Biisi oli artistin ensimmäinen, joka ylsi Suomen Spotifyn Top 50 -listalle. Tähän päivään mennessä se on kerännyt yli 1,5 miljoonaa kuuntelua.

Träff kertoo biisin saavuttaman suosion tuoneen paljon uskoa omaan tekemiseen.

– Kun oli kaheksan vuotta hokenut sitä mantraa, että oispa top 50 -listalla ja tulispa keikkapyyntöjä, niin se pieni nytkähdys toi tietynlaista mielenrauhaa. Että tää tarina sai yhden oikeanlaisen käänteen.