Miten räpistä tuli valtavirtaa? – uusi hanke ottaa selvää hiphop-kulttuurin rantautumisesta Suomeen

Hiphoppia levylaarissa.
Hiphop rantautui Suomeen vuosikymmeniä sitten, mutta sen tarkka syntytarina on yhä hämärän peitossa.
Pexels

Uusi hanke kerää muistelmia hiphop-kulttuurin rantautumisesta Suomeen.

Rap on kotimaisen musiikin huipulla. Sekä Spotifyn Top 50:n että Suomen virallisen listan kärkeen mahtuu monia genren artisteja. Mutta miten marginaalisesta vähemmistöjen synnyttämästä kulttuurista tuli valtavirtaa Suomessa?

Hiphop-muistitietokeräys pyrkii ottamaan selvää hiphopin varhaisista vuosista Suomessa. Nuorisotutkimusseuran, Hiphop Suomessa -tutkimusverkoston ja Karri ”Paleface” Miettisen luotsaama hanke kerää ihmisten muistelmia kulttuuriin liittyen. Mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti vuodet 1980-2000.

Vuoden loppuun saakka toimiva muistoihin perustuva keräys on kiinnostunut niin tapahtumista, henkilöistä, musiikista, kuin asenteista hiphop-kulttuuria kohtaan. Keräykseen voi osallistua webropol-lomakkeella.

Lue myös: Emma-ehdokkaat 2024 julkistettu – Mirella kuudessa kategoriassa

Mistä hiphop sai alkunsa Suomessa?

Hiphop on kulttuurina laaja. Monet liittävät sen usein rap-musiikkiin, mutta vahva osa kulttuuria ovat myös graffiti, breakdance ja DJ:t. Yhdysvalloissa hiphopin alku liitetään usein yhteen tapahtumaan, DJ Kool Hercin pitämiin bileisiin Bronxissa.

Vaikka hiphop rantautui Suomeen jo kymmeniä vuosia sitten, ei tarkkaa syntytarinaa kulttuurista löydy.

Etenkin Beat Street ja Wild Style -elokuvia pidetään tärkeänä seikkana kulttuurin rantautumisessa Suomeen, kertoivat akatemiatutkija Elina Westinen ja graffititaiteilija Pete ”Hende” Nieminen Ylen aamussa 9. joulukuuta.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Käyttäjän @palefaceofficial jakama julkaisu