Ilmiömäiset katutanssijat hurmasivat koko Lasipalatsin aukion

Kaupallinen yhteistyö: Red Bull Finland
Kaikkiaan 16 finalistia battlasivat Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun voitosta.
Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Kiitollisuus ja yhteisöllisyys korostuivat Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun huipentumassa.

Lauantaina 31. elokuuta Lasipalatsin aukiolla vietettiin katutanssin juhlaa, kun Suomessa toista kertaa järjestetty Red Bull Dance Your Style -kilpailu keräsi aukiolle yli tuhatpäisen yleisön. 16 kokenutta katutanssin moniosaajaa olivat kerääntyneet lavalle odottamaan battleja, joissa he tulisivat hyödyntämään kaikkea housesta hiphopiin, waackingista lockingiin ja poppingista dancehalliin.

Illan juontajat, tanssija-koreografi Sonya Lindfors ja tanssija-näyttelijä Leo Ikhilor villitsivät heittäytyvällä energiallaan jo ennestään raisua tunnelmaa. Yleisö oli estottomasti mukana alusta saakka, ja Lasipalatsin aukio täyttyi nopeasti ihmisten kiipeillessä kupoleiden päälle ja työntyessä eturiveihin nähdäkseen odotetut battlet.

1vs1-menetelmällä tanssituissa battleissa jokaisella oli vuorollaan minuutti aikaa tanssia, eivätkä tanssijat tienneet ennestään, mitä biisejä he illan aikana kuulisivat. Viime vuoden Red Bull Dance Your Style -kilpailun voittaja Akim Bakhtaoui eli Alpha Extreme sai ansaitusti kunnian avata illan battlet, ja hän tanssi Lilli Huttulan kanssa.

Illan kappaleet selektoi DJ Mercy-One, jonka aurinkoisen funkin tahtiin lockingin moniosaaja Alpha Extreme tanssi leveä hymy huulillaan. Huttulan ottaessa lavan haltuun hän ei jäänyt pirteydessä lainkaan jälkeen, vaan energisen house-painotteisen vedon läpi huokui silkkaa iloa.

Sonya Lindfors ja Leo Ikhilor juonsivat illan heittäytyvin tyylein.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Lasipalatsin aukiolle kerääntynyt yleisö toimi illan tuomarina.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Kaksikon keskinäinen dynamiikka paljasti sen, mitä illan mittaan tultaisiin näkemään jokaisessa battlessa: vaikka meneillään oli mittelöinti, tanssijat jakoivat kokemuksen tasavertaisesta ja hyväntahtoisesta asenteesta käsin. He juhlistivat toistensa näyttäviä tanssiliikkeitä ja iloitsivat toistensa voitoista, vaikka olisivat itse samalla pudonneet kisasta. Rohkaiseva ilmapiiri puski joukkiosta esiin vaikuttavia suorituksia, joista tanssijat ehkä yllättyivät itsekin – ainakin katsojan näkökulmasta heidän tekemisensä näyttivät välillä suorastaan uhmaavan painovoimaa.

Alpha Extreme meni ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, ja seuraavaksi lavalle ponkaisi Lil Twiins kera Hozan Omarin. Muun muassa hiphopiin, afroon ja reggaetoniin erikoistuneen Lil Twiinsin ja poppingiin syventyneen Hozan Omarin keskinäinen yhteys näytti niin hauskalta, että kun Mercy-One vielä tipautti Going Back to Cali -klassikon, tuntui kuin Yhdysvaltain länsirannikon aurinko olisi hetkeksi valaissut koko Lasipalatsin aukion.

Näin kilpailu oli saatu kunnolla käyntiin. Yleisön äänestettyä Omarin jatkoon tapahtuman nuorin osallistuja, 16-vuotias Elis, tanssi kolmannen battlen kokeilevan ilmaisun tutkimisesta innostuneen Patrik Riipisen kanssa. Vaikka Elisin hiphop oli energistä ja tarkkaa siinä missä Riipinen käytti laajempaa kehonkieltä eri katutanssilajeja fuusioivassa osuudessaan, battlet soljuivat hienosti yhteen keskenään.

