Koira hämmentyneenä: Uusi EP ulkona ja SoundCloudissa vuoto – ”En tiedä kuka sen teki!”

Koira esiintymässä Blockfesteillä. Koira hämmentyneenä: Uusi EP ulkona ja SoundCloudissa vuoto.
Koira esiintyi elokuussa järjestetyillä Blockfesteillä yhdessä D1varin kanssa.

Klangi haastatteli kotimaiseen musiikkikenttään läpimurron tehnyttä artistia nimeltä Koira, joka julkaisi toisen EP:nsä perjantaina, 13. syyskuuta.

Tampereelta kotoisin oleva ja kotimaisella musiikkikentällä laajempaa kuulijakuntaa vauhdilla saavuttanut Koira, julkaisi toisen EP:nsä, thank you for all the support. Artisti avaa haastattelussa tarkemmin projektin taustoja, luomisprosessia ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Artistin fiiliksiä Blockfest-keikasta

Koira teki elokuussa vaikuttavaa jälkeä Tampereen Ratinassa, esiintyen yhdessä heidän D1vari-kollektiivin kanssa Blockfestin Street Stagella. Aikaisesta slotista huolimatta, nuoren sukupolven keikka veti yleisöä paikalle.

– No se oli yllättävänki hyvä se meidän keikka, vaik se oli sillee semi aikasin. Ja mä sillee oletin, et siel ei ois nii hyvä meininki ja nii paljon ihmisiä mitä siel sit oli. Mut kyl siit jäi hyvä fiilis, Koira muistelee.

Ystäväporukalla keikkailu on ollut erityisen tärkeää tulokasartistille, joka esiintyi myös Suvilahdessa You X -festivaaleilla kesäkuussa.

– Se on ollu mulle silleen tosi hyvä, mä en ehk ois pystyny alottaa keikkoi sillee yksin, et nyt ku on tehny noit keikkoi kavereiden kans nii se tuntuu helpommalta alottaa sit omat keikat, jos niitä tulee. Ja sit lisäks ku siin on tosi hyvii esiintyjii, just niin ku D1 Dani ja Rosluv, niin sitä on kiva tehdä, Koira lisää.

Lue myös: You X -festivaali toi Suvilahteen monipuolisen kattauksen suomalaisen undergroundin helmiä

EP-projekti sai alkunsa toisinaan sattumalta

Koiran uusin EP syntyi hieman yllättäen, sillä alun perin hänellä oli tarkoitus tehdä kokonainen albumi.

– Se oikeestaan alko siitä, et mun piti aluks tehä albumi, mut sit mä scrappasin sen koko idean, et mä en tee sitä vaan teen toisen, sit ku mul on hyvä idea. No sit ku mul ei ollu enää albumii, mitä julkaista, vaa pelkästää noita räppibiisei muutama, nii aattelin sit et julkasen ne mitä mul oli, artisti kertoo.

Tuotantoprosessi ei kuitenkaan eronnut huomattavasti Koiran aiemmista projekteista.

– Tässä projektissa ei oikeestaan toimittu eri tavalla verrattuna mun aikasempiin projekteihin, koska mun jokaikinen projekti suomen- ja englanninkielisessä musassa on ollu sillee, et mul on yleensä vaa biisei ja laitan ne sit vaa yhteen projektiin. Mul on vaa yks englanninkielinen projekti, mis mul oli yks tarkka visio ja sit se onnistukin hyvin, hän avaa.

EP:n lopullinen muoto muotoutui kuitenkin ajan myötä, vaikka projektin aluksi piti olla jotain muuta.

– Ton piti ensin olla ehk vähä enemmän sellanen ”throw away” ja vähä random, mut sit siit tuli sellanen hyvä kokonaisuus, koska ne kaikki neljä biisii on hyvii, ainaki mun mielestä. Se viimenen biisi vaihtu joku neljä kertaa, et mikä sen piti olla. Mul oli siis tulos sellanen oma deadline, et mun ois pakko dropata jotain, niin sit me vaan tehtii Tarozanin kans yhtee mun vanhaa demoon biisi, ja tehtii siit vaan sit parempi, Koira selventää.

