Aurinkoa ja flow-hetkiä: Mitä dancehall ja popping merkitsevät tanssijoille

Kaupallinen yhteistyö: Red Bull Finland
"Me rakastamme kaikkia, me hyväksymme kaikki, ja me kutsumme kaikki mukaan", Prince Black Eagle kuvailee dancehall-tanssijoiden mentaliteettia.
Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun finalistit Prince Black Eagle ja Veera Luoma kertovat, miksi juuri nämä lajit ovat heille tärkeitä.

Dancehall-kulttuuria Suomessa aktiivisesti edistävä Prince Black Eagle ja popping-taitaja Veera Luoma kilpailevat 31. elokuuta järjestettävässä Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailussa, jossa yhteensä 16 kilpailijaa kohtaavat toisensa 1vs1-battleissa. Tässä artikkelissa tanssijat kertovat, mikä lajeissa saa heidät syventämään osaamistaan vuosi toisensa jälkeen, ja mikä inspiroi heitä omistautumaan juuri näille tyyleille.

Jamaikalainen dancehall-tanssija ja koreografi Prince Black Eagle on osa kuuluisaa Black Eagles -ryhmää, ja hän on asunut Suomessa noin nelisen vuotta. Hän kuvailee dancehallia elämäntyyliksi ja itsestään selväksi osaksi päivittäistä elämää.

– Jamaikalla me elämme tanssin kautta. Dancehallissa on kyse raa’asta autenttisuudesta ja luonnollisuudesta, ja se rakentaa ihmisen itsevarmuutta, luovuutta ja minäkäsitystä.

Dancehall-tanssijoita yhdistää asenne, joka pyrkii olemaan tuomitsematta ketään.

– Me rakastamme kaikkia, me hyväksymme kaikki, ja me kutsumme kaikki mukaan. Emme tuomitse ihmistä etnisyyden, koon tai ulkonäön perusteella, vaan kaikki ovat meille samaa perhettä, Prince sanoo.

Tehdessään valinnan asettua Suomeen Princen tärkeimpänä pyrkimyksenä oli kehittää Suomen dancehall-kenttää. Ympäri maailmaa matkustellut Prince kertoo, että olisi voinut valita monia muitakin asuinpaikkoja, mutta Suomen silloin vielä pieni dancehall-skene kaipasi hänen mielestään uudistamista. Sittemmin Prince on yhteisöineen järjestänyt dancehall-tunteja ja -tapahtumia, ja tehnyt suomalaista dancehallia tiettäväksi myös Euroopassa.

– Kun tulin Suomeen, tunneilla kävi keskimäärin 10–15 ihmistä. Nyt osallistujamäärät ovat nelinkertaistuneet, ja tunnit ovat aina täynnä. Yhteisö kasvaa, Prince sanoo.

Prince näkee vaikutteita jamaikalaisesta kulttuurista kaikkialla, mihin hän matkustaa. Ihmiset kuuntelevat Bob Marleyn kappaleita, ja käyttävät jamaikankreolista maailmalle levinneitä termejä.

– Se johtuu siitä, että me elämme elämää maanläheisestä ja aidosta lähtökohdasta, ja ihmiset rakastavat sitä. Jamaikalaisilla on luontaisesti aurinkoinen energia, ja kun ihmiset pääsevät kosketuksiin jamaikalaisen elämäntyylin kanssa, he tuntevat vetoa siihen. Se perustuu inhimillisyyteen ja aitoon minuuteen, Prince selittää.

Samoista ominaisuuksista on kyse myös dancehallissa. Princelle on tärkeää saada ihmiset hymyilemään, nauttimaan ja tuntemaan olevansa elossa.

– Kun astut tanssikuplaan ja riisut naamion ja kaiken stressin, lähdet jälkeenpäin tuntien itsesi puhtaaksi ja virkistyneeksi, Prince sanoo.

Veera Luomalle flow-hetket ovat parasta, mitä tanssiessa voi kokea.

Elias Ryynänen / Red Bull Content Pool

Skitsoflex-ryhmään kuuluva Veera Luoma aloitti poppingin tanssimisen vuonna 2009 elämänsä ensimmäisenä tanssilajina. Ratkaisu ei ollut kaikkein tyypillisin, Luoma kertoo, sillä popping on teknisesti vaikea laji. Hän kuitenkin rakastui nimenomaan siihen, että kyseinen tyyli tarjoaa tanssijalleen haastetta.