Hieman samankaltainen jaottelu ilmeni neljännessä battlessa, jossa Elisin voittajaksi valikoitumisen jälkeen nähtiin nuori Sampo Stevenson ja Madridissa tanssiuransa aloittanut Iria Arenas. Stevensonin ekspressiivinen liikekieli sisälsi jatkuvaa tutkimista jännittyneisyyden ja vapautumisen välimaastossa, ja hetkittäin hän tuntui lähestulkoon liitävän läpi lavan. Arenas taas harjoitti monipuolista ja viimeisteltyä housea, jonka hän tuntui hallitsevan ytimiään myöten.

Akim Bakhtaoui eli Alpha Extreme voitti viime vuoden Red Bull Dance Your Style -kilpailun.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Wera tanssi energistä housea.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

DJ Mercy-Onen levylautaselta kajahtanut Pedro-jättihitti muunsi ympäristön hetkeksi vauhkoksi yökerhoksi, ja riehaantuneen tunnelman saattelemana Stevenson valittiin jatkoon. Viidennessä battlessa kiihkeä tunnelma sen kuin jatkui, kun afrovaikutteita viehättävästi hiphopiin yhdistelevä Soul Sanna tanssi paljain jaloin yhdessä brasilialaisen Guerran kanssa. Kumpikin veteli ässinä hihastaan yllättäviä tanssiliikkeitä, jotka kirvoittivat ilahtuneita huutoja ja nauruja yleisöstä, ja leikkisän tunnelman saattelemana Guerra valittiin voittoon.

Poppingiin paneutuneen Tobyekin ja heittäytyvästi housea tanssivan Weran esitykset tihkuivat taituruudesta luontaisesti seuraavaa itsevarmuutta ja rakkautta heidän omiin lajeihinsa. Tobyek äänestettiin voittoon, ja toiseksi viimeisen battlen ennen neljännesvälieriä tanssivat keskenään hiphopiin painottunut Sini Tuominen ja waackingille antautunut Emmi Mikkilä. It’s Raining Men -biisi antoi tanssijoille mahdollisuuden hassutella ja esiintyä antaumuksella kappaleen käänteiden tahdissa, kunnes Senyan Ikoni-kappale sähköisti letkeissä kasaritunnelmissa kylpeneen ilmapiirin. Jatkoon meni Tuominen.

Ensimmäisen kierroksen viimeistelivät dancehallille omistautunut, mielikuvituksellisella ja kokonaisvaltaisella tyylillä tanssiva Prince Black Eagle, ja poppingin lukuisia kerroksia yleisölle taitavasti esittelevä Veera Luoma. Prince äänestettiin jatkoon, ja sitten oli aika neljännesvälierien!

Mitä lähemmäs mahdollisuus finaalipaikasta tuli, sitä tiheämmäksi muuttui tunnelma hämärtyvällä Lasipalatsin aukiolla. Seuraavassa neljässä battlessa ensimmäisen kierroksen voittajat kisasivat tutulla hyväntuulisella energialla, mutta astetta revittelemällä otteella. Battleissa nähtiin muun muassa miten keskenään jo vuosikausia tanssineet Hozan Omar ja Alpha Extreme puskivat toisensa käsittämättömän vaikuttavaan ja äärimmäistä fokusta vaativaan kehonhallintaan, poppingin ja lockingin parhaiden puolien tullessa tanssijoiden esityksissä esiin.

Ilta hämärtyi tunnelmallisesti.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Kisan nuorikot Elis ja Stevenson taas osoittivat, että tulevien sukupolvien energia on häkellyttävän kunnianhimoista ja raa’an intensiivistä – tanssin tulevaisuus on taitavissa käsissä. Guerra ja Tobyek pitivät silminnähden hauskaa, samoin kuin heidän jälkeensä Tuominen ja Prince. Heidän ansiostaan tilaan syntyi hetkeksi suorastaan klubimaiset bileet, kun Flo Ridan Low sai heidät tekemään sympaattisen hupsuja elkeitä.

