Hannibal palaa juurilleen julkaisemalla uuden EP:nsä 3rd Rail Musicin kautta

Hannibal - Uutisia ei mistään EP:n promokuva
Hannibalin EP tarjoilee Tulenkantajien kanssa kasvaneille mielekkäitä nostalgiahetkiä.
Jussi Autio

Uutisia ei mistään -EP:llä kuullaan myös Soppaa, joka kuului legendaariseen Tulenkantajat-yhtyeeseen Hannibalin kanssa.

Suomiräpissä 90-luvulta asti vaikuttanut Hannibal julkaisi tiistaina 28. tammikuuta EP:n nimeltä Uutisia ei mistään. Kyseessä on huomionarvoinen paluu juurille, sillä neljän kappaleen kokonaisuus julkaistiin 3rd Rail Musicin kautta samaten kuin 20 vuotta sitten ilmestynyt Pahat viinit -albumi. Se oli Hannibalin & Sopan ensimmäinen studiolevy, ja samalla 3rd Railin ensimmäinen virallinen julkaisu.

Sekä Hannibal että Soppa kuuluivat Rovaniemellä 1990-luvulla perustettuun legendaariseen Tulenkantajat-yhtyeeseen.

– Tulenkantajat oli alun perin kolmen vokalistin kombo, jonka muodosti herrat Soppa, Hannibal ja Timmi, Hannibal kertoo Instagram-tilillään. – Molempien kanssa yhteisen musiikin historia alkoi vuonna 1995 huipentuen juuri julkaistuun Stikin Moogiin, hän jatkaa, viitaten tuoreelta EP:ltä löytyvään kappaleeseen.

Lue myös: Jami Faltin räppää Red Bull 64 Bars -sarjan toisessa jaksossa – katso nyt!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Hannibal Stark (@hannibal.stark) jakama julkaisu

– Kesällä 2021 olin sopinut sessiot Timmin, Azizin ja Salon Matin kanssa, Hannibal kertoo uuden EP:n tiedotteessa. – Saamattomuuttani olin valmistautunut huonosti, uutta tekstiä ei ollut syntynyt käytännössä ollenkaan ja yritin huijata itseäni vetoamalla kiireisiin, mutta tosiasiassa syynä oli oma ajan hallitsemattomuus.

– Päivää ennen sessiota ressi ja paniikki painoi minut kaivelemaan arkistoja josko sieltä löytyisi jotain käyttökelpoista eikä tarvitsisi hattu käessä olla soittokavereitten edessä, jotka olin sinne varta vasten pyytänyt. Kiitos arkistot, sillä vaikka ne yleensä tarjoavat syystäkin pöytälaatikkoon unohdettuja raakileita, niin ihmismuisti saattaa laiminlyödä hyviäkin juttuja. Takakontissa-tekstin alkutahdit on arviolta vuodelta 2003, jonka löysin Tuhtii breikkii -nimisen otsikon alta.

– Alun tekstejä on inspiroinut Too Shortin In the Trunkin aloitusrivit: ”I sold tapes every day me and Freddy B, been famous since 1983.” Minun tarina musiikin parissa alkoi 1990-luvulla, jonne teksti sijoittuu, niihin alkuaikoihin, jolloin opeteltiin myös siirtymistä lapsuudesta aikuisuuteen. Tekstin runko on 27-vuotiaan kynästä, joka lopulta täydentyi 20 vuotta vanhemman kokemuspohjalta. Itse tausta syntyi silloin siellä Nekalassa Matin pistäessä Nord Leadin laulamaan ja Timmin ja Azizin toimittaessa perkussioita ja alarekisteriä.

Myöhemmin kappaletta täydensivät Kanervon Juho bassollaan, Lazy Ant rummuilla ja Tomigun taustavokaaleilla, Hannibal kertoo. Kappaleen miksasi Jarno Alho ja masteroi Janne Hakanen. EP:llä vierailee Timmin lisäksi Aziz the Combat Fighter sekä Nihilisti.

Kuvassa vasemmalta lukien Hannibal, Lazy Ant, Matti Salo, Timmi ja Aziz the Combat Fighter.

Jussi Autio

Setäräppiä sopivalla pilkkeellä

EP:n neljässä kappaleessa tasapainotellaan ja välillä vähän myös kipuillaan vanhan ja uuden erilaisissa risteyskohdissa. Hannibal pyörittelee nostalgiaan ja nykyaikaan pureutuvia ajatuksiaan häpeilemättömän setäilyn, yhteiskuntakriittisen avautumisen ja takavuosiin kohdistuvan tunnelmoinnin kautta.