– Poppingissa voit oppia uutta ikuisesti, Luoma kuvailee. – Lajilla on erilaisia alatyylejä, joiden tekniikoihin voi mennä loputtoman syvälle. Aina kun opin uutta, tunnen lapsenomaista innostusta. Vaikka olen tanssinut pitkään, kohtaan silti säännöllisesti asioita, joita en vielä tiennyt. Koskaan ei tule valmista.

Sillä on suuri merkitys, että Luoma on löytänyt ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa tanssimisesta hän nauttii. Tanssin kautta tutuiksi tulleet ihmiset ovat nykyisin hänen parhaita ystäviään, ja yhdessä innostuminen on huomattavasti hauskempaa kuin tanssiminen yksinään.

– Kun näkee, miten muut ympärillä kehittyvät, se inspiroi itseäkin. Että ei vitsi, haluan olla yhtä hyvä kuin tuo! Se on eräänlaista vaihtokauppaa kaikkien meidän välillämme.

Kehittyminen ja uuden oppiminen ovat Luomalle elämänmittaisia tavoitteita, joita kohti hän pyrkii tanssijuudessaan. Poppingissa hänen suurimpia tavoitteitaan on pystyä tekemään freestylea entistä vapaammin.

– Haluan löytää freestylen kautta flow-hetkiä, sillä ne ovat parasta, mitä voi tanssiessa kokea. Se tuntuu niin hyvältä, kun on yhtä musiikin kanssa. Mitä paremmaksi tanssimisessa tulee, sitä enemmän sellaisia hetkiä voi saavuttaa, Luoma kuvailee.

Luoma tanssii ystäviensä kanssa paljon ympäri Eurooppaa, ja hän unelmoi siitä, että menestyisi kansainvälisissä kilpailuissa.

– Tietysti haluan pärjätä, kun menen kisailemaan. Mutta tärkeintä itselleni on, että tekemisessä on se oma vapaus. On myös maailman siistein juttu, jos voin inspiroida omalla tanssillani muita. Se on pitkän tähtäimen tavoitteeni.

Luoman rakkaimpiin tanssimuistoihin lukeutuvat kaikki sellaiset hetket, kun hän on kohdannut tanssin kautta ihmisiä ympäri maailman. Hän kuvailee tanssia yleismaailmalliseksi kieleksi, jonka kautta voi tutustua ihmisiin, vaikka ei verbaalisesti puhuisikaan samaa kieltä.

– Kun jaan tanssilattian muiden kanssa, minusta tuntuu siltä, että tunnen ne ihmiset, Luoma sanoo.

Hän nostaa esiin erään Ranskan Marseilleen suuntautuneen reissun, jonka hän teki tanssiystäviensä kanssa.

– Siellä on aina tanssijoita treenaamassa rautatieasemalla, johon me päätimme mennä erään battlen jälkeen. Laitoimme afromusaa soimaan, tanssimme ringissä ja aloimme pelleillä keskenämme. Vaikka kaikki tapahtui tavallaan läpällä, annoin itsestäni 150 prosenttia. Se oli hieno hetki, kun kaikki tanssivat yhdessä sydämensä pohjasta, Luoma muistelee.

Prince taas palaa muistoissaan vuoteen 2017, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Eurooppaan kiertueelle ja tutustui itselleen vieraisiin kulttuureihin, ruokiin ja elämäntyyleihin.

– Oli mahtavaa matkustaa kaupungista kaupunkiin, junasta junaan, hotellista hotelliin. Kaikki mitä näin ja koin on jättänyt minuun pysyvän jäljen, sillä siitä matkani alkoi. Nyt valloitan Eurooppaa TopVybz-brändini tapahtumilla ja -leireillä – se on enemmänkin dancehall-kulttuuria integroiva ja uudistava liike, kuin yksistään tanssia.

TopVybz-tapahtumien tavoitteena on kertoa osallistujille dancehallin juurista, ja tarjota ihmisille muutakin kuin vain ulkoisia liikesarjoja.

– Liikesarjat ovat helppoja kenelle tahansa, mutta jos niissä ei ole sisältöä, et voi ilmaista itseäsi. Ollaksesi tanssija ja taiteilija sinun on osattava ilmaista itseäsi, Prince sanoo. – Siten luot yhteyksiä ja välität energiaasi.

Red Bull Dance Your Style -katutanssikilpailun finaali järjestetään Lasipalatsin aukiolla, Helsingissä 31.8. Tule paikan päälle katsomaan, kuka määrää tanssilattialla ja äänestämään suosikkisi jatkoon!