Jesse Markinin kuulaana lepattava kappale on kaunein mahdollinen hyvästely

Jesse Markin istumassa katolla.
"For Your Patience kertoo yhteyden menettämisestä, jonka uskoin olevan rikkomaton", Jesse Markin kertoo.
Tero Ahonen

Jesse Markin julkaisi singlen, jota hän kuvailee vaikeimmaksi koskaan kirjoittamakseen kappaleeksi.

Neljännen ja viimeisen singlen tulevalta albumiltaan 16. elokuuta julkaissut Jesse Markin käsittelee musiikissaan nyt ihmisenä kasvamista. For Your Patience -kappale on rauhanomainen, mutta ilmeisen kipeän matkan vaatinut kumarrus rakkaalle suhteelle, joka arvaamattomasti päätepisteeseensä kulkemisesta huolimatta on tehnyt kokijastaan paremman ihmisen.

Kappale liikkuu kauniisti kajahdellen läpi elementtien, joiden hienovaraista yhteissointia ihminen harvemmin edes tiedostaa, mutta jotka on kappaleessa otettu pehmeästi mutta tarkkaavaisesti erilleen. Sydän tekee omat päätöksensä, vaikka mieli saattaa vielä viipyillä siellä, mistä sydän jo pehmeästi virtaa ulos. Lisäksi on tunteiden kuohunta, mikä ilmenee kehon lukuisissa sopukoissa, silloinkin kun liikehdintä laantuu vain aavistukseksi koko potentiaalistaan.

Markin laulaa esiin välähdyksiä näistä ulottuvuuksista, tehden ne näkyväksi yhtä aikaa limittäisinä mutta omina mikrokosmoksinaan, joiden lävitse ihmisyys juurtuu. Tällä tavalla kunnioittavasta paikasta todellisuutta todistava asenne pohjustaa sitä kiitollisuutta, jolla Markin kohtelee hyvästelemäänsä ihmissuhdetta. Ei syyllistämistä, ei ylemmyyttä taikka uhripositiota. Vain lempeä havainto siitä, miten vapauden ollessa kummankin toive ei jäljellä ole muuta, kuin hellittäminen.

Sen hyväksyminen on kuitenkin varmasti vaatinut paljon muutakin kuin kappaleen edustamaa hyväntahtoista melankoliaa. Jotta mikään voi kajahdella niin valoisasti kuin For Your Patience -biisin huipentuma, joka kumisee korkealta jossain lopun ja alun leikkauspisteessä, on pohjalla oltava huomattavasti myös liejuisia, ankaria ja kyynelteen tahraamia sankkoja vesiä. Mikä onni meille kuulijoille, että saamme käsiimme prosessin tämän osan, jossa on jäljellä vain kärsivällisyyden kultaisimmat muistomerkit!

Suru on ihmeellisellä tavalla kaikille yhtäältä samaa, silti niin vaikeaa hahmottaa, usein käsittämätöntäkin. Käytämme valtavasti energiaa torjuaksemme sitä, vaikka sillä on kyky muuttaa meidät pohjiamme myöten paremmiksi.

– For Your Patience kertoo yhteyden menettämisestä, jonka uskoin olevan rikkomaton, Markin kertoo tiedotteessa. – Minulla oli ehdottomasti osuuteni siinä, miten asiat päättyivät, mikä ei ollut helppoa myöntää. Kun katson taaksepäin aiheuttamaani kipua ja kokemaani kipua, tunnen nyt kiitollisuutta aikaansaamastamme yhteydestä ja tiestä, jonka jaoimme. Se teki minusta paremman ihmisen ja nyt olen tietoisempi virheistäni ja puutteistani.

Markin kertoo kappaleen olevan luultavasti vaikein, jonka hän on koskaan kirjoittanut.

– Mutta koska tein sen terapeuttisista syistä, koin, että se oli tarpeellista saada pois sydämeltäni. Viimeinen hyvästi. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Alkuvuodesta Uuden Musiikin Kilpailussa neljänneksi sijoittuneen Jesse Markinin kolmas studioalbumi Pump julkaistaan Vild-levymerkin kautta syyskuun 27. päivä. Glow-kilpailukappale on nostanut Markinin esiin radiosoittojen kautta myös Euroopassa, ja artisti allekirjoittikin hiljattain yhteistyösopimuksen brittiläisen One Fiinix Live -agentuurin kanssa. Tänä syksynä Markin suuntaa keikkakiertueelle ympäri Suomen.