Jokaisen näistä kohdalla vaarana voisi olla, että sisältö muuttuisi tympäisevän totiseksi tai ylhäältäpäin tulevaksi paasaamiseksi, mutta niin ei onneksi käy. Tunnelma pysyy helposti lähestyttävänä, vaikka aiheissa on syvyyttä, joka varmasti kantaa Hannibalin tulevalle pitkäsoitollekin.

Esimerkiksi Änkyrät-kappaleessa käsitellään sukupolvien välistä kuilua asenteella, joka on nuorisoa kohtaan lempeän naljaileva ja omaa vanhenemista kohtaan rennon suopea. Biisissä seistään leppoisasti oman ”änkyryyden” takana ja ihmetellään nykymaailman menoa, unohtamatta itseironian vivahteita. Tunnelmaa ei myöskään varjosta sellainen kärttyisyys, joka joihinkin tuntuu kasvavan vanhenemisen myötä.

Toisaalta pullamössönuorisoon kohdistuvat läpät ja ”Voiko mitään enää sanoo, ku siitä nousee kuitenkin haloo” -rallattelu jättävät välillä arvailun varaan, kuinka vakavalla naamalla riimejä on kirjoiteltu. Kenties kappale olisi hyötynyt ripauksesta ymmärrystä, joka tulee esiin vasta biisin outrossa omien kasvuolosuhteiden reflektoimisen kautta. Niin nuorisolaiset kuin dinosauruksetkin ovat usein pitkälle ympäristönsä tuotteita.

Mediakritiikistä takavuosien tunnelmointiin

Vielä paremmin maaliinsa osuu mediakriittinen Uutisia ei mistään -kappale, joka ottaa väistelemättä ja suorapuheisesti kantaa siihen, onnistuuko nykyuutisointi perimmäisessä tehtävässään. Uutisoinnin on lähtökohtaisesti oltava puolueetonta, tasapuolista ja riippumatonta, mikä ei luonnollisesti tarkoita samaa kuin täysin merkityksistä vapaa sisältö.

Kappaleessa kritisoidaan nimenomaan sellaista höttöä, joka ei vahingossakaan kosketa mitään eikä ketään. Vaaralliseksi se muuttuu silloin, kun väkinäisen viihteellistämisen alle piiloutuu ”kansanmurhan ignorointi”, kuten Hannibal asian sanoittaa. Hän viittaa todennäköisesti Israelin järkyttäviin toimiin Gazassa, jonka epäonnistuneesta käsittelystä on laajalti kritisoitu Suomen valtamediaa.

EP:ltä julkaistiin etukäteen Takakontissa-single.

Eemil Karila

EP:n hyväntuulisinta antia ovat sen aloitus- ja lopetusbiisit, eli singlenä julkaistu Takakontissa sekä Sopan ja Timmin verset sisältävä Stikin Moogi. Molemmissa juurrutaan kuuloaistia hivelevällä tavalla suomihiphopin alkulähteille, joita lähestytään messevällä pohjoisen murteella.

Ennen vanhaan slängättiin kassuja takakontista, pidettiin puukkoa vyöllä ja dänkkiä aivoissa, sekä valvottiin öitä ja nukuttiin myöhään. Kappaleet osuvat erityisen makoisasti heihin, jotka kasvoivat kuunnellen Tulenkantajien ja Hannibalin ja Sopan tuotantoa. Rovaniemi-referenssejä ja ysärimeiningin muistelua riittää, puhumattakaan tuotannosta huokuvista musiikillisista yhtymäkohdista.

Hurmaavan elävä tuotanto

EP:n tuotanto onkin täysin omassa luokassaan mitä tulee nykyräppiin, sillä harvemmin näinä päivinä kuulee livekeikan makua sisältäviä orkestraalisia biittejä. Neljän biisin ep:ksi variaatiota riittää huomattavan paljon, sillä vaikutteita on haettu niin pesunkestävästä hiphopista kuin psykedeelisestä rockistakin. Tuotannossa on hurmaavaa heittäytymistä, joka kuljettaa kuulijan suoraan musisoinnin sydämeen.

Kappaleilla ei ole kiire loppua, vaan ne jäävät orgaanisesti elämään. Se luo tilaa hengittää ja rauhoittua: kokonaisuuden kuunteleminen tuntuu siltä, kuin painautuisi syvälle upottavaan samettisohvaan.

EP:n levyjulkkareita vietetään torstaina 30. tammikuuta Ö-talolla Riihimäellä sekä perjantaina 31. tammikuuta Tampereen G Livelabissa, jossa lavalla nähdään myös Jodarok ja Hannibalin kanssa esiintymässä Soppa.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!