Fyre Festival tekee paluun – Muistatko vielä tämän skandaalifestarin?

Billy McFarlandin kasvokuva. Fyre Festival tekee paluun.
Fyre Festivalin perustaja Billy McFarland suoritti vankilatuomionsa jo kaksi vuotta sitten. Olisiko nyt sopiva hetki tuoda Fyre Festival takaisin?

Fyre Festival tekee paluun, vaikka edellinen tapahtuma päättyi skandaaliin ja petokseen. Festivaalin perustaja Billy McFarland suunnittelee uutta versiota, mutta epäilykset sen onnistumisesta ovat vahvoja. Lippuja on jo myyty, vaikka yksityiskohdat tapahtumasta ovat edelleen hämärän peitossa.

Vuonna 2017 järjestetty Fyre Festival muistetaan yhtenä suurimmista musiikkitapahtumien epäonnistumisista. Bahamalla pidetty festivaali, joka oli markkinoitu luksuselämyksenä, muuttui nopeasti painajaiseksi osallistujille. Luvatut ylelliset majoitukset ja gourmet-ruoat osoittautuivat pelkäksi markkinointikikaksi. Festivaalin vieraat joutuivat tyytymään katastrofitelttoihin ja juustoleipiin, eikä yksikään luvatusta tähtiesiintyjistä saapunut paikalle. Festivaalin pääjärjestäjä Billy McFarland sai lopulta kuuden vuoden vankeustuomion petoksesta, kun taas mainoskasvona ja promootiosta vastannut rap-artisti Ja Rule jäi tuomitsematta.

Uusi yritys epävarmoissa tunnelmissa

Vapauduttuaan vankilasta McFarland on ilmoittanut suunnittelevansa Fyre II -tapahtumaa. Vaikka tarkkoja yksityiskohtia, kuten ajankohtaa tai paikkaa, ei ole vielä julkistettu, lippuja on jo myyty tuhansien dollarien hintaan. Tämä herättää paljon kysymyksiä festivaalin uskottavuudesta. Moni epäilee vahvasti, voiko McFarland todella toteuttaa lupauksensa toisesta Fyre Festivalista, varsinkin kun menestystä varjostaa edellisen tapahtuman täydellinen epäonnistuminen.

McFarlandin mukaan epäilijät kuitenkin edesauttavat hänen suunnitelmaansa.

– Haluan, että 90 prosenttia ihmisistä uskoo tämän epäonnistuvan. Se saa loput 10 prosenttia vakuuttumaan, että he näyttävät kaikille, että tämä tulee onnistumaan, hän kommentoi haastattelussa Wall Street Journalille.

Netflixin dokumentti avaa karun totuuden

Fyre-festivaalin täydellistä epäonnistumista ja sen vaikutuksia käsitellään Netflixin dokumentissa Fyre: Luksusfestivaali, joka lässähti. Dokumentti tarjoaa kattavan ja järkyttävän katsauksen siihen, miten sosiaalisen median voima ja huolellisesti rakennettu mainoskuva voivat pettää valtavan määrän ihmisiä. Festivaalia mainostettiin ylellisyyden ja seikkailun huipentumana, mutta todellisuus oli jotain aivan muuta – sekasorto, huonot olosuhteet ja epäonnistuneet järjestelyt paljastuivat vieraiden saapuessa paikalle.

Dokumentti esittelee festivaalin järjestäjien surkean suunnittelun ja McFarlandin lukuisat yritykset peitellä epäonnistumisiaan. Paikalliset työntekijät, jotka jäivät ilman palkkaa, ja festivaalivieraiden kokemat epämukavuudet korostavat tapahtuman seurauksia. Alta voit katsoa Netflix-dokkarin virallisen trailerin.

Lue myös: Nyt Netflixissä: Fyre oli festarikokemus, jonka missaamista kukaan ei taatusti harmittele

”Suurin juhla, jota ei koskaan ollut”

McFarlandin ja Ja Rulen tavoitteena oli luoda ”vuosikymmenen kulttuurikokemus”, kuten Ja Rule sen itse ilmaisee Netflixin dokumentissa. Festivaali markkinoitiin lupaamalla yksityisellä saarella järjestettävä tapahtuma, johon osallistuisivat musiikkimaailman huiput ja mallit kuten Bella Hadid ja Emily Ratajkowski. Vaikuttajien massiivinen markkinointikampanja johti siihen, että 95 % lipuista myytiin 48 tunnin kuluessa.

Fyren ohjelmaan oli buukattu artisteja kuten Blink-182, Migos, Lil Yachty ja Major Lazer, mutta todellisuudessa kukaan näistä ei koskaan esiintynyt. Ennen festivaalin alkua järjestelyt alkoivat romahtaa. Mainostetut luksusmajoitukset osoittautuivat FEMA-katastrofiteltoiksi, ja logistiikkaongelmat kasaantuivat – kuten dokumentissa kerrotaan, festivaalialueen vesihuollon ratkaisemiseksi McFarland pyysi järkyttävää uhrausta tapahtuman työntekijältä.

Voiko Fyre II onnistua?

McFarlandin haave uudesta festivaalista on toistaiseksi täynnä kysymysmerkkejä. Hän on etsinyt rahoittajia ja yrittänyt myydä lippuja tapahtumaan, jonka ajankohtaa tai paikkaa ei ole vielä päätetty. Useat kriitikot pitävät hänen suunnitelmaansa epärealistisena, mutta McFarland itse pysyy vakuuttuneena onnistumisestaan. Vaikka hän ei ole enää vastuussa tapahtuman logistiikasta, epäluulo festivaalin ympärillä on edelleen vahvaa.

Onko Fyre II oppinut ensimmäisestä epäonnistumisesta vai toistuuko historia? Vain aika näyttää, mutta epäilijöitä riittää – eikä syyttä. McFarlandin maine on kieltämättä kiistaton, mutta juuri se saattaa houkutella uuden aallon rohkeita osallistujia testaamaan, voiko hänen lupauksensa vihdoin pitää paikkaansa.

Mikäli kukkarossa on liikaa hynää ja uhkarohkeat kokemukset houkuttelevat, niin festariliput tapahtumaan ovat jo myynnissä Poshin verkkosivuilla.

Alta voit lisäksi katsoa Fyre Festival II -julkaisuvideon, jossa puhuu itse vankilatuomionsa suorittanut festivaalijärjestäjä Billy McFarland.