Digitalisoituminen ja hakkerit ovat järkyttäneet monia aloja, eikä musiikkiala ole poikkeus. Erityisen näkyvästi hakkereiden työt ovat näkyneet siinä, miten monien suurten tähtien levyt, kappaleet tai levyn tiedot ovat vuotaneet verkkoon ennen virallista julkaisuhetkeä. Katso jutustamme tunnettuja tapauksia ja ota talteen vinkit, joilla suojaat oman verkkosi ja toimesi verkossa.
1. Beyoncén Renaissance-levy
Supertähti Beyoncé tunnetaan siitä, että hän ei paljasta uusista levyistään tai kappaleistaan juuri mitään ennen niiden julkaisua. Hän jopa julkaisi vuonna 2013 uuden levyn täydellisenä yllätyksenä faneille. Renaissance-levyn kohdalla kävi kuitenkin hassusti: se vuodettiin nettiin 36 tuntia ennen kuin se oli määrä julkaista. Levyä ehdittiin jopa kopioida ja myydä laittomasti, ja se löytyi verkosta ladattavissa helposti. Fanit astuivat heti puolustamaan tähteä ja pyysivät sosiaalisessa mediassa, että kukaan ei lataisi tai jakaisi Beyoncén uutta levyä.
Tilanne ei tosin ollut aivan uusi: Beyoncén vuonna 2011 julkaisema levy vuosi nettiin jopa kolme viikkoa ennen julkaisuajankohtaa.
2. Harry Stylesin Harry’s House -levy
Beyoncé ei tietenkään ole ainoa suosittu artisti, jonka töitä on vuotanut internetiin. Myös Harry Styles on kokenut saman. Hänen kolmas albuminsa, Harry’s House, ilmaantui kokonaisuudessaan internetiin jopa kuukausi ennen sen virallista julkaisua.
Stylesin fanit eivät katselleet tapahtumia sivusta, vaan aloittivat kampanjan, jossa vaadittiin, että levyä ei kuunnella – olihan sitä odotettu jo kolme vuotta, joten kuukauden odotus ei enää tuntuisi missään.
3. Madonnan Rebel Heart -levyn kappaleita
Popin kestosuosikki, poptähti Madonna, ei myöskään ole säästynyt vuodoilta. Madonnan Rebel Heart -levyltä vuodettiin nettiin kaksi kappaletta eri päivinä kuukausia ennen suunniteltua julkaisuhetkeä. Madonna ryhtyi toimiin, ja koko albumi tuli ennakkotilattavaksi iTunes-palvelusta kolme päivää sen jälkeen, kun toinen kappale oli vuotanut. Ennakkotilaajat saivat kuunnella ilmaiseksi kuusi kappaletta. Madonna päätyi tähän ratkaisuun myös siksi, että vuotaneet kappaleet eivät olleet vielä täysin viimeisteltyjä.
Madonnan tapauksessa viranomaiset saivat kappaleet vuotaneen hakkerin kiinni. Israelilainen hakkeri Ari Lederman sai 14 kuukauden tuomion rikoksestaan.
4. Will.i.amin Willpower-levyn kappaleita
Willpower-levyn kappaleiden vuotojen taustalla on kurja tapahtuma: Will.i.am-artistin auto varastettiin, ja autossa oli levyn kappaleiden demoversioita. Ne vuodettiin, ja Will.i.am ilmoitti, että levyn suunniteltu julkaisu viivästyisi, sillä hän päätti tehdä levylle uusia kappaleita.
Vuodettuja kappaleita pyrittiin poistamaan saatavilta, ja Will.i.am vetosi yleisöön ja pyysi heitä estämään vuotaneiden kappaleiden jakamista.
5. Lil Waynen Tha Carter III -levyn kappaleita
Räptähti Lil Waynen uutuuslevyä odotettiin suorastaan fanaattisesti, ja Tha Carter III -levyltä vuodettiin internetiin viisi kappaletta ennen sen julkaisua. Lil Wayne ei kuitenkaan julkaissut levyä vuotojen vuoksi etuajassa, kuten monet tähdet, vaan kokosi vuodetut kappaleet omalle levylleen nimeltä The Leak, eli vuoto. Tha Carter III -levy julkaistiin odotettua myöhemmin, ja siitä tuli erittäin suosittu. The Leak -EP oli saatavilla sen mukana deluxe-versiossa.
