Alma Alangon debyytti-EP on tanssittavuudestaan huolimatta henkilökohtainen ja vaikuttava

Alma Alanko nurmikolla makoilemassa. Alma Alangon debyytti-EP julkaistiin.
Alma Alanko debytoi maaliskuussa "Kivinen sydän" -sinkulla
Ella Leino

Fullsteam Recordsin viimeisin kiinnitys, Alma Alanko, julkaisi odotetun debyytti-EP:nsä.

Pop-lupaus Alma Alanko on julkaissut debyytti-EP:nsä Vääränlainen perjantaina 26. syyskuuta. Fullsteamin Recordsin tuorein kiinnitys debytoi maaliskuussa Kivinen sydän -kappaleella, jonka jälkeen levyltä on kuultu vielä sinkut Sun nimi ja Kuka sut tollaisena haluais. Odotettu EP on tarinallinen kokoelma nuoren artistin kokemuksia koukeroisten ihmissuhdekuvioiden eri kanteilta. Lopputulos on tanssittavuudestaan huolimatta henkilökohtainen, haavoittuvainen ja ainutlaatuinen pop-levy. Myös levyn tarinallisuus erottaa Alangon edukseen nykyhetken valtavirrasta, kun kokonaisuudet ilman suurempaa levyn kappaleita yhdistävää teemaa tai tarinaa ovat yleistyvä trendi kentällä.

– Vääränlainen-ep kertoo tarinoita itseään etsivien nuorten välisistä suhteista. Suurimman osan tarinoista olen kerännyt asuessani koronapandemian aikana Berliinissä. Läheisten ihmissuhteiden muodostaminen suljetussa suurkaupungissa oli hyvin vaikeaa ja sekavaa. Kun suhteet muihin ihmisiin menee liian pieleen liian monta kertaa, alkaa tuntea olevansa vääränlainen, artisti kertoo albumin taustoista.

Lue myös: Alma Alangon uusin biisi voimaannuttaa ja tanssittaa kaikkia kaltoin kohdeltuja

Kokemukset albumin pohjana

Kasvutarinamaisen albumin biiseillä piipahdetaan hyvinkin syvissä vesissä, ja EP:n kappaleissa kaikuvat henkilökohtaiset kokemukset esimerkiksi hämmentävistä ja vahingollisista ihmissuhteista sekä toisen ihmisen satuttamisesta ja sen hyväksymisestä. Tarinat kerrotaan vahvasti Alangon omalla äänellä, ja artistin kerronta on vahvaa muun muassa EP:n avaavalla kappaleella Mä pelkään sua.

– Mä pelkään sua on päiväkirjamainen vuodatus. Biisi kertoo siitä, kun joku muuttaa sun koko elämän itsekkäillä teoillaan, eikä ymmärrä edes olla pahoillaan, Alanko kertoo kappaleesta.

Vaikutteita Berliinistä ja 2000-luvun alusta

Levyä on ollut mukana tuottamassa muun muassa Ruusut-yhtyeestä tuttu Alpo Nummelin. Musiikillisia vaikutteita tuore EP on saanut Alangon lapsuudesta, ikivihreästä 2000-luvun alun suomipopista. Lisäksi EP:n soundiin ovat vaikuttaneet modernin ajan hyperpop ja berliiniläinen klubimusiikki. Samat vaikutteet näkyvät myös artistin visuaalisuudessa, kun promokuvissa ja Mä pelkään sua -biisin musiikkivideossa vilahtelee vuosituhannen alun teknologiaa iPodeineen ja simpukkapuhelimineen, ja artistin tyyli myötäilee saman ajanjakson trendejä. Kuka sut tollaisena haluais -biisin visuaalit taas ovat inspiroituneet saksalaisesta tanssimusiikista.

Juuret musiikissa

Artisti nähdään perjantaina julkaistussa musiikkivideossa paidassa, jossa lukee ”nepo baby”, joka epäilemättä kujeilee Alangon taustalla niin ikään menestyneen muusikon lapsena. ”Nepo baby” -termi viittaa nepotismiin eli sukulaisten suosimiseen, ja on erityisesti viihdemaailmassa viime vuosina yleistynyt puhuttaessa julkisuuden henkilöiden lapsista, jotka ovat vanhempiensa tavoin menestyneet alalla. Alangon juuret ovat musikaalisessa perheessä, ja artistin isä, laulaja Ismo Alanko tunnetaan muun muassa Hassisen Koneesta ja Sielun Veljistä.

24-vuotias nouseva artisti nähtiin debyyttiä seuranneena kesänä ensimmäisillä festarikeikoillaan muun muassa yleisöennätyksensä kuluneena kesänä tehneessä Kesärauhassa sekä Seinäjoella järjestettävässä Provinssissa. EP:n julkaisusta seuraavalla viikolla Alanko nähdään Suomen suurimmalla klubifestarilla Lost in Musicissa, joka kokoaa Tampereelle ajankohtaisia kotimaisia artisteja, sekä kentän nousevia tulokkaita.

Seena Talven ja Ella Leinon tekemän musiikkivideon Mä pelkään sua -kappaleelle voit katsoa alhaalta.

Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!