Legendaarinen suomalaisyhtye samplattuna rap-albumilla – kuulitko jo tämän kappaleen?

LL Cool J poseeraa kädet levällään. Legendaarinen suomalaisyhtye samplattuna rap-albumilla.
LL Cool J julkaisi ensimmäisen albuminsa 11 vuoteen.
Chris Parsons

Legendaarinen suomalaisyhtye samplattuna rap-albumilla luo yllättävän musiikillisen crossoverin, jossa progerock ja hiphop sulautuvat yhteen. Kappaleen ikoninen sävelmä tuo suomalaisen klassikon osaksi uutta rap-hittiä.

Perjantaina 6. syyskuuta, julkaistu LL Cool J:n uusi albumi The Force sisältää yllättävän suomalaisen yhteyden. Albumin kappaleessa 30 Decembers samplataan nimittäin suomalaisen progerock-yhtyeen Wigwamin kappaleen Lucky Golden Stripes and a Starpose melodiaa. Kappaleen säveltäjä on Pekka Rechardt, joka oli olennainen osa Wigwamin kulta-aikoina 1970-luvulla.

Yhdistelmä amerikkalaisen hiphop-ikonin ja suomalaisen progerockin välillä tuo esille LL Cool J:n monipuolisuuden artistina ja hänen kykynsä löytää inspiroivia elementtejä eri musiikkigenreistä. Samalla se nostaa esiin Wigwamin kansainvälistä perintöä, vaikka yhtyeen suuri läpimurto ulkomailla jäi aikoinaan saavuttamatta.

LL Cool J solmi yhteistyösopimuksen WME:n kanssa

LL Cool J, syntymänimeltään James Todd Smith, on myös laajentanut yhteistyötään tunnetun WME-agentuurin kanssa. Uusi sopimus kattaa artistin musiikki- ja kiertuetoiminnan, mikä vahvistaa hänen asemaansa monipuolisena viihdemaailman ikonina. Siirto on osa hänen jatkuvaa pyrkimystään pysyä relevanttina ja vaikuttavana yli 30 vuotta kestäneen uransa aikana.

LL Cool J tunnetaan erityisesti hiteistään, kuten Mama Said Knock You Out ja Rock the Bells, ja hänet on palkittu urallaan muun muassa kahdella Grammy-palkinnolla. Vaikka hänen uransa alkoi rap-musiikilla, hän on sittemmin vakiinnuttanut asemansa myös näyttelijänä, erityisesti roolistaan pitkäikäisessä NCIS: Los Angeles -sarjassa.

Wigwamin perintö elää uusissa yhteyksissä

Wigwam oli 1970-luvun merkittävin suomalainen rock-yhtye, joka nousi kansainvälisen huomion kynnykselle. Yhtye oli edelläkävijä suomalaisessa progressiivisessa rockissa, ja sen musiikki on säilynyt kulttisuosiossa vuosikymmenien ajan. Yhtyeen vaiherikas historia, johon kuuluu useita kokoonpanomuutoksia ja menestyneitä albumeja, on tehnyt siitä suomalaisen rock-musiikin klassikon.

Wigwamin Lucky Golden Stripes and a Starpose -albumi julkaistiin vuonna 1976, ja vaikka se ei saanut aivan samaa ylistystä kuin yhtyeen aiempi Nuclear Nightclub -albumi, se on jäänyt elämään yhtyeen pitkäaikaisten fanien mielissä. Nyt tämä klassinen suomalainen teos saa uuden elämän rap-musiikin kontekstissa LL Cool J:n kautta.

Alta voit kuunnella miten LL Cool J:n kappaleessa kuullaan Wigwamin kappaleen samplattuja elementtejä seuraavasti:

  • 30 Decembers -kappaleessa samplet alkavat kohdista 0:07 ja 0:16, ja niitä kuullaan läpi kappaleen.
  • Wigwamin Lucky Golden Stripes and Starpose -kappaleessa nämä samat elementit alkavat kohdista 0:00 ja 0:11.

Samplausta käytetään toistuvasti kappaleen aikana, joten Wigwamin melodian osia on integroitu koko 30 Decembers -kappaleeseen.