Beyoncén kuvaaja valloittaa Helsingin – näyttely paljastaa unelmien ja todellisuuden rajat

Tyler Mitchellin Curtain Call -valokuva. Beyoncén kuvaaja valloittaa Helsingin.
Tyler Mitchellin valokuvanäyttely oli äskettäin yhdessä Berliinin arvostetuimmassa kansainvälisen valokuvataiteen näyttelykeskuksessa.
Tyler Mitchell

Beyoncén valokuvaaja, Tyler Mitchell, tuo ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Suomeen. Helsingissä avautuva Wish This Was Real -näyttely käsittelee afroamerikkalaista kulttuuria, itsemääräämisoikeutta ja unelmia utopiasta – rohkein ja visuaalisesti vaikuttavin keinoin.

Valokuvataiteilija Tyler Mitchell, joka tunnetaan erityisesti pop-tähti Beyoncén kuvaamisesta Yhdysvaltain Voguen syyskuun numeron kanteen vuonna 2018, tuo ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Suomeen. Näyttely, nimeltään Wish This Was Real, avautuu Valokuvataiteen museon K1-tilassa Helsingissä 24. lokakuuta ja on esillä aina helmikuun loppuun saakka.

Vuonna 1995 Yhdysvalloissa syntynyt Mitchell nousi muotimaailman huipulle jo nuorena. Hän oli ensimmäinen musta valokuvaaja, joka sai kunnian kuvata Voguen kannen, ja sittemmin hän on laajentanut repertuaariaan muotikuvista taideprojekteihin, joissa hän ammentaa afroamerikkalaisen kulttuurin kauneudesta, tyylistä ja utopiasta. Hänen teoksissaan heijastuu unelma paratiisista, joka asettuu historian ja nykypäivän välille.

Helsingin K1-näyttely tarjoaa pohjoismaiselle yleisölle ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tutustua Mitchellin vaikuttavaan kuvakieleen. Wish This Was Real esittelee valokuvataiteilijan tuotannon keskeisiä teemoja, kuten itsemääräämisoikeutta ja arjen valovoimaisuutta, ja tarkastelee, kuinka muotokuvaus voi rakentaa yhteyksiä menneisyyteen ja kuviteltuihin tulevaisuuksiin.

Näyttelyssä nähdään laaja kirjo Mitchellin töitä, aina värikylläisistä Kuubassa otetuista valokuvista ja muotokuvista, jotka on kuvattu Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Länsi-Afrikassa, videoinstallaatioihin ja uusimpiin peileihin ja kankaisiin painettuihin teoksiin. Mitchellin tuotanto herättää kysymyksiä valokuvauksen roolista visuaalisen maailman rakentamisessa – sellaisen maailman, jossa turva ja lepo ovat keskeisiä.

Näyttely on ollut aiemmin esillä muun muassa Berliinin C/O -galleriassa, ja nyt se saapuu Helsinkiin 24. lokakuuta 2024 ja on avoinna 23. helmikuuta 2025 asti. Myös Helsingin Sanomat nostivat näyttelyn esiin yhtenä vuoden odotetuimmista.

Katso alta Tyler Mitchellin haastatteluvideo C/O Berlin -galleriasta.