Kendrick Lamar yllätti: uusi kappale vain päiviä Super Bowl -ilmoituksen jälkeen

Kendrick Lamar pitää lasta sylissä. Kendrick Lamar yllätti: uusi kappale vain päiviä Super Bowl -ilmoituksen jälkeen.
Kyseessä on ensimmäinen lohkaisu Not Like Us -kappaleen jälkeen.
Universal Music

Kendrick Lamar yllätti julkaisemalla uuden kappaleen vain muutama päivä sen jälkeen, kun hänen esiintymisensä Super Bowl LIX –puoliajalla varmistui. Uusi kappale, joka ei ole vielä suoratoistopalveluissa, herättää keskustelua Lamarin yhteiskuntakritiikistä ja median roolista.

Rap-artisti Kendrick Lamar julkaisi uuden kappaleen sosiaalisessa mediassa vain päiviä sen jälkeen, kun NFL ilmoitti hänen esiintyvän vuoden 2025 Super Bowl LIX:n puoliajalla. Kappale, jonka uskotaan kantavan nimeä Watch the Party Die, on Lamarille ensimmäinen julkaisu hänen aiemman hittinsä Not Like Us jälkeen. Vaikka kappale ei ole vielä saatavilla suoratoistopalveluissa, kuuntelijat ovat jo ehtineet pohtia sen merkitystä ja viestejä.

Lue myös: Kendrick Lamarin muraali vandalisoitu Comptonissa – vandalismissa viitteitä Draken suuntaan

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kendrick Lamar (@kendricklamar) jakama julkaisu

”On aika katsoa juhlan kuolevan”

Lamar avaa kappaleen lausumalla: ”On aika katsoa juhlan kuolevan.” Kappaleen sanoitukset käsittelevät kriittisesti yhteiskunnan tilaa ja julkisuudessa esiintyviä vaikuttajia, joihin Lamar suhtautuu selvästi välinpitämättömästi. Hän räppää: ”Vaikuttajat puhuvat alentavasti, koska en lähde perusjuttuihin / Mutta he eivät vihaa minua. He vihaavat miestä, jota edustan.”

Lamar ei säästele sanojaan myöskään viitatessaan mediaan ja sen rooliin propagandan levittämisessä. ”Radiojuontajat levittävät propagandaa palkan eteen / Ilmoita mulle, kun ne muuttuvat uhreiksi / Haluan tuskaa”, hän julistaa, osoittaen tyytymättömyytensä siihen, millaisia arvoja ja viestejä nyky-yhteiskunnassa korostetaan.

Kappaleessa kuuluu selkeästi Lamarin kritiikki pinnallisuutta ja kuuluisuutta kohtaan. Hän vihjaa siihen, miten juhla – symbolisena ilmiönä – on tullut tiensä päähän, ja on aika keskittyä syvempiin arvoihin. Lamar viittaa erityisesti julkisuuden henkilöihin, jotka ovat menettäneet yhteyden todellisuuteen.

Kommentit yhteiskunnasta ja hiphopista

Kappaleessa on viittauksia muun muassa Lamarille tutun yhteistyökumppanin Terrace Martinin lisäksi myös kristilliseen räppäriin Lecraeen. Lisäksi kappaleen lyriikoissa on huomioita DJ Akademiksin kaltaisista mediapersoonista, jotka Lamar näkee propagandan levittäjinä. Tämä ei ole uutta Lamarille, joka on uransa aikana usein kyseenalaistanut sekä median että yhteiskunnan toimintamallit.

Watch the Party Die edustaa jatkumoa Lamarille ominaiseen syvälliseen ja kriittiseen lyriikkaan. Hänen edellinen suuri hittinsä Not Like Us oli vastaus Drakeen kohdistuneeseen sanasotaan, ja tämä uusi kappale osoittaa, että kyseinen konflikti ei ehkä ole vieläkään ohi. Lamar viittaa kappaleessa suoraan tilanteeseen: ”Jos he eivät näe tulevaisuutta ensin, miksi riidellä näiden pellejen kanssa?”. Lamar ei kuitenkaan rajoitu vain henkilökohtaisiin viittauksiin, vaan laajentaa kritiikkiä koskemaan yhteiskuntaa laajemmin.

Lue myös: Rap-maailman huipulla humisee: Draken ja Kendrick Lamarin välinen biiffi syvenee

Super Bowl -esiintyminen jakaa mielipiteitä

Kappaleen julkaisu osui samaan aikaan kuin ilmoitus siitä, että Lamar tulee esiintymään Super Bowl LIX:n puoliajalla helmikuussa 2025. Tämä on Lamarille toinen kerta puoliajalla, sillä hän esiintyi aiemmin vuonna 2022 yhdessä Dr. Dren, Mary J. Bligen, Snoop Doggin, Eminemin ja 50 Centin kanssa. Tieto Lamarista Super Bowl -esiintyjänä on herättänyt keskustelua hiphop-yhteisössä, erityisesti koska monet odottivat New Orleansista kotoisin olevaa Lil Waynea pääesiintyjäksi.

– Rap on edelleen vaikutusvaltaisin genre tähän päivään asti, Lamar kommentoi puoliajalla esiintymistä.

– Ja olen siellä muistuttamassa maailmaa, miksi. He valitsivat oikean henkilön.

Lamarin yllättävä kappalejulkaisu jatkaa hänen uraansa kantaa ottavana ja syvällisenä artistina, joka ei kaihda vaikeita teemoja tai suoraa kritiikkiä. Super Bowl -esiintyminen helmikuussa tulee olemaan merkittävä hetki sekä hänen urallaan että hiphopin historiassa.

Lue myös: Dr. Dren kuratoimassa Super Bowl -väliaikaesityksessä todistettiin hiphopin historiaa