Laulu lempeämmälle miehuudelle: Edicti ja Ville Veikka avaavat miehuuden uusia sävyjä

Edicti ja Ville Veikka istumassa vierekkäin.
Huominen ei löydä meitä -single on oodi vierellä pysymiselle.
Elis Lindfors

Edicti ja Ville Veikka käsittelevät yhteisbiisissään miesten välistä ystävyyttä.

Hoivapopia tekevä Edicti julkaisi toukokuussa kesän rakastetuimpiin hitteihin lukeutuvan En sitä tarkoittanut -kappaleen yhdessä F:n kanssa. Perjantaina 9. elokuuta Edictiltä saatiin jälleen uusi single, jonka nimi on Huominen ei löydä meitä. Tällä kertaa mukana on Ville Veikka – kyseessä on siis kahden perinteistä mieskuvaa uudistavan nuoren laulajan sydämellinen taidonnäyte.

– Musta on tuntunut ihan käsittämättömältä, miten En sitä tarkoittanut otti tuulta alleen ja sai vastaanoton, josta en osannut edes unelmoida, Edicti kertoo tiedotteessa. – Biisi tehtiin pienellä, rakkaalla ystävien muodostamalla tiimillä ja yhtäkkiä se ei ollutkaan enää meidän vaan tuhansien ja tuhansien muiden!

Uusi single syntyi Edictin tarpeesta tehdä kappale, jollaisen hän olisi itse toivonut olevan olemassa jo kauan sitten. Pari vuotta sitten hän havahtui siihen, ettei Suomessa julkaista rap-vaikutteista musiikkia lukuun ottamatta lainkaan mies-duettoja.

– Kun me tutustuttiin Ville Veikan kanssa tämän biisin äärellä, niin tuntui kuin aihe biisiin olisi vaan annettu meille. Ystävyydestä on paljon musaa, mutta miesten välillä se teema jää usein aika pintaraapaisuksi tai etäiseksi. Ihailen sitä, kuinka auki ja haavoittuvainen Ville osaa kappaleillaan olla, ja sitä haluan itsekin elämässäni ja biiseilläni olla. Se on voimavara!

Kappale onkin täydellisen valloittava rakkauslaulu ystävälle, joka tuntee parhaat ja kipeimmät puolemme, joka muistuttaa valostamme ja tukee silloin kun mielemme häilyy mustissa. Samalla tavalla kuin esimerkiksi Hassan Maikal toukokuussa ilmestyneessä Stafan ja Graciaksen kanssa tehdyssä Veli-biisissään, Edicti ja Ville Veikka murtavat koviin arvoihin perustuvan mieheyden rajoituksia tuomalla ilmaisuunsa ja sanoituksiinsa lämpöä ja välittämistä.

Pehmeys ja hellyys ovat olemassa lähtökohtaisesti jokaisessa ihmisessä, eikä kyky vuolaisiin rakkaudenilmaisuihin ole sukupuoleen sidottu. Toki elämme maailmassa, jossa tarvitsemme tästä säännöllisiä muistutuksia, mutta onneksi sellaisia tulee koko ajan uusia, toinen toistaan runollisempia ja syleilevämpiä.

”Esimerkiksi miesten ei odoteta samastuvan luontoon paitsi sitä hallitakseen”, Minna Salami kirjoittaa teoksessaan Aistien viisaus (Sensuous Knowledge, 2019). ”Eräässä kokoontumisessa kuulin vastikään yhdeltä mieheltä, ettei hän ollut koskaan ostanut itselleen kukkia, koska ’miehet eivät pidä kukista’. Ilman vallan houkutusta miehet pitäisivät kovaa ääntä maskuliinisuuden ja luonnon välisen yhteyden väkivaltaisesta katkeamisesta. Eihän kai kukaan voi inhota kukkia?”

Huominen ei löydä meitä -biisi on vähän kuin tällaiselle itseensä kohdistettuihin oletuksiin jumittuneelle miehelle ojennettu kukka. Ota se, haistele sitä, tunnustele miltä sinusta tuntuu. Mitä sinä haluat, jos menet syvemmälle kaiken sen alle, mitä patriarkaatti väittää sinun haluavan?

– Tämä biisi olkoon oodi ystävyydelle, vierellä pysymiselle ja lempeämmälle miehuudelle, Edicti sanoo.

Voit kuunnella kappaleen alta.