Semifinaalissa vastakkain asettuivat Alpha Extreme ja Elis, sekä Guerra ja Tuominen. Tässä vaiheessa näytti siltä, että kaikki neljä tanssijaa tekivät liikkumisellaan täysin omalaatuista taidetta, kun jokainen hyödynsi itselleen ominaista tanssilajia sävyttäen sitä odottamattomilla vivahteilla. Yleisö valitsi finaaliin lopulta Guerran ja Elisin.

Guerra ja Elis olivat finaalibattlessa vastakkain.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Ennen viimeistä battlea lavalle nousi Josefiina Kotajärven perustama PRPL Dance Crew, jonka esitys oli katsojallekin enemmän kehollinen kokemus kuin yksinomaan esitys. Huipputaitava ryhmä toi elokuun iltaan jotain näyttävää, hengästyttävää ja kesyttämätöntä – tanssimisen ääriviivat piirtyivät esiin omaperäisellä ja yltäkylläisellä tavalla.

Kun oli finaalin aikana, ilta oli pimennyt, Lasipalatsin aukiolla tuntui olevan huumaava melu, ja Elis ja Guerra valmistautuivat viimeiseen kolmeen battleen. Kappalevalinnat olivat keskenään täysin erilaisia ja haastoivat tanssijoita monipuolisesti: Panjabi MC, Käärijä ja Kendrick Lamar siivittivät Elisin ja Guerran antautumista tanssilattialla. Voittajan valitseminen ei ollut mikään yksinkertaisin tehtävä, sillä molemmat finalistit hallitsivat monipuolisesti sekä esiintymisen, tyylin, tekniikan ja persoonallisuuden.

Niin siinä sitten kävi, että kilpailun kuopus voitti – Elis tulee siis edustamaan Suomea Red Bull Dance Your Stylen maailmanfinaalissa Mumbaissa marraskuussa!

Finaalibattlen jälkeen Elis oli hengästynyt, ja vaikutti olevan sekä innoissaan että ihmeissään siitä, mitä juuri oli tapahtunut.

Päällimmäinen tunne oli kuitenkin ehdottomasti kiitollisuus, Elis eli Alise Saastamoinen sanoi. Riikassa asuva tanssija ei saa useinkaan mahdollisuuksia tanssia Helsingissä, ja hän sanoi arvostavansa tilaisuutta tulla Suomeen ja tanssia ihmisten kanssa, joiden kanssa hän ei tanssi päivittäin.

– Olen kiitollinen jokaisesta tämän illan battlesta, jokaisesta hetkestä, jokaisesta tunteesta, Saastamoinen sanoi. – Tiesin koko ajan tekeväni parhaani. Katsoin yleisöä ensimmäisessä battlessa, ja jo silloin se oli täynnä energiaa. Siinä hetkessä tiesin, että kisasta tulisi mahtava.

16-vuotias Elis lähtee marraskuussa edustamaan Suomea kilpailun maailmanfinaaliin Intiaan.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Saastamoisen isä on suomalainen, joten Saastamoinen on itsekin puoliksi Suomen kansalainen. Juuri hänen isänsä kannusti häntä osallistumaan Suomen Red Bull Dance Your Style -kilpailuun.

Mutta osasiko Saastamoinen odottaa voittoa?

– Minulla oli alusta alkaen voittajan mielentila, sillä halusin tehdä parhaani ja voittaa itseni. En kuitenkaan odottanut voittavani koko kilpailua. Ne ovat kaksi eri asiaa, Saastamoinen tarkensi.

Hiphop-tanssijana Saastamoinen tanssii tyypillisesti kontrolloidummin kuin Red Bull Dance Your Style -tyyppisessä tapahtumassa, joka antaa mahdollisuuden hyödyntää kaikkia tunteitaan tanssissa.

– Kun yleisö ja kaikki tanssijat ovat niin innoissaan ja läsnä hetkessä, se muuttaa radikaalisti tyyliäni tanssia. Tällaiset tapahtumat tuovat tanssijasta esiin hyvin odottamattomia puolia, Saastamoinen kuvaili.