Björk kritisoi Spotifyta: ”Ehkä pahinta, mitä muusikoille on tapahtunut”

Björk punertavassa asussa. Björk kritisoi Spotifyta!
Björkin mukaan nuoret muusikot joutuvat tukeutumaan kiertueisiin, ja Spotify on pahentanut tilannetta.
Viðar Logi

Islantilaisartisti Björk kritisoi Spotifyta Dagens Nyheterin haastattelussa, kuvaillen sen vaikutuksia muusikoiden toimeentuloon. Samalla hän esittelee uuden konsertielokuvansa Cornucopia.

Dagens Nyheterin haastattelussa Björk kritisoi striimauspalveluiden, kuten Spotifyn, vaikutuksia muusikoiden toimeentuloon ja urakehitykseen. Hän kertoo myös Cornucopia-konsertielokuvastaan, joka perustuu hänen maailmankiertueeseensa ja sisältää jälkituotannossa lisättyjä visuaalisia elementtejä, kuten animaatioita ja värikorjauksia.

Lue myös: Spotifyn perustaja Daniel Ek on nyt varakkaampi kuin yksikään muusikko

”Nuoret muusikot ovat pakotettuja kiertueisiin”

Björk kertoo, että uran alkuvaiheessa muusikot joutuvat usein tukeutumaan kiertueisiin elättääkseen itsensä, mikä voi olla kuluttavaa. Hänen mukaansa striimauspalveluiden, kuten Spotifyn, vaikutukset ovat tehneet tilanteesta entistä vaikeamman.

– Spotify on ehkä pahinta, mitä muusikoille on tapahtunut, Björk sanoo ja lisää, että striimauskulttuuri on muuttanut koko sukupolven toimintamalleja.

Haastattelussa Björk avaa myös näkemyksiään konsertin ja konserttielokuvien muutoksista. Hän kokee, että nykyiset konsertit ja niitä seuraavat dokumentit välittävät enemmän yhteisöllisyyden tunteen verrattuna hänen nuoruutensa aikaan, jolloin konsertit painottuivat yksilöllisiin suorituksiin, kuten pitkitettyihin kitarasooloihin.

Ympäristön asialla oikeusteitse

Björk ei rajoitu pelkästään musiikkiin, vaan tuo arvonsa esiin myös ympäristöaktivismissaan. Hänen kappaleensa Oral, joka kritisoi Islannin teollista kalankasvatusta, tukee parhaillaan useita oikeusprosesseja. Hänen mukaansa taistelut luonnon puolesta eivät voi jäädä pelkän saarnaamisen varaan.

– En usko enää siihen, että pelkkä puhuminen riittää. Tarvitsemme uusia lakeja, jotka suojelevat luontoa, hän toteaa.

Keskellä uutta Cornucopia-konserttielokuvaa nähtävä käsinkirjoitettu ilmastomanifesti alleviivaa artistin sitoutumista ympäristöasioihin. Tekstissä todetaan muun muassa, että Pariisin ilmastosopimus edustaa modernia utopiaa, vaikka sen tavoitteet tuntuvat lähes mahdottomilta saavuttaa.

”Fantasia auttaa kuvittelemaan tulevaisuuden”

Björk kritisoi nykyistä trendiä, jossa post-apokalyptiset elokuvat ja sarjat maalaavat pessimistisen kuvan tulevaisuudesta. Hänen mukaansa apokalypsi on jo tapahtunut, ja nyt on aika rakentaa uudelleen.

– Meidän täytyy nousta, kerätä palaset ja tehdä maailmasta jälleen asuttava paikka lapsillemme, hän painottaa.

Vaikka Björk on aktiivinen kansainvälisillä areenoilla, hänen juurensa ovat Reykjavikin tiiviissä musiikkiyhteisössä. Hän kuvailee nykyistä elämäntyyliään täydelliseksi yhdistelmäksi luovuutta, yhteisöllisyyttä ja pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.

– Reykjavik on juuri sopivan kokoinen kaupunki, jotta se tuntuu elävältä. Minun perheeni ja ystäväni ovat täällä, monet heistä jo kouluajoilta asti. Tämä elämäntapa tuntuu täydelliseltä, Björk sanoo.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön björkaeiou (@bjorkaeiou) jakama julkaisu

Lähde: Dagens Nyheter