6. Saara Aaltosen Wild Wild Wonderland -levyn tiedot
Vuotoja ei tietenkään tapahdu ainoastaan ulkomaalaisille artisteille, ja pelkät odotetun levyn tiedot, kuten kappalelista ja kansikuva, ovat hakkereiden tähtäimessä. Suomessa Saara Aaltosen Wild Wild Wonderland -levyn kansi ja kappalelista kuukausi ennen albumin suunniteltua julkaisua, ja tietoja levitettiin internetissä laajalti, vaikka tiedot poistettiinkin nopeasti levykaupan sivustolta, jonne ne ensimmäiseksi ilmestyivät. Vaikka tässä artikkelissa keskitymmekin musiikkiin, vuodot ovat ongelma niin pelialalla kuin kirjallisuudessakin.
Miten vuotoja vastaan on toimittu?
Miten tähdet ja heidän tiiminsä sitten pyrkivät estämään musiikin vuotamisen? Beyoncé on kenties kaikista tarkin: ennen studiotyöskentelyä studion kaikki tietokoneet tyhjennetään. Kun työ on tehty, studion tietokoneet tyhjennetään uudelleen, ja äänitetty musiikki jää vain tiimin mukaan lähtevälle kovalevylle.
Radiohead-bändi puolestaan valitsi päinvastaisen toimintatavan ja julkaisi InRainbows-levynsä verkossa, ja hinnan saivat määritellä levyn ostajat – sen sai ladata itselleen myös ilmaiseksi. Levyn jakelu lopetettiin tietyn ajan kuluttua, ja se oli ostettavissa iTunes palvelussa ja siitä painettiin myös CD-levyjä. Yksi syistä levyn verkkojulkaisuun oli se, että yhtyeen aiempia kappaleita ja levyjä oli jo vuotanut nettiin ennen niiden julkaisua, joten tällä kertaa artistit päättivät vuotaa levynsä itse.
Vuotojen aiheuttamaa huomiota hyödynnetään myös tietoisesti. Esimerkiksi Drake vuotaa verkkoon uusia kappaleita tarkoituksella, mutta uusilla levyillä samaisia kappaleita ei lopulta olekaan. Näin fanit maksavat levyistä joka tapauksessa, sillä levy sisältääkin vain uusia kappaleita.
Näin suojaat verkkoliikenteesi
Jos näet verkossa suosikkiartistisi vuotanutta musiikkia, älä lataa tiedostoja, sillä saatat päätyä lataamaan laitteellesi haittaohjelman musiikin sijaan tai lisäksi. Vuotaneen musiikin lataamatta jättäminen on myös reilua artistia kohtaan.
Jos itse teet musiikkia, huolehdi siitä, että pidät tiedostosi hyvässä tallessa ja ole erityisen tarkka sen suhteen, että et päädy lataamaan laitteellesi haittaohjelmaa, joka saattaa varastaa tiedostojasi. Etukäteen suojautuminen on paras ratkaisu, sillä haittaohjelmia on usein jälkikäteen vaikea havaita.
Entä miten laitteet voidaan suojata hakkereilta? Kaikkien – muusikkojen, tuottajien, fanien – on syytä huolehtia laitteidensa suojauksesta, ja helppo tapa tähän on laadukkaan VPN-palvelun käyttö. VPN-suojaus salaa kaiken verkkoliikenteen, joten hakkerit eivät pääse seuraamaan liikkeitäsi. Lisäksi VPN suojaa IP-osoitteen, jonka perusteella hakkerit tai muut tahot voivat esimerkiksi selvittää sijaintisi.
Lisäksi VPN-palveluiden lisäominaisuudet ja -palvelut, kuten NordVPN:n Threat Protection, auttavat suojautumaan haitallisilta tiedostoilta ja estävät pääsyn vaarallisille, haittaohjelmia levittäville sivustoille.