Artisti itse mukana tuottamassa

Koira on myös herättänyt huomiota siitä, että hän tuottaa lähes kaikki biittinsä itse, kuten myös tällä kertaa, lukuunottamatta EP:n ensimmäistä biisiä.

– Tehtiin toi Jeesus-biisin biitti yhdessä Pauluksen kans. Siinä oli sellanen juttu, et meil oli D1vari Night Oulussa ja mä olin sen luona yötä sillon, ja se soitti mulle biittei. Se sit soitti mulle just ton biitin ja olin, et tää on ehkä paras biitti mitä mä oon kuullu koko tänä vuonna.

Vaikka alkuperäinen biitti oli Koiran mukaan yksi parhaista, hän ei ollut täysin tyytyväinen sen elementteihin ja päätti työstää sitä edelleen:

– Sanoin sit et teen biisin tähän ku meen kotii, mut en sit tehny sitä tyylii puolee vuoteen. Tai yritin kyl, mut siin biitis oli sit juttui mistä en tykänny, esimerkiks just rummut, nii pyysin sit et voisko se heittää sen biitin melsut mulle. Sit tein siihen uudet rummut ja lisäsin viel muutamat muut melsut nii siit tuli mun mielest viel parempi. Äänitin siihen tyylii viis kertaa ja sit vikal kerral se sit onnistu.

EP:n ensimmäinen kappale, Jeesus, on saanut huomiota myös muilla tavoin. SoundCloudiin on ilmestynyt versio, jossa on mukana myös Yuno77 anonyymi-nimellä tunnetun Averagekidluken verse.

– Toi on tosi outo juttu, joku on ilmeisesti onnistunu leakkaamaan sen version SoundCloudiin. Vaikee sanoo kuka se vois olla, ku ei oo mitään tietoa, Koira ihmettelee.

Ystävät ja yhteistyö keskiössä

EP:llä kuullaan D1varista ennestään tuttuja nimiä, kuten aiemmin mainitut D1 Dani, Rosluv ja Tarozan. Koira kertoo yhteistyön olleen mutkatonta ja inspiroivaa.

– Halusin vaa tehä biisei mis on kavereit mukana, eli just ton D1vari-porukan kans. Varsinkin, et ois D1 Danin ja Rosluvin kans biisit, koska meil on toistaseks vaa ollu toi Kentauri, nii haluisin et ois niiden kaa jotain muuta, ku vaan toi yks biisi.

Myös studiotyöskentely on ollut Koiralle uutta ja erilaista verrattuna aiempiin projekteihin, joissa yhteistyötä tehtiin pääasiassa internetin välityksellä.

– Heidän kans on ollu kyl kiva työskennellä. Se on ollu ihan erilaista, millaista oon aikasemmin tehny. Yleensä oon tehny vaan netissä just ulkomaalaisten kans, mut nyt se on enemmän sitä, et mennään studiolle, tehään siel biitti ja kirjotetaan sit verset. Itseasias tän EP:n featit just toteutettiin sillä tavalla, miten oon aikasemminki hoitanu, et just netissä ja mul on ollu jotai openeit ja oon laittanu ne Danille tai Roopelle et kirjota tohon verse, artisti kommentoi.

Tuoreen julkaisun nimi ja saundi

Koiran uusi EP kantaa nimeä thank you for all the support, joka tulee artistin mukaan hänen tavaramerkiksi muodustuneesta tägistä.

– Siis toi EP:n nimen tarina on ehkä vähän hassu, kosk mul on vaa ollu toi tägi ”thank you all for the support”, ja niis biiseis vaan oli se, ku oon käyttäny sitä aina mun tuottamissa biiteissä. Ajattelin sillee, et ehkä mä tän EP:n jälkeen retireen sen tägin ja vaihdan sen johonkin toiseen, mut en toistaseks oo varma vaihdanks mä ees sitä. Tavallaan se ois sit yhden aikakauden loppu, Koira miettii.

Artistin mukaan saundiltaan EP edustaa hänelle omalaatuista tyyliä, joka sekoittaa underground-räppiä modernilla twistillä.

– Jotain räppiä se kyl on, se on ehk sellast underground-räppi SoundCloud-tyyppistä paremmalla tasolla, mitä ei ainakaa Suomes tehä kovin hirveesti. Tietty on muutamii, jotka tekee sellast mitä on tehty maailmal jo jonkin aikaa, et ehk täl tuotiin silleen pinnalle sitä saundia, mitä ei yleensä Suomessa oo pinnalla, hän kommentoi.

Yllättävä ja odottamaton menestys TikTokissa

Vaikka Koira ei asettanut suuria odotuksia EP:n julkaisulle, se on saanut artistin mukaan yllättävän hyvän vastaanoton.

– Mul ei ollu oikeestaan mitään odotuksii. Kelasin, et laitetaa toi vaa sinne ja toivotaan et jengi kuuntelee. Sit ku toi lähti TikTokis silleen, et siin oli joku 200 videoo, nii sit just Antin ja yhden D1vari-memberin Martin kans mietittii, et kyl toi saattaa saada aika hyvän vastaanoton, artisti muistelee.

Erityisesti tuoreen EP:n ensimmäinen biisi nimeltä Jeesus, keräsi suurta suosiota TikTokissa jo ennen virallista julkaisua. Tämän seuraukseksi, artistilta ei loppunut luovuus kesken, sillä hän järjesti Discordissa kuuntelutapahtuman kuuntelijoillensa.

– Me pidettii Discordis sellanen kuunteluparty-juttu. Mun mielest tollasii online-tyyppisii ei oo Suomes kovin paljoo tehty, et yleensä ne on vaa sellasii ihme skenehäfliä, mis on vaa kaikki jotai mediatyyppei. Meil oli siis sellanen avoin Discord-serveri, ja siel oli tyylii joku 150 ihmistä. Kelasin siis aluks et sinne tulis about joku 50 tyyppii, mut sit siin kävi nii, et se puhelu mis oltii oli siis niin täynnä, et sinne ei päässy jengii enempää, Koira kertoo.

Tulevat keikat ja projektit

Koira esiintyy yhdessä D1varin kanssa Up North -festivaaleilla, joka järjestetään Rukalla 7.-9. marraskuuta

– Lähdetään paikalle tosi hyvillä fiiliksillä, todennäköisesti älytön keikka tulossa, eli kannattaa tulla paikalle, hän pohtii.

Kävimme myös keskustelua lokakuussa järjestettävästä DJ-illasta Helsingin Ääniwallissa, josta Koira on erityisen innoissaan.

– Ääniwallissa on 18. lokakuuta sellainen ilta, mis on artistei ulkomailta. Jos ette tuu sinne teette elämänne virheen. Siel on siis niinku D1varin DJ-setti eikä livee, et siinä mielessä vähän eri setti, mut kannattaa ehdottomasti tulla. Sinne on tulos aivan käsittämättömän hyviä artisteja, just esimerkiks Tonser, joka tulee Tanskasta. Sen lisäks sinne tulee kaks ruotsalaista kollektiivia, Boysnightout ja Scrap Club, Koira hehkuttaa.

Tulevaisuudessa Koiran tavoitteena on tehdä kokonainen albumi, mutta hän haluaa varmistaa, että se tehdään huolella.

– Siis mun pitäis se albumi tehdä, ja sen pitäis viel olla sit oikeesti hyvä. Eli siin ei sais tulla sellasta fiilistä, et nyt vaan tehtiin joku tämmönen, artisti miettii.

Ennen mahdollista tulevaa albumia, kuulijoilla on nyt mahdollisuus nauttia Koiran tuoreesta tuotannosta. Voit kuunnella Koiran uuden EP:n alta.

Katso myös: Koiran Klangi Spotlight -video