Chris Brownin keikka Etelä-Afrikassa kuohuttaa – vetoomus esityksen perumiseksi keräsi jo 20 000 allekirjoitusta

Chris Brown lippis päässä. Chris Brownin keikka Etelä-Afrikassa kuohuttaa.
Etelä-Afrikkaa pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista maista naisille.
Chris Brown / Facebook

Chris Brownin keikka Etelä-Afrikassa on herättänyt laajaa vastustusta, kun naisten oikeuksia ajava järjestö Women for Change keräsi yli 20 000 allekirjoitusta vetoomukseen, jossa vaaditaan esityksen perumista artistin väkivaltaisen historian vuoksi.

Yhdysvaltalaisen R&B/pop-laulaja Chris Brownin tuleva konsertti Etelä-Afrikassa on nostanut uudelleen esiin maan vakavat ongelmat naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen. Vaikka Grammy-palkittu artisti myi ennätysajassa loppuun FNB-stadionin yli 94 000 lipusta koostuvan kapasiteetin Johannesburgissa, hänen taustansa on herättänyt vastustusta.

Lue myös: Chris Brownin väkivaltahistoria järkyttää jälleen – Tuoreet paljastukset dokumentissa!

Kiista artistin historiasta

Naisten oikeuksia ajava järjestö Women for Change on käynnistänyt vetoomuksen, jolla pyritään estämään Brownin esiintyminen maassa. Vetoomukseen on kertynyt jo yli 20 000 allekirjoitusta, ja järjestön toiminnanjohtaja Sabina Walter kertoo olleensa ”järkyttynyt ja pettynyt” kuullessaan uutisen artistin tulosta.

– Vetoomuksen tarkoituksena on lähettää vahva viesti siitä, ettemme hyväksy sellaisten henkilöiden juhlistamista, joilla on historia naisiin kohdistuvasta väkivallasta, Walter sanoo BBC:n mukaan.

Etelä-Afrikka tunnetaan yhtenä maailman vaarallisimmista maista naisille, ja maan tilastot sukupuoleen perustuvasta väkivallasta ovat synkkiä. Raiskaus raportoidaan noin joka 12. minuutti, ja lukuja pidetään vain jäävuoren huippuna.

Fanit ja artistin puolustajat

Vaikka vastustus Brownin konserttia kohtaan on kasvanut, monet eteläafrikkalaiset fanit ovat innoissaan artistin tulosta. Sosiaalisen median alustoilla fanit ovat ilmaisseet odotuksensa.

– Chris Brown tulossa Etelä-Afrikkaan? Otan lainan meet & greetiä varten, yksi heistä twiittasi.

Myös entinen Kapkaupungin yliopiston rehtori, professori Mamokgethi Phakeng, on ilmoittanut osallistuvansa konserttiin huolimatta siitä, että hän vastustaa sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

– Musiikki on suurempaa kuin yksittäinen henkilö, Phakeng kirjoitti X:ssä, ja lisäsi, että konsertin boikotointi ei lopettaisi ongelmia Etelä-Afrikassa. Hänen mukaansa nauttiminen konsertista ei tarkoita, että hyväksyy artistin aiemmat teot.

Väkivallan kulttuuri ja vastuun välttely

Walterin mukaan Chris Brownin kaltaisen henkilön antaminen lavalle maassa, jossa sukupuoleen perustuva väkivalta on kriisitasolla, lähettää väärän viestin: ”kuuluisuus ja valta menevät vastuunkannon edelle”. Hän korostaa, että liian usein julkkisten kohdalla ihmiset ovat valmiita unohtamaan tai jopa puolustelemaan heidän aiempia väärinkäytöksiään, mikä vain pahentaa kulttuuria, jossa naisiin kohdistuva väkivalta jää rankaisematta.

Presidentti Cyril Ramaphosa on aiemmin myöntänyt maan olevan vakavassa tilanteessa sukupuoleen perustuvan väkivallan suhteen ja kehotti elokuussa maan miehiä ottamaan kantaa asiaan. Vaikka tavoite on ollut väkivallan lopettaminen kokonaan, konkreettista muutosta ei ole vielä saatu aikaiseksi.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!

Lähteet: BBC, Deadline