Hiphop-duo Clipse palaa juurilleen – uusi albumi ja uusi alku 14 vuoden tauon jälkeen

No Malice ja Pusha T seisomassa vierekkäin.Hiphop-duo Clipse palaa juurilleen.
Clipse kertoi Rolling Stone -haastattelussa vastikään heidän suunnitellusta paluustaan.
Cian Moore

Legendaarinen hiphop-duo Clipse palaa juurilleen uudella Let God Sort Em Out -albumillaan. Pharrell Williamsin tuottama levy yhdistää veljesten menneisyyden katujen tarinat hengellisiin oivalluksiin. Pusha T ja No Malice kertovat Rolling Stonen haastattelussa, kuinka heidän henkilökohtaiset menetykset ja elämänmuutokset ovat muovanneet heidän paluutaan musiikin pariin.

Legendaarinen hiphop-duo Clipse on vahvistanut, että heidän odotettu paluualbuminsa, Let God Sort Em Out, julkaistaan tänä vuonna. Veljekset Pusha T ja No Malice, joiden yhteinen musiikki on aina ollut synonyymi katujen tarinoille ja syvälliselle sanataiteelle, palaavat yhteen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Albumin tuotannosta vastaa Pharrell Williams, joka on ollut Clipse-kaksikon pitkäaikainen yhteistyökumppani. Albumin julkaisusta ja yksityiskohdista kerrottiin Rolling Stonen haastattelussa, jossa molemmat veljekset avautuivat paluustaan musiikkimaailmaan.

Henkinen matka ja uusi musiikki

Yksi merkittävistä syistä Clipse-duon hajoamiseen oli No Malicen, eli Gene Thorntonin, henkilökohtainen henkinen matka. Haastattelussa Rolling Stonen kanssa Malice kertoi, että hänen päätöksensä jättää yhtye johtui syvästä hengellisestä heräämisestä ja tarve keskittyä elämän tärkeisiin asioihin.

– Monet eivät ymmärtäneet, miksi tein sen päätöksen, mutta kyse ei ollut muista, vaan minusta itsestäni ja siitä, mitä koin, hän kertoo.

Hänen päätöksensä lopettaa räppääminen tuli järkytyksenä faneille, mutta Malice painotti, että tämä oli henkilökohtainen ratkaisu, jonka avulla hän pystyi käsittelemään ympärillään tapahtuneita asioita, kuten rikossyytteitä ja huumevyyhtejä, jotka koskettivat hänen lähipiiriään.

Kun heidän ystävänsä ja entinen managerinsa joutui vankilaan huumesyytteiden vuoksi, Malicen ahdistus musiikkialasta kasvoi entisestään. Vaikka fanit ja levy-yhtiöt olivat pyytäneet kaksikkoa palaamaan yhteen, Malice ei ollut valmis siihen ennen kuin hän sai, kuten hän sanoo, “henkisen vahvistuksen”. Rolling Stonen haastattelussa hän muisteli, kuinka jopa hänen rukouksensa olivat täynnä epävarmuutta.

– Pyysin Jumalalta, että jos hänen sanansa on totta, niin hän auttaisi minut tämän läpi.

Uusi suunta ja vanhat teemat

Uuden Let God Sort Em Out -albumin myötä Clipse palaa musiikillisesti juurilleen. Pharrellin tuottamat raskaat bassot ja synteettiset äänimaisemat muistuttavat duon alkuaikojen teoksista, mutta albumilla on myös uutta syvyyttä. Albumi sisältää muun muassa Nas-yhteistyön, jota Pusha T oli yrittänyt saada toteutumaan vuosien ajan. Haastattelussa Pusha kertoi, että “olin halunnut tätä jo pitkään, ja nyt se vihdoin toteutui.” Erityinen yksityiskohta albumilla on toistuva naisen ääni, joka sanoo: ”this is culturally inappropriate” (suom. ”tämä on kulttuurisesti sopimatonta”). Alun perin äänen oli tarkoitus toimia vain ennakkomateriaalin vesileimana, mutta veljekset pitivät siitä niin paljon, että he päättivät jättää sen osaksi lopullista albumia.

Vaikka albumi käsittelee tuttuja Clipse-teemoja, kuten huumekauppaa, Malice tuo musiikkiin myös syvemmän hengellisen tason. Hän haluaa albumin kautta välittää viestin ihmisille, jotka elävät vaarallisessa maailmassa. Malice toteaa, että hänen missionsa on nyt auttaa heitä näkemään elämässä parempia vaihtoehtoja.

– Raamatussa sanotaan, että Jeesus istui syntisten kanssa. Minusta tuntuu, että tämä on se tila, jossa minun kuuluu olla, hän kertoo Rolling Stonen haastattelussa.

Veljesten uusi alku

Clipse-duon paluu ei ole vain kertaluontoinen projekti, vaan uusi luku heidän yhteisessä tarinassaan. Pharrell on veljesten tavoin innoissaan tulevaisuudesta ja kannustaa heitä jatkamaan musiikin tekemistä.

– Pharrell soittaa joka aamu täynnä energiaa ja sanoo, että meidän pitää jatkaa, Pusha naurahtaa.

Haastattelussa veljekset muistelivat myös, kuinka musiikki on aina ollut heille yhteinen tapa käsitellä vaikeita asioita, kuten heidän vanhempiensa menetystä.

– Emme koskaan totu siihen, että vanhempamme ovat poissa, mutta tiedän, että olimme hyvässä paikassa heidän kanssaan ennen heidän kuolemaansa, Pusha kertoi.

Malice taas kokee, että hänen taukonsa musiikista oli osa suurempaa suunnitelmaa.

– Se, että sain olla äitimme tukena hänen viimeisinä hetkinään, oli tarkoitettu tapahtuvaksi.

Veljekset ovat yhtä mieltä siitä, että tämä albumi on uusi alku, ei loppu. Clipse ei ole palaamassa vain menneisyyteen, vaan he avaavat uusia mahdollisuuksia sekä itselleen että kuulijoilleen.

– Meillä on aina toistemme tuki. Voin luottaa veljeeni, ja hän voi luottaa minuun, Malice tiivistää.

Alta voit kuunnella veljesten isoimman Grindin’-nimisen hitin, joka räjäytti aikoinaan Blockfestin päälavan vuonna